Ptuj: Otroci in drugi prostovoljci olepšali Ljudski vrt

Hojka Berlič Hojka Berlič
16.04.2022 03:00

Dnevu za spremembe so se znova pridružili v CID Ptuj. Osvežili so ograje mostičkov in oznake na trim stezi.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Četrtošolci z OŠ Ljudski vrt so ograje mostičkov pobrusili, nato so jih gimnazijci na novo pobarvali.
Hojka Berlič

Letošnji, tokrat že 13. Dan za spremembe je potekal pod geslom Soustvarjajmo skupnost. Vseslovenska prostovoljska akcija, ki jo koordinira Slovenska filantropija, je nastala z namenom spodbujanja državljanov k aktivnemu odzivu na potrebe svoje skupnosti in ustvarjanju priložnosti, da se čisto vsak lahko preizkusi v vlogi prostovoljca. Letos so aktivnosti potekale v več kot 86 krajih. Med organizatorji so bili društva, vrtci, šole, krajevne skupnosti, občine, javni zavodi in posamezniki. Po vsej državi je bilo tako aktivnih več kot 500 organizacij in 5000 prostovoljcev.

V akciji, ki se je začela 9. aprila, med drugimi že vrsto let aktivno sodeluje tudi Center interesnih dejavnosti (CID) Ptuj. Letos so se v sodelovanju z Javnimi službami Ptuj odločili, da osvežijo in obnovijo del infrastrukture v Ljudskem vrtu na Ptuju. "Pravijo, da je v življenju vsaka sprememba dobrodošla. In z majhnimi koraki po navadi pridemo daleč. Tudi letos smo si želeli za prostovoljce pripraviti neko doživetje oziroma neko izkušnjo, s katero bi se vsi počutili povezani z lokalnim okoljem in bi nekaj tudi prispevali. Mislim, da je prostovoljstvo vrednota, ki izraža odnos ljudi do družbe, v kateri živijo, in predvsem do lokalnega okolja. In verjamemo, da je treba to vrednoto nenehno gojiti in jo razširjati," je ob akciji izpostavil Jurij Šarman, koordinator mladinskih programov v CID Ptuj.

Četrtošolci z OŠ Ljudski vrt so ograje mostičkov pobrusili, nato so jih gimnazijci na novo pobarvali.
Hojka Berlič

Priložnost za drugačen pouk

Zato so se odločili, da na tokratnem Dnevu za spremembe osvežijo drevesne oznake po celotni poti trim steze ter zbrusijo in ponovno pobarvajo kovinske ograje ob potoku in na mostičkih preko potoka vse do ribnika. Pri tem so se jim pridružili prostovoljci: dijakinje in dijaki Gimnazije Ptuj, prostovoljke, ki so se odzvale na njihov javni poziv, pa tudi učenci četrtega razreda OŠ Ljudski vrt, saj je Ljudski vrt pravzaprav njihovo dvorišče. Učiteljica Simona Hajnal: "Ker smo najbližja šola, se veliko časa zadržujemo v Ljudskem vrtu in je prav, da morda nekoliko doprinesemo k temu, da bo nekoliko lepši, boljši, bolj zanimiv. Zato sem se odločila, da z razredom prispevamo delček k polepšanju tega okolja. Tudi otroci so bili veseli priložnosti, saj imajo radi ročne spretnosti. Morda pouk na nekoliko drugačen način, kajti del učnega programa je tudi tehnika in to ravno sodi k njej." Da so namesto v učilnico zavili v Ljudski vrt, je bilo všeč tudi četrtošolcu Tevžu Smolingerju, ki s podobnimi opravili občasno doma rad priskoči na pomoč očetu: "Tu se lahko pogovarjamo, ko delamo, pa še nekaj koristnega naredimo."

Prostovoljke so osvežile označbe na trim stezi.
Hojka Berlič

Mar jim je za okolje

Ko so učenci zbrusili ograje mostičkov v parku, so se jih s čopiči in barvo lotili ptujski gimnazijci. "Pri Dnevu za spremembe sem sodeloval že v preteklosti, ko smo barvali igrala. Tudi sam stanujem blizu in sem hodil sem, v tukajšnjo osnovno šolo. Danes pa bomo nekoliko polepšali okolico ne le osnovnošolcem, temveč številnim, ki sem zahajajo," je povedal gimnazijec Vasja Koren. Med tem pa so prostovoljke, ki so se odzvale na javni poziv CID, osvežile z novo barvo še oznake na trim stezi. "V društvu velikokrat izvedemo tu aktivnosti z otroki ali mladimi in nam je mar za okolje in mesto, zato se potrudimo, da se vključimo v takšne akcije, če se le lahko," pa je o razlogih za udeležbo dejala Ute Bender iz Društva Steza, ki je v preteklosti že prav tako samostojno organiziralo nekaj podobnih akcij.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta