Ptujčane moti stara antena

Slavica Pičerko Peklar Slavica Pičerko Peklar
06.03.2019 18:44

Prebivalci se že leta zavzemajo za preselitev antenskega stolpa in da bi njegova lastnica RTV Slovenija poskrbela vsaj za obnovo.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Kakšna bo prihodnost antenskega stolpa?
Slavica PIČERKO PEKLAR

Več kot 50 let na griču nad Ptujem stoji antenski stolp, ki je že pred desetletji, ko se je tja začel širiti del mesta, razburjal okoliške prebivalce. Z zahtevami, da se stolp odstrani, v preteklosti niso uspeli, zadnja leta na nevarnosti, ki jih predstavlja nevzdrževani stolp, opozarjata lastnika zemljišč, na katerih stolp stoji. Za njegovo odstranitev so tudi bližnji stanovalci oziroma lastniki tamkajšnjih gradbenih parcel.

Propada zidani del, razjeda ga rja

Mladen Rakuš in Branko Kamenšek sta prepričana, da bi bilo treba stolp vsaj redno vzdrževati: "Pričakujeva, da bo lastnica stolpa poskrbela za vzdrževanje, saj je stolp v vse slabšem stanju. Antikorozijska zaščita bi bila nujna, rja načenja jeklene dele, tudi nosilce stolpa, propada njegov zidani del. Ob tem se postavlja vprašanje, ali ni mogoče za stolp najti ustreznejše lokacije. Leta 1966, ko je bil postavljen, tod skoraj ni bilo hiše, zdaj gre za strnjeno naselje, zato predlagava, da lastnica stolpa resno razmisli o preselitvi. Antenski stolp je v lasti RTV, oddajniki in zveze, treba ga je sanirati, a kaže, da tega ne bo nihče storil, ker je predrago, oziroma ga podreti. RTV Slovenija nima nobene pravne podlage za obremenjevanje naših nepremičnin - niti nima ustanovljene ustrezne služnosti, poleg tega za uporabo zemljišč ne plačuje nadomestila."

Slavica PIČERKO PEKLAR

Sodni spor in iskanje nove lokacije

"Do sredine letošnjega aprila, kot je določil inšpektor, bomo izvedli antikorozijsko zaščito na antenskem stolpu, ki je v našem lastništvu in kjer izvajamo dejavnosti, ki nam jih nalaga zakon o RTV Slovenija. Oddajanje programa Radia Ptuj, ki ima status programa posebnega pomena po Zakonu o medijih, je del javne službe. Naprave Telekoma Slovenije pa so nameščene na stolpu kot del tržne dejavnosti RTV Slovenija. Stolp ima gradbeno dovoljenje iz leta 1966 in soglasje takratnega lastnika zemljišča," sporočajo iz Službe za komuniciranje RTV Slovenija in dodajajo: "V zvezi s tem stolpom poteka sodni spor, ki sta ga sprožila lastnika zemljišč - in zahtevata odstranitev stolpa. Do odločitve sodišča prihodnosti stolpa ne moremo komentirati."

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta