Miklavž na Dravskem polju: Nagrajena za dolgoletno delo v turizmu in promocijo domačih krajev

Damijan Toplak Damijan Toplak
26.11.2022 04:11

Milena Roj, ki vse od ustanovitve Turističnega društva Miklavž leta 2011 dela kot tajnica in turistična vodnica v tem društvu, je letos prejela že občinsko plaketo, zdaj pa še priznanje Turistične zveze Slovenije.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
TD Miklavž
TD Miklavž

Po izobrazbi ekonomistka, poklicno pa je opravljala delo računovodje, je ob prejemu priznanja dejala, da je delo na področju turizma in v TD Miklavž vedno opravljala z velikim veseljem. "Če nekaj delaš kot prostovoljec, ti tega ni težko početi," pove Milena Roj, ki v TD ni opravljala zgolj enega dela, saj je sodelovala tudi pri pripravi statuta društva, ki ga je bilo treba uskladiti z zakonom o društvih in zakonom o računovodstvu. Spominja se, da niso imeli veliko dokumentov, veliko dela je opravila po lastni presoji in še danes to deluje. Predvsem pa je želela, da v TD Miklavž, kjer so ob lanski desetletnici izdali posebno brošuro, delajo transparentno. Milena Roj je veliko postorila pri organizaciji in vodenju društvenih izletov, ki so jih mnogokrat pripravili v sodelovanju z miklavškim društvom vinogradnikov. Večinoma so obiskovali kraje na območju Štajerske, saj ima sama licenco za turistično vodenje na tem območju, izlete pa povezali z ogledi vinogradniških kmetij in kleti, da so bili za izletnike, tudi vinogradnike, čim bolj poučni.

"Šele z letom 2011 in ustanovitvijo TD Miklavž se je začelo povezovanje, saj so prej posamezna društva delala bolj zase in za člane, ne pa toliko za občane. Takrat smo v TD Miklavž pričeli organizirati različne prireditve. Naša najbolj poznana je Pozdrav jeseni, ki je v septembru in na kateri kakšnih 15 do 20 društev predstavi stara kmečka opravila, priredimo vaške igre pa tekmovanje v kuhanju kisle juhe. Pred leti smo imeli tudi srečelov, da smo privabili čim več obiskovalcev, poskrbimo pa tudi za pestro dogajanje za otroke, kjer sodelujejo osnovnošolci in vrtčevski otroci. Že leta 2011 smo uvedli akcijo ocenjevanja urejenosti okolja gospodinjstev, kmetij in poslovnih subjektov po vnaprej znanih kriterijih in jo izvajamo še danes. Osebno pa sem najbolj ponosna, da smo začeli v miklavški občini promovirati rimsko gomilo," pojasni. Želi, da bi v občini še povečali (tudi kvalitativno) turistične kapacitete, saj imajo kraji v miklavški občini (cerkev, rimska gomila, dvorec in Miklavški ribniki) ponuditi veliko zanimivosti, a ostajajo premalo prepoznavni, četudi se z destinacijo Ravno polje, kamor so vključene občine Dravskega polja, tudi to spreminja na bolje.

V Miklavžu ne gre brez miklavževanja

Tudi drugi člani TD Miklavž, kot sta njegova predsednica Sonja Horvat Tušek in član Dušan Janžek, povedo, da je Milena Roj zelo aktivna članica njihovega društva. Ogromno je postorila za promocijo (miklavškega) turizma, dejavna je tudi pri vsakoletni prireditvi Dobrote iz domačih logov, ki je sprva potekala na parkirišču trgovine Spar v Miklavžu, zadnja leta pa se je preselila v bližnji gozdiček oziroma amfiteater pri Miklavški tržnici. V TD Miklavž zadnja leta organizirajo še salamijado, torej ocenjevanje salam, za katero prejmejo vzorce tudi iz Koroške, Savinjske in Prlekije, tvorno pa sodelujejo z miklavškim društvom vinogradnikov. Do letos so skupaj pripravljali trgatev, po novem pa to prireditev vodijo vinogradniki sami. Vsako leto se v decembru potrudijo še z organizacijo miklavževanja, ki zadnja leta prav tako poteka pri Miklavški tržnici. Milena Roj zaključi, da jim ne manjka izzivov, saj želijo turizem in dogodke v občini Miklavž na Dravskem polju še krepiti.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta