Dobrovce: Bo v kraju tudi devetletka?

Damijan Toplak Damijan Toplak
19.02.2022 04:00

Letos dokončanje javne razsvetljave v športnem parku, želja je širitev podružnične šole.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Sedaj petrazredna podružnična šola OŠ Miklavž
Damijan Toplak

Daleč največja investicija v krajevni skupnosti Dobrovce v občini Miklavž na Dravskem polju je bila lani obnova ceste Dobrovce-Miklavž v vrednosti 1,7 milijona evrov, pove Robert Meznarič, predsednik Sveta KS Dobrovce. Ta naložba, tako Meznarič, ni bila pomembna le za krajane Dobrovc in Miklavža, ampak tudi za tiste iz Skok in Dravskega Dvora, saj so zdaj boljše in bolj varno povezani z občinskim središčem v Miklavžu, hkrati pa je to tranzitna pot za občane Starš in bližnjih občin. Ob cesti sta urejeni kolesarska steza in pešpot, ki sta po Meznaričevih besedah dobro sprejeti, saj je tam v zadnjih mesecih že mogoče opaziti veliko sprehajalcev.

Postavitev javne razsvetljave gre h koncu

Druga pomembna naložba v kraju Dobrovce, gradnja razsvetljave v športnem parku, se še izvaja. Stala bo dobrih 70 tisoč evrov, od česar je 85 odstotkov evropskih sredstev iz sklada za razvoj podeželja, in naj bi bila dokončana še ta mesec. Prejšnja razsvetljava, pove Robert Meznarič, je bila neprimerna. V športnem parku so z območja, kjer ima prostore gobarsko društvo Snežka, ob igrišče za petanko prestavili odbojkarsko igrišče, saj prejšnja lokacija zanj ni bila primerna. Odkupili so bližnja zemljišča, da bodo lahko športni park ločili od drugih površin.

Lani so v KS Dobrovce urejali tudi makadamske poti, s prostovoljnim delom pa je Prosvetno društvo Matej Bor na območju Flančič postavilo Borovo hiško, pri čemer je 1500 evrov za material prispevala miklavška občina. Stanovanjskih naselij lani v Dobrovcah niso gradili, zasebni investitor je gradnjo 12 stanovanjskih hiš v Mladinski in Krožni ulici zaključil že predlani.

Lani so unovčili bančno garancijo ob pred leti izgrajeni kanalizaciji v kraju, ker so težave nastale zaradi neprimernih kanalizacijskih pokrovov in razpok na asfaltni prevleki. "Takrat kanalizacija ni bila optimalno zgrajena, zato podpiramo, da se v Dravskem Dvoru ta gradi celoviteje, tudi na račun nekoliko višje cene naložbe. Ne nazadnje so tam vsi električni in drugi kabli v tleh, pri nas pa v zraku. Letos bo miklavška občina 8000 evrov namenila za obnovo prostorov Društva upokojencev Dobrovce, ki je lani proslavljalo 40 let obstoja, v stavbi v športnem parku. Tam sta tudi pisarna in sejna soba KS Dobrovce, slednjo pa lahko uporabljajo tudi druga društva v kraju in celotni občini," pove Meznarič. Upa, da bodo letos urejene obvozne makadamske poti med Vrtno in Igriško ulico ter med slednjo in Dravskim Dvorom, da bo omogočen obvoz, ko se bo gradila glavna cesta med Dobrovcami in Dravskim Dvorom in bo morebiti Kidričeva cesta zaprta.

Prenovljena cesta Miklavž-Dobrovce je bila lani največja pridobitev za krajane Dobrovc.
Damijan Toplak

Uredili bi vaško jedro

Letos bodo v Dobrovcah pripravljali dokumentacijo za ureditev vaškega jedra pri cerkvici v središču Dobrovc, prav tako bodo obrnili tamkajšnji spomenik, posvečen NOB, da ob proslavah zbranim ne bi bilo treba stati na cestišču. V neposredni bližini je tudi podružnična šola OŠ Miklavž na Dravskem polju. V KS Dobrovce si bodo prizadevali, da se šola prostorsko poveča v smeri Mladinske ulice in da se preide od poučevanja v prvih petih razredih na celovito devetletko, saj bi zaradi priseljevanj v Dobrovce, Skoke in Dravski Dvor na eni strani in v Miklavž na drugi v miklavški občini navsezadnje potrebovali dve popolni osnovni šoli. Še v nekoliko bolj oddaljeni prihodnosti pa bi radi v bližini dobrovške šole in vrtca zgradili telovadnico ali športno dvorano, da otrokom v zimskih mesecih ne bi bilo treba telovaditi na prostem, prav tako bi to novo dvorano lahko uporabljala različna športna društva. Ob koncu je Robert Meznarič pohvalil krajane, da so občini po simbolični ceni prodali zemljišča, ki bodo omogočila gradnjo kolesarske steze in pešpoti med Dobrovcami in Dravskim Dvorom.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta