Etnografski del kot biser 59. ptujskega Kurentovanja

Hojka Berlič Hojka Berlič
11.03.2019 16:33

Organizatorji zadovoljni z izvedbo, ki je privabila 73 tisoč obiskovalcev. Tudi v prihodnje vse večji poudarek na etnografskemu delu

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Tradicionalni pustni liki na čelu s kurentom so največji magnet za obiskovalce.
Andrej Petelinsek

Dogodke letošnjega 59. Kurentovanja si je ogledalo okoli 73 tisoč obiskovalcev, več kot 20 tisoč se jih je udeležilo tudi dogodkov v Karnevalski dvorani. Po mnenju tako organizatorjev kot županje Nuške Gajšek je, ko potegnejo črto pod dogajanje, to znova preseglo pričakovanja, čeprav prostor za izboljšave vedno ostaja.

Tradicionalni pustni liki na čelu s kurentom so največji magnet za obiskovalce.
Andrej Petelinsek

Pozornost tradiciji

Otvoritvena etno povorka je letos privabila 10 tisoč obiskovalcev, nedeljska mednarodna povorka kar 45 tisoč, dobro so bili obiskani tudi vsakodnevni večerni prikazi tradicionalnih pustnih likov, ki so skupno privabili 800 ljudi. Kot je poudarila direktorica Zavoda za turizem Ptuj Katja Gönc, so si vsa tri leta, odkar so prevzeli organizacijo Kurentovanja, prizadevali pozornost Kurentovanja preusmeriti na etnografske like.

Komercialno podpira javno

Kot je pojasnila Gönčeva, sicer večjih finančnih presenečenj tudi po letošnjem Kurentovanju ni pričakovati, saj prihodki ostajajo vsa tri leta, odkar je organizacijo prevzel zavod, bolj ali manj enaki. Ptujska občina za Kurentovanje prispeva 46 tisoč evrov, sponzorji so letos zagotovili 154 tisoč. Organizatorja programa v Karnevalski dvorani bodo za uporabo znamke dobili 15 tisoč evrov, po pogodbi pa jim pripada tudi deset odstotkov od gostinskega dela v dvorani. Koliko bo to letos prineslo zavodu, za zdaj še ni znano. Lani jim je Karnevalska dvorana prinesla presežek v višini 12 tisoč evrov. Kot je povedala Gönčeva, presežke vedno vlagajo v program zavoda, na primer v Ptujsko pravljico.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta