Nekdanja dijakinja II. gimnazije Maribor še čaka, da bo lahko odšla na Harvard

Aleksandra Papež
27.09.2020 05:00

Zaradi razmer zdaj študij poteka po spletu, zato je Ana Breznik tačas še doma.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Sašo Bizjak

V Večeru smo že poročali, da si je Ana Breznik iz Cerkvenjaka si je s trudom, učnim uspehom prigarala mesto na prestižni ameriški univerzi Harvard. II. gimnazijo v Mariboru je končala z mednarodno maturo, pri kateri se je zapisala kot zlata maturantka. Za potrebe vpisa na Harvard je opravila še predmetne teste iz kemije in molekularne biologije ter dodaten test iz angleškega jezika. Za prijavo je napisala tudi predstavitveni esej ter še dodatni esej, s katerim je še bolje predstavila svoje želje in cilje. To ji je vzelo veliko časa, a se je vsekakor splačalo, pravi: "Tako dobiš občutek, da te ne sprejemajo zgolj zaradi uspehov, vidnih skozi ocene, temveč tudi kot celostno osebo, s cilji in sanjami."

Na gimnaziji je bila tudi del English student theatra 
Igor Napast

Toda svoj prvi semester je začela kar s pomočjo spleta. "Če se situacija izboljša, bodo vrata univerze mednarodnim študentom odprta šele v naslednjem semestru, se pravi februarja," je pojasnila Ana, ki se veseli dne, ko bo končno videla svoj novi opečnati študentski dom. Tudi sicer rada potuje in spoznava nove ljudi.

"Do zdaj se način dela zdi precej drugačen od srednješolskega. Ogromno delamo v manjših skupinah, veliko je samostojnega dela," razloži Breznikova, ki si sicer veliko bremena naloži tudi sama, saj ne želi ničesar delati na pol. Za zdaj o tem, ali bo ostala v tujini ali se bo po študiju vrnila v Slovenijo, ne razmišlja. Najprej pa mora pravzaprav sploh priti v ZDA. "Vse je odvisno od tega, kako zelo bom pogrešala domačo juho," doda z nasmehom, saj se v rodnem Cerkvenjaku odlično počuti in si želi v tujini pridobljeno znanje uporabiti v prid svojemu kraju, svoji domovini.

Tudi pri izbiri poklicne poti si sicer za zdaj pušča prosto pot, a se trenutno nagiba k naravoslovni, raziskovalni smeri. Za študij je izbrala Liberal arts, to je nedoločni program, v sklopu katerega lahko študent preizkuša različne študijske smeri.

Ob šolanju Ana zelo rada bere, se ukvarja z gledališčem in petjem. Najbolj pa jo sprosti druženje z družinskimi hišnimi ljubljenčki.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta