Lovrenc na Pohorju: Zadolževanje za zdravstveni dom, urejanje kanalizacije, obnovo cest

Mateja Bečan
11.03.2023 03:45

Občinski svetniki občine Lovrenc na Pohorju so v prvem branju soglasno sprejeli proračuna občine za prihodnji dve leti. Uglašenost je posledica tega, da so se že pred sejo sestali na neformalni koordinaciji.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Nove prostore gradijo ob stavbi, v kateri je zdravstveni dom.
Anžej Bečan

Župan občine Lovrenc na Pohorju Marko Rakovnik, direktorica občinske uprave Simona Grobelnik in višja svetovalke za finance Bronislava Paulič so svetnikom na sestanku podrobneje razložili sestavo proračuna. Občinski svetniki, polovica jih je v tej vlogi prvič, so imeli kopico vprašanj o načrtovanih projektih in dolgoročnih načrtih razvojnih programov, ki so v precejšnji meri odraz lani sprejete desetletne strategije, podali so številne pobude.

Za letos je proračun te majhne pohorske občine težak že dobrih 6,5 milijona evrov. Kljub dvigu povprečnin se prihodki ne povišujejo dovolj, zato se bo občina za izvedbo nujnih v letošnjem in prihodnjem letu zadolžila skupaj za milijon evrov in pol. Letos bo največji strošek gradnja novega in prostornejšega zdravstvenega doma neposredno poleg sedanje stavbe, kjer delujejo v dotrajanih prostorih v prvem nadstropju. Vrednost del je 1,33 milijona evrov, država bo prispevala četrt milijona. Zaključujeta se tudi dve večji sanaciji cest po neurju v naselju Kumen, kjer je država prispevala skoraj milijon, občina pa je s pol milijona lastnih sredstev na novo uredila kanalizacijo, vodovod in razsvetljavo.

Obnova se obeta tudi Delavski in Vozniški poti, ki sta bili med rekonstrukcijo trga najbolj obremenjeni in poškodovani. Projekt je vreden 900 tisoč evrov in bo izveden deloma letos, drugi del prihodnje leto. Dodatnih 300 tisoč evrov je namenjenih rekonstrukciji Šolske ulice z ločitvijo fekalnega in meteornega odvodnjavanja ter investicijam v vodovod in kanalizacijo na drugih odsekih.

Med običajnimi stroški občina pol milijona evrov namenja tudi vrtcu - svetniki so morali zaradi dviga stroškov dela, hrane in materialnih stroškov potrditi povišanje cen programov za šest odstotkov pri prvem starostnem obdobju in 21 odstotkov pri drugem, glavnino podražitve pa nosi občinski proračun. Občina še vedno precej sredstev namenja subvencioniranju oskrbe s pitno vodo in odvajanju odpadne, česar nekateri svetniki ne odobravajo najbolj, saj bi ta sredstva lahko vložili v obnovo in izgradnjo novih odsekov.

Med večjimi načrti za prihodnje leto je pričetek urejanja okolice šole, kar bo stalo vsaj milijon evrov in pol. Načrtovana je ureditev šolskih igrišč, ceste in parkirišč ter ureditev peš cone v Šolski ulici. V pripravi je tudi dokumentacija za pridobitev gradbenega dovoljenja za obnovo vodovoda z večjim vodohranom. 

Tudi letos bo 70.000 evrov namenjenih izbranim projektom participativnega proračuna Po maje bi šlo. Postavljena bodo otroška igrala v zaselku Fak, nabavljena električna gorska kolesa za izposojo občanom, solarne luči na avtobusni postaji na Činžatu in še več infrastrukturnih ureditev po predlogih iz vseh naselij občine. 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta