Proračun Mestne občine Ptuj pod streho

Hojka Berlič Hojka Berlič
16.12.2019 19:44

Danes potrdili proračun za prihodnje leto, z dobrih 35,6 milijona evrov enega najvišjih v zadnjih letih. Občina se bo za investicije zadolžila za dobrih 5,5 milijona

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Sprejeti proračun je med višjimi zadnja leta, saj bodo v prihodnjem letu izvedene številne investicije.
Hojka Berlič

Sprejeti proračun, ki je težak 35,6 milijona evrov, je za kar dobra 2,4 milijona višji od predloga pred enomesečno javno razpravo. Prihodki so skupno predvideni v višini 29 milijonov evrov, odhodki pa v višini slabih 34,6 milijona evrov, kar pomeni, da proračunski primanjkljaj znaša 5,5 milijona evrov. Glede na prvoten predlog je tako za 940 tisoč evrov povišan tudi znesek zadolžitve.
"Višji proračun je posledica novih projektov ter investicij, ki so pomembne za razvoj mesta ter pomenijo dolgoročno izboljšanje in boljše življenje občanov v Mestni občini Ptuj," je pojasnil vodja oddelka za javne finance ptujske občine Benjamin Panikvar. Občina tako v prihodnjem letu za infrastrukturo namenja približno 14,8 milijona evrov, za izobraževanje 2,4 milijona, za kulturo 2,3 milijona, za šport 2,1 milijona, za družinsko politiko, mlade in predšolsko vzgojo 3,85 milijona ter za socialno košarico 2 milijona evrov. Sicer je največji delež odhodkov, 12,4 milijona evrov oziroma 35 odstotkov, namenjen investicijam. "Za kanalizacijo v tem proračunu namenjamo dobre tri milijone evrov, za mestno tržnico še 1,5 milijona, za ceste, v sklopu urejanja po četrtih, za dober milijon, za obnovo in dograditev OŠ Mladika, za prvo fazo - energetsko sanacijo 900 tisoč evrov. Gregorčičev drevored nas bo stal 635 tisoč evrov, regionalne kolesarske povezave v tem letu slabih 500 tisoč. Za Slovenskogoriško smo rezervirali 400 tisoč evrov, za Staro steklarsko 260 tisoč, za prenovo glavnega nogometnega igrišča 250 tisoč, za arheološko razstavišče, za to, da pridemo do potrebne dokumentacije 170 tisoč, za dokumentacijo za vodovod 150 tisoč evrov," je med drugim naštevala ptujska županja Nuška Gajšek.

Več za pokopališče

Na seji pa je največ razprave potekalo ob predlaganih amandmajih k proračunu. Svetniki so na koncu podprli županjina amandmaja na dva od amandmajev odbora, in sicer, da znižajo sredstva za zimsko službo in 5000 evrov od tam preusmerijo v promocijo mesta skozi vrhunski, množični ali individualni šport ter v dotacije klubom in društvom. Ob podpori županje pa so soglasno sprejeli tudi amandma svetniške skupine SDS, da za 50 tisoč evrov zmanjšajo sredstva za ureditev tržnice in jih namenijo za ureditev infrastrukture na novem ptujskem pokopališču, čemur bo v proračunu skupno namenjenih 85 tisoč evrov.

Ukinili postavko

Največ razburjenja pa sta povzročila županjina amandmaja, ki ju je vložila neposredno na seji. Z njima je namreč vsa sredstva, ki so bila v proračunu namenjena promociji mesta skozi vrhunski, množični ali individualni šport, skupno 63 tisoč evrov, prerazporedila na postavko, namenjeno dotacijam klubom in društvom (58 tisoč evrov) in na postavko, namenjeno sofinanciranju najemnin športnim klubom (5000 evrov). "Ta postavka - promocija mesta skozi vrhunski, množični ali individualni šport - je v preteklosti burila več duhov. Tudi zaradi tega, ker je bila vnesena prvotno brez nekega širšega konsenza športne skupnosti. V vmesnem času je povzročala veliko preglavic, slabe volje, veliko ene, na eni strani pozitivne diskriminacije, na drugi strani pa to, da nikoli nismo bili čisto prepričani, ali smo na zakoniti strani," je razloge za amandmaja, ki so ju svetniki tudi podprli, pojasnila Gajškova ter dodala, da bodo ob tem na januarski seji dopolnili tudi točkovanje na razpisu, po katerem bodo dodatna prenesena sredstva dejansko namenjena perspektivnim klubom in športnim panogam.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta