Ptujski mestni svet: Nadzor pokazal številne nepravilnosti pri poslovanju gledališča

Hojka Berlič Hojka Berlič
16.11.2020 19:55

Ptujske mestne svetnike razburile številne pomanjklivosti in nepravilnosti, ki jih je odkril nadzorni odbor pri poslovanju ptujskega gledališča. Direktor bo lahko poslovanje pojasnjeval na januarski seji.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Seja ptujskega mestnega sveta je že drugič potekala v Dominikanskem samostanu, kar 12 svetnikov pa se je seje udeležilo preko spletne aplikacije.
Hojka Berlič

Ptujski mestni svetniki so se danes zbrali na 20. redni seji, ki je ob zaostrenih ukrepih zaradi epidemije novega koronavirusa tokrat potekala v Dominikanskem samostanu, kar nekaj svetnikov pa se je seji pridružilo preko spletne aplikacije.

Najbolj vroča razprava se je  sicer na seji odvila ob zadnji točki dnevnega reda - informaciji o dokončnem poročilu nadzornega odbora občine o izvedbi nadzora nad poslovanjem Mestnega gledališča Ptuj, iz katerega je bilo razbrati, da je odbor pri svojem pregledu poslovanja v letih 2018 in 2019 naletel na precej pomanjkljivosti in nepravilnosti ter številne težave, ki naj bi vlekle že vrsto let. "Te morda vsaka za sebe še ne pomenijo nekega konkretnega razloga za predlog neke razrešitve. Ko pa sešteješ vse te pomanjkljivosti, napake, neke postopke, ki niso izvedeni oziroma pravilno vodeni, se pa nabere. Nadzorni odbor je zato dal možnost, da mestno gledališče samo odpravi napake v rokih od 30 do 60 dni," je povedala članica nadzornega odbora Maja Majnik Berghaus, ki je še dodala, da je tudi na seji njihovega odbora prišlo do predloga, da bi v poročilu predlagali razrešitev direktorja gledališča, ki pa je bil preglasovan. Tudi po osebnem mnenju Majnik Berghausove je namreč treba človeku, katerega razrešitev predlagaš, dati tudi takoj možnost, da se o tem izjasni. Kot je pojasnila županja Nuška Gajšek, direktor gledališča Peter Srpčič na tokratni seji mestnega sveta ni bil prisoten, saj so točko v skladu s poslovnikom in stalno prakso umestili na sejo zgolj kot informacijo: "Kar pomeni, da se o njej predvidoma ne razpravlja in ne glasuje. Ker pa so svetniki odprli razpravo, smo jim seveda besedo dovolili." Razpravo o poslovanju gledališča naj bi sicer opravili na januarski seji, ko bo dobil možnost, da situacijo pojasni, tudi direktor. Gajškova je ob tem izrazila tudi nezadovoljstvo z dolgoletnimi rdečimi številkami gledališča: "Ne more biti konstantni izgovor, da občina da premalo denarja. Vsak dober gospodar mora gospodariti s tem, kar ima in temu prilagajati svoje delovanje." Opozorila  pa je še na odgovornost sveta zavoda, "ki mora spremljati delovanje, kdaj tudi kritično oceniti in usmerjati direktorja".

Pol kubičnega metra brezplačnih odpadkov

Svetniki so precej časa razpravljali in na koncu z le glasovom večine sprejeli tudi predlog spremembe pravilnika o tarifnem sistemu za obračun storitev ravnanja s komunalnimi odpadki v občini, ki med drugim natančneje opredeljuje, koliko odpadkov lahko posamezni občan brezplačno letno pripelje in odloži v CERO Gajke. Skupna masa teh odpadkov znaša pol kubičnega metra letno, kar približno pomeni eno avto prikolico. Do sedaj namreč po besedah direktorja Javnih služb Ptuj Alena Hodnika ni bilo jasno, ali omejitev velja v skupni količini količini pol kubičnega metra za vse odpadke ali pa za vsako frakcijo odpadkov posebej, torej gradbene ali biološke odpadke: "Gre namreč za odpadke, ki jih sicer brezplačno odloži tisti, ki jih pripelje, se pa strošek podeli v skupni masi vseh odpadkov, zato je naše stališče vseskozi bolj v smeri, da naj bo teh odpadkov čim manj in naj se raje odpadki zbirajo v organiziranem sistemu od vrat do vrat, s čimer je tudi porazdelitev stroška bolj pravična." Precej svetnikov je sicer predlogu nasprotovalo, saj so menili, da bo takšna omejitev prinesla bolj množično odlaganje odpadkov v gozdovih.

Svetniki so danes potrdili še projektno nalogo za projekt Vitalizacije Ptujskega jezera, ki bo podlaga za izdelavo sprememb in dopolnitev veljavnega Medobčinskega lokacijskega načrta za Ptujsko jezero. Potrdili pa so tudi dokumente identifikacije investicijskih projektov prenove atletskega dela ptujskega stadiona, gradnje gasilskega doma Pacinje ter nabave gasilskega vozila PGD Grajena.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta