PGD Miklavž na Dravskem polju: Letno posredujejo kakšnih 20-krat

Damijan Toplak Damijan Toplak
22.01.2022 04:00

V PGD Miklavž imajo 106 članov, od tega 32 operativnih gasilcev. Za zdaj ostajajo edino gasilsko društvo v miklavški občini.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj

Miklavški gasilci so posredovali tudi ob požaru v Miklavških pekarnah.

Andrej Petelinšek

Zadnji dve leti Prostovoljno gasilsko društvo (PGD) Miklavž kot predsednik vodi 44-letni Marko Lasbaher. Vodenje društva je takrat prevzel od Marjana Dobaje, ki je predsedoval šestnajst let, sedaj je ta v društvu namestnik predsednika. PGD Miklavž ima dolgo zgodovino. Ustanovljeno je bilo leta 1928, danes ima 106 članov, od katerih so nekateri podporni člani, drugi pa aktivni gasilci (operativnih gasilcev je vsaj 32), eden med njimi je tudi poklicni gasilec. V svojih vrstah imajo tudi nekaj deklet in žena, starostna struktura je zelo raznolika. Miklavško gasilsko društvo je edino v občini Miklavž na Dravskem polju, a kot pravi Lasbaher, je eno društvo za celotno občino dovolj, saj je po velikosti ena od najmanjših občin (12,5 kvadratnega kilometra), prav tako je njihov položaj - domala v sredini občine - dovolj dober, da lahko hitro posredujejo v vsakem delu.

Marjan Dobaja (levo), namestnik predsednika PGD Miklavž, in Marko Lasbaher, predsednik PGD Miklavž, pred gasilskim domom v Miklavžu

Damijan Toplak

Vabijo nove člane

PGD Miklavž se financira s prispevki občanov, saj vsako leto za prostovoljne prispevke razdeljujejo koledarje, prejmejo pa tudi različne donacije, sponzorska sredstva, denar dobijo tudi od dohodnine, katero jim namenijo občani. Večino sredstev pa prejmejo od miklavške občine, sploh zdaj, ko bodo zamenjali manjše gasilsko vozilo z vodo, poimenovano GVV1. Ob tem imajo še gasilsko vozilo s cisterno GVC 16/25, gasilsko vozilo GVM za prevoz moštva ter prikolico in čoln v primeru poplav. Marko Lasbaher pravi, da imajo v društvu dovolj gasilskih vozil, po občini je nameščenih kar 300 hidrantov. Predsednik PGD Miklavž si še želi, da bi v prihodnje pridobili še več novih članov, katerih število sicer niha, četudi imajo načeloma v društvu dovolj gasilcev.

V PGD Miklavž skrbijo za gasilski podmladek.

PGD Miklavž

V PGD Miklavž letno opravijo okrog 20 posredovanj, pri čemer je največ izlivov (meteorne) vode, pa požarov, a je tega zaradi boljše ozaveščenosti občanov pri kurilnih napravah in dimnikih ter ureditve območja okrog Flančiča v Dobrovcah, kjer je ob močnejših nalivih voda zalivala okoliške kleti, v zadnjih letih na srečo nekoliko manj. V zadnjem obdobju je bilo zanje najbolj stresno leto 2020, ko so posredovali pri požarih v Miklavških pekarnah, in pa pri gostišču Živko v Dobrovcah. Oba sogovornika, tako Marko Lasbaher kot Marjan Dobaja, sta se z gasilstvom pričela ukvarjati že v sedmem letu starosti, ko sta se s to plemenito dejavnostjo srečala v osnovni šoli pri gasilskem krožku, v njunih družinah sicer nihče ni bil gasilec. Čeprav gasilstvo terja precej prostega časa tudi za usposabljanja, saj morajo biti gasilci zmeraj pripravljeni priskočiti na pomoč, jima nikdar ni bilo žal, da sta ob svojem poklicnem delu delala še kot prostovoljna gasilca. Marjan Dobaja je pred tremi leti za svoje dolgoletno delovanje v gasilstvu prejel občinski zlati grb, že pred tem pa je bronasti občinski grb prejelo tudi celotno PGD Miklavž. Ob desetletnicah društva običajno prejmejo tudi priznanja Gasilske zveze Maribor.

Mladi v gasilskem vozilu PGD Miklavž

PGD Miklavž

Ideje o novih prostorih ne zaživijo

Ker je PGD Miklavž prostorsko utesnjen v bližini trgovskega centra Daj-dam, so v zadnjih dveh desetletjih že večkrat načrtovali, da bi nove in modernejše prostore dobili na tako imenovanem Miklavškem trikotniku ali ob nogometnih igriščih in zbirnem centru v Miklavžu. To bi bilo dobrodošlo zaradi boljših pogojev dela, tudi odziv na intervencije bi bil lažji, saj se jim ne bi bilo treba na Ptujsko cesto v Miklavžu prebijati skozi utesnjeno Cesto v Rogozo. Toda za zdaj dlje od načrtov na tem področju v PGD Miklavž in na miklavški občini niso prišli.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta