Miran Tušek živi s tehniko že od otroštva

Darja Lukman Žunec Darja Lukman Žunec
25.11.2021 06:15

V podjetju MULLB se ukvarja s poučevanjem operaterjev in programerjev za CNC-stroje ter s svetovanjem in kooperacijsko proizvodnjo za podjetja

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj

Miran Tušek ob svojem CNC-stroju
Foto: Darja LUKMAN ŽUNEC

Darja Lukman Žunec

Inženir strojništva Miran Tušek se je pred dvema letoma podal na samostojno podjetniško pot, leto in pol pa je tudi član ormoškega mrežnega podjetniškega inkubatorja. Pravi, da se je za tehniko navdušil že kot otrok, zato se je vpisal v ptujsko srednjo strojno tehnično šolo in po njej nadaljeval izobraževanje s študijem strojništva. "Vedno sem si želel ustvarjati kaj konkretnega, zanimali so me stroji, in ker je nekoč moj oče Jože Tušek imel stroje za brizganje plastike, smo kot otroci že delali v delavnici, saj se je oče s tem ukvarjal poleg službe in smo mu pomagali."

Vodil orodjarno

Ker je bil štipendist Tovarne sladkorja Ormož, je tam opravil pripravništvo, a ni bilo dela zanj. V letu 1995 se je zaposlil v podjetju Carrera Optyl, nazadnje Safilo, in v njem delal 23 let. "V tem podjetju sem skrbel za tehnologijo, za pet CNC- (računalniško numerično krmiljenih) strojev, pozneje sem bil tehnolog za te stroje v razvoju, pred 15 leti pa sem v podjetju prevzel gradnjo lastne orodjarne in nakup strojev zanjo. Kmalu mi je postalo jasno, da - žal - orodjarna v Safilu zaradi kitajske konkurence nima prihodnosti, lahko bi samo popravljali in sestavljali, a novih zadev ne bi mogli razvijati. Zato sem se kaki dve leti pred letošnjo likvidacijo Safila odločil podati na samostojno podjetniško pot."

Pri tej odločitvi mu je bila zelo dobrodošla pomoč mrežnega podjetniškega inkubatorja v Ormožu: "Že pred kakimi osmimi leti sem si prizadeval, da bi v Ormožu ustanovili tehnološki park, center, kjer bi razvijali tehniški kader za podjetja. Takrat z zamislijo nismo uspeli, a sem vesel, da se je nekaj let pozneje občina odločila za ustanovitev inkubatorja in ponosen sem, da sem eden njegovih prvih članov. Sam sem se priključil takoj, ko je bila priložnost, tam sem dobil prve informacije, kako na svojo pot. Polona Kukovec Lakota mi je veliko pomagala pri poslovnem načrtu in drugih papirjih. Saj veste, strojniki smo bolj za stroje, manj pa nam gresta papirologija in birokracija."

Rad pomaga mladim

Leto in pol je s podjetjem MULLB inkubiranec in je zelo zadovoljen s pomočjo in ugodnostmi, kot so izraba velike sejne sobe za večje sestanke ter pomoč pri plačilu najemnine. Tušek ima zdaj postavljen svoj CNC-stroj v Avtocentru Ormož na Hardeku, kjer ima ta center še dva svoja stroja. "Delam na svojem stroju in eno izmeno tudi na njihovih," nam pojasni.

Že kakih enajst let zavzeto izobražuje kadre za delo s CNC-stroji. V Ormožu so namreč pogosto potrebovali tovrsten kader in podjetjem rad svetuje pri nakupu opreme ter pomaga pri izobraževanju za delo. Pravi, da ga to še posebno veseli. Sodeluje z Ljudsko univerzo v Ormožu in na leto izpelje tudi po tri 200-urne tečaje za CNC-operaterje in tehnologe: "Interes za izobraževanje, na katero večino udeležencev napotijo preko zavoda za zaposlovanje, je velik, ker kader iščejo po vsej Sloveniji in tudi v tujini." Ker je bil glavni problem tečajev pouk v najetih delavnicah, se je, da ne bi motili delovnega procesa, odločil, da kupi svoj rezkalni CNC-​stroj in računalniško opremo, tako da z njim zdaj izvaja praktični pouk. V prostorih Ljudske univerze izpeljejo teoretični del, kjer imajo enajst učnih mest na Siemensovih krmilnikih.

Poleg tega je mentor pri raziskovalnih nalogah, študentom pomaga pri diplomskih nalogah. Na voljo jim je tudi za individualna izobraževanja na stroju in računalniku. Ob tem dela še za dve ptujski podjetji, kjer sodeluje pri programiranju CNC-strojev ali kooperacijsko izdeluje izdelke. Med načrti omeni predvsem večja vlaganja v promocijo in upa, da bo spet več priložnosti za skupno predstavitev povezanih podjetij v inkubatorju, denimo na prireditvah, kot je bila predstavitev mladih podjetnikov pred ormoško grajsko pristavo.

Miran Tušek Foto: Darja LUKMAN ŽUNEC

Darja Lukman Žunec

"Ker smo relativno mlado podjetje, se seveda želimo širiti. Ob dveh opremljenih pisarnah bi radi razširili poslovne prostore, za kar pripravljamo dokumentacijo na sedanji lokaciji ali morda celo v novem poslovnem območju. Čakata nas še nakup 3D-tiskalnika in postavitev učnega robota za pomoč pri izobraževanju in uvajanju robotizacije pri delu s CNC-stroji." O novih proizvodih razmišlja s sinom Urošem, ki se mu je kot diplomirani strojni inženir pridružil v podjetju. Prepričan je, da imajo CNC-tehnologije veliko priložnosti, še posebno v Sloveniji. Prav tako želi vzpostaviti robotizacijo in avtomatizacijo oziroma tako imenovano pametno tovarno. Ta čas v sklopu tečajev že izobražuje kadre za prihod Carthaga iz Odrancev v Ormož: "Eden od ciljev je, da izobrazimo kader. Zdaj že drugi tečaj obiskujejo predvsem bivši Safilovi delavci. Ker tehničnega kadra v Ormožu nimamo, si ga moramo izobraziti sami." Ta poklic bo Tušek predstavljal še v ormoški osnovni šoli, kjer bodo učenci lahko tudi kaj izdelali s stroji. Pozdravlja prizadevanja župana Danijela Vrbnjaka za pomoč občine pri zagonu novih podjetij, z denarjem za njihovo promocijo in z ureditvijo novega poslovnega območja.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta