Hobotnice za novorojenčke: Članice različnih društev so se povezale za dober namen

Špela Pokeržnik
12.10.2020 06:00

Na pobudo Rušanke Irene Fajt-Šloser so se lani jeseni povezale članice več ročnodelskih skupin v občini Ruše in začele izdelovati hobotnice za dobrodelni projekt, ki se je sicer pred leti začel na Danskem. Po dobrem letu dela so pred nekaj dnevi hobotnice predale porodnišnici UKC Maribor.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Ročnodelke s pobudnico akcije Ireno Fajt-Šloser v sredini
Špela Pokeržnik

Hobotnice so namenjene vsem novorojenčkom, predvsem pa nedonošenčkom, v oporo in družbo. "Močno me je pritegnila dobrodelna nota, hkrati pa sem zaznala možnost skupnega ustvarjanja. Uspelo nam je povezati vsa štiri ročnodelska društva v občini, to so Škarjice iz Bistrice ob Dravi, Babuške iz Bezene, Pisani nagelj iz Ruš in Čebelice s Smolnika. Vsa imajo dolgo tradicijo, a do sedaj še niso sodelovala na takšen način. Želeli smo dokazati, da rek vsi za enega, eden za vse še kako drži. Zdaj ponosno ugotavljam, da nam je uspelo v najboljši možni meri," je povedala pobudnica projekta.

Špela Pokeržnik

Hobotnice so narejene iz bombaža, s svojimi zavitimi lovkami spominjajo na popkovino, malčkom zbujajo občutek domačnosti in spominjajo na življenje v maminem telesu. Ena hobotnica nastane po približno osmih urah dela. Izpod marljivih in spretnih prstov ustvarjalk jih je nastalo skupaj kar 175. "Čeprav se prej nismo poznale, je naše sodelovanje zelo lepo steklo in hobotnice so pričele nastajati. Zaradi situacije, ki jo je prinesel koronavirus, so se spomladi naša srečanja v živo prenehala, sem pa z društvi ostala v stiku po telefonu in z veseljem spremljala njihovo delo. Povezali smo se z mariborsko porodnišnico, ki je prejela tudi naziv novorojencu prijazne porodnišnice. Neizmerno ponosna sem, da smo jim lahko vse te hobotnice predale in s tem izkazale ljubezen malim borcem," je ponosna Irena Fajt-Šloser.

"Nad projektom Hobotnica sem bila takoj navdušena, saj je dobrodelnost naša pomembna vrlina, redko se tudi zgodi, da uspemo združiti več skupin. Hvaležna sem gospe Ireni za pobudo, da smo našli skupni jezik, in ne nazadnje, da smo od občine Ruše prejeli tudi nekaj denarja, ki se je razdelil med posamezna sodelujoča društva," je dejala Draga Fabjan, predsednica Društva upokojencev Ruše, ki si želi še več takšnih zgodb.

Špela Pokeržnik

Podarjenih hobotnic so veseli tudi v porodnišnici. "Na to gledamo z veliko mero hvaležnosti in spoštljivosti do vseh gospa, ki so prostovoljno pletle in s tem izkazale nesebično pomoč našim novorojencem. Takšno sodelovanje je lepa gesta in hkrati simbol medgeneracijskega sodelovanja, saj v bistvu najstarejša populacija skrbi za najmlajšo, za komaj rojena bitjeca," hvaležno pove Rosemarie Franc, glavna sestra v mariborski porodnišnici.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta