Galerija mesta Ptuj: Želijo (vsaj) nekaj zaslužiti

Hojka Berlič Hojka Berlič
20.12.2019 19:58

Svetniki na nedavni seji odločili, da občina, dokler ne bodo urejene stvari v pokrajinskem muzeju, upravljanje Galerije mesta Ptuj vendarle prenese na Zavod za turizem

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Galeriji mesta Ptuj vsako leto gosti razstave festivala Art Stays.
Slavica PIČERKO PEKLAR

Idejo, da bi upravljanje leta 2017 odprte Galerije mesta Ptuj prenesli na Zavod za turizem Ptuj, so ptujski svetniki v preteklem mandatu zavrnili. Večina je bila takrat mnenja, da bi bilo dejavnost galerije bolj smotrno priključiti Pokrajinskemu muzeju Ptuj - Ormož, ki že opravlja tovrstno dejavnost, predvidena pripojitev pa bi zavodu prinesla tudi dve dodatni zaposlitvi. Tokrat so svetniki odločitev o spremembi odloka o ustanovitvi Javnega zavoda za turizem Ptuj, ki je pogoj za takšen prenos, kljub nasprotovanju odbora za finance sprejeli kar po skrajšanem postopku.

Začasna rešitev

Županja Nuška Gajšek je sicer pritrdila, da je ptujski mestni svet v preteklosti sprejel neko odločitev, da naj bi galerijo umestili pod okrilje muzeja. A je po njenih besedah trenutna situacija v muzeju takšna, da, ker se je ena od občin soustanoviteljic samovoljno odločila, da izstopa iz soustanoviteljstva, čeprav ob tem v muzeju niso ustrezno spremenili aktov, hkrati pa je prenehala sofinancirati svoje obveznosti, težave razrešujejo s sodnim postopkom. "Seveda muzej v tem trenutku ne more spraviti skozi spremembe odloka. Tudi leta 2014, ko smo prenašali v upravljanje Muzejski trg 2 a, kjer so sedaj sedež in delovni depoji pokrajinskega muzeja, smo namreč morali spremeniti odlok o ustanovitvi muzeja. In tudi takrat je bilo v zadnjem členu jasno zapisano, da odlok začne veljati, ko ga podprejo vsi občinski sveti. Torej vse štiri ustanoviteljice."
Na občini pa si želijo, da Galerija mesta Ptuj vendarle dobi status. Gajškova: "Ker se brez statusa ne more prijavljati na razpise, ne more prodati niti ene vstopnice in brez statusa delovanje galerije v celoti še vedno financiramo sami." Zato so, kot je pojasnila Gajškova, odloku dodali še sklep, ki govori o tem, da gre za začasno rešitev, za obdobje enega leta oziroma z možnostjo podaljšanja največ tako dolgo, da se razrešijo odprta vprašanja s soustanoviteljicami muzeja: "In potem celovito uredimo galerijsko dejavnost. Saj nam je v resnici vsem v interesu, da je to vodeno enotno, transparentno, učinkovito, tudi z ekonomskega vidika, in da ima Ptuj od tega največ, kolikor lahko."

Številni pomisleki

Odlok in tudi sklep je podprlo 20 svetnikov. V Listi župana dr. Štefana Čelana jih namreč razlogi in argumenti vodstva občine niso prepričali. Sami so si v preteklosti želeli in si še vedno želijo celovitega urejanja problematike galerijske dejavnosti. Po Čelanovem mnenju so argumenti glede muzeja na zelo trhlih temeljih, sklep pa zaradi dolgotrajnosti sodnih postopkov pomeni predvsem zgodbo "z izjemno dolgo, neurejeno brado".
Štefan Čelan: "Pokrajinski muzej ima galerijsko dejavnost registrirano v svojem aktu, za to ima plačanega človeka. Da k tej dejavnosti dodamo nekaj kvadratnih metrov in smo stoodstotni plačnik te zadeve, ne potrebujemo nobenega soglasja nobene od soustanoviteljic. To se, če bi bila volja in želja v muzeju, lahko naredi, tako kot smo naredili s Salonom umetnosti." Ob tem pa je Čelan še dodal, da bodo težko prenesli dejavnost na novi zavod in imeli že jutri dovolj referenc za zmago na domačih in mednarodnih razpisih za pridobivanje denarja za zavod, ki te dejavnosti nikoli ni opravljal.
Rajko Fajt, SDS, pa je ob razpravi izpostavil občutek, da so postavljeni pred zid, saj je sprejetje povezano s sprejemanjem proračuna. Kot je še dejal, so svetniki že pred dvema letoma izrazili mnenje, naj bi imel Zavod za turizem dovolj dela, če se bo ukvarjal samo s turizmom. Pomisleke pa je imel tudi ob načrtovani zaposlitvi in o tem, ali je resnično treba to vprašanje razrešiti tako na hitro, s skrajšanim postopkom.
Tudi nosilca Liste Andreja Čuša je zmotilo, da se o tem pogovarjajo tik pred zdajci, sicer pa tudi v njihovi listi vidijo nadaljevanje delovanja galerije pod okriljem muzeja, a so se zaradi situacije, s katero je muzej soočen, odločili podpreti predlagano začasno rešitev. Andrej Lazar iz svetniške skupine SD in predsednik sveta zavoda Pokrajinskega muzeja Ptuj - Ormož se je pridružil mnenju, da je za pripojitev galerijske dejavnosti treba spremeniti odlok. Hkrati pa se je strinjal, da bi bilo treba galerijsko dejavnost urediti celovito: "Ravno zato se mi zdi to odlična vmesna rešitev."

Racionalizacija in reorganizacija

Da bi bilo v kratkem času zaradi trenutne situacije nemogoče upravljanje galerije prenesti na Pokrajinski muzej Ptuj - Ormož, saj bi bila potrebna sprememba odloka, se strinja tudi tamkajšnji direktor Aleksander Lorenčič.
Ob tem kasnejši pridružitvi galerije muzeju nikakor ne nasprotuje, a ima, kot je že povedal tudi v preteklosti, ob tem nekatere zahteve, tudi konceptualne: "Želim, da se gre ob tem v določeno racionalizacijo in reorganizacijo galerijske dejavnosti. Da se morda gre tudi v neke stalne postavitve, nove zgodbe, treba se bo resneje pogovoriti o financiranju in kadru. Da se zgodba postavi trajnostno, celostno in smiselno."

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta