V Rače kar 16 kolajn v fudokan karateju

Zmago Gomzi Zmago Gomzi
14.12.2019 01:27

Svetovno prvenstvo v Nemčiji je bilo zelo uspešno za slovensko reprezentanco, pobrali so 23 medalj, med njimi so bili zeli uspešnin člani Fudokan karate instituta Rače.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Predstavniki Fudokan karate instituta Rače so na svetovnem prvenstvu osvojili kopico kolajn.
Klubski arhiv

Reprezentanca Fudokan zveze karateja Slovenije, ki združuje enajst klubov s približno 120 tekmovalci in tekmovalkami, se je s svetovnega prvenstva v nemškem Sindelfingnu, na katerem je v športnih borbah in katah nastopilo 1950 tekmovalcev iz 44 držav, nekateri med njimi tudi v kategoriji oseb s posebnimi potrebami, domov vrnila zelo zadovoljna. Slovenijo je predstavljalo 19 tekmovalcev, ki so pod vodstvom predsednika zveze Aljoše Lipavca, ki je hkrati predsednik Fudokan karate instituta Rače, v različnih tekmovalnih kategorijah od dečkov do članov in veteranov osvojili kar 23 kolajn - šest zlatih, osem srebrnih in devet bronastih. V odpravi so bili ob tekmovalcih poleg Lipavca, ki je bil tokrat tudi v vlogi selektorja, še njegovi sodelavci v raškem klubu, Marjan Muršič, Uroš Škojak in Andrej Kokol kot pomočniki selektorja ter sodnika Ljubinko Jerinič in Mihael Zagrajšek.

Trina Lipavc je v katah osvojila zlato kolajno.
Klubski arhiv

Šestnajst kolajn za raške tekmovalce

"Z nastopi in prikazanim smo zadovoljni, saj 23 medalj potrjuje, da znamo in se lahko spopademo tudi z najboljšimi. Strategija prijav nastopov je bila pravilna, s čimer smo znova dokazali, da se znamo prilagajati na tako zahtevnih tekmovanjih. Konkurenca je bila v večini kategorij izjemna. Rad bi pohvalil vse naše tekmovalce, ki so prvič nastopili na svetovnem prvenstvu, saj so vsi tekmovali po najboljših močeh, še posebej pa vse nosilce kolajn. Morda bi osvojili še kakšno več, a so bili sodniki v nekaterih primerih zelo neskladni," je povedal Aljoša Lipavc, prvi mož raškega kluba, ki obstaja že enajsto leto. Še posebej ponosen je na nosilce kolajn, ki so člani Fudokan karate instituta Rače. V različnih tekmovalnih in starostnih kategorijah so v Sindelfingnu osvojili 16 kolajn, nekateri tudi po dve ali tri. S kolajnami so se domov vrnili Trina Lipavc, Benjamin Žgank, Gašper Miuc, Mila Zagrajšek, Brina Vauhnik, Mihaela Jerinič, Katja Kokol, Žan Školjak, Lucijan Kostanjevec in Metod Rot.

Iz leta v leto je viden napredek

Slovenci so doslej nastopili na dveh evropskih in dveh svetovnih prvenstvih. Na evropskem prvenstvu v Krakovu leta 2016 so osvojili dve kolajni, na evropskem prvenstvu v Portorožu leta 2018 33 kolajn, od tega 13 zlatih, na svetovnem prvenstvu v Cluju leta 2017 pa so osvojili pet kolajn, med njimi eno zlato. Bera kolajn na letošnjem svetovnem prvenstvu v Nemčiji dovolj zgovorno kaže, da je delo v Fudokan zvezi karateja Slovenije dobro organizirano in strokovno vodeno," je še povedal Aljoša Lipavc, ki je z mislimi že na svetovnem prvenstvu leta 2020. "V prihodnji sezoni bodo pravila dela v reprezentanci Fudokan zvezi karateja Slovenije drugačna, izboljšana, napornejša in zahtevnejša. Leta 2020 bo svetovno prvenstvo v Beogradu, na katerem bodo tekmovali predstavniki štirih organizacij - WFF, ETKF, WTKF in WBKA. Na njem pričakujejo več kot 4000 tekmovalcev in tekmovalk. Na prvenstvo v srbski prestolnici se bomo začeli pripravljati že januarja, delo bo strokovno podprto in v Beograd bodo potovali le tisti, ki se bodo na pripravah najbolj trudili," je dodal Lipavc.

Benjamin Žgank je bil v katah nepremagljiv.
Klubski arhiv

Definicija fudokan karateja

Stil fudokan temelji na dejstvu, da je človek sestavljen iz telesa in duha, kot tak pa sam po sebi teži k popolnosti. To je izhodiščna točka najsplošnejše definicije vadbe karateja in njegovih metod, ki imajo za svoj najvišji cilj psihofizični, intelektualni razvoj ter moralno oblikovano osebnost. To je ideal, h kateremu se teži že od nekdaj, ko pa je govora o karateju, je na to prvi opozoril Gičin Funakoši v svojih "zlatih pravilih".

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta