Velika družina deluje složno in prodorno na mali eko kmetiji v Lancovi vasi

Darja Lukman Žunec
15.12.2020 06:00
Ekološka kmetija Murkovih na dobrih petih hektarjih prideluje žita in zelenjavo ter v visokodebelnem sadovnjaku bio jabolka za sok in kis
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Družina Murko iz Lancove vasi je ponosna na svoje bio pridelke in izdelke. 
Darja Lukman Žunec

Na ekološki kmetiji v Lancovi vasi staršema Slavku in Tatjani Murko pomaga vseh njunih sedem otrok. Ko sta pred dobrimi trinajstimi leti prevzela kmetijo Slavkovih prednikov, se je Tatjana odločila, da ostane doma, Slavko pa je nadaljeval poučevanje elektrotehnike kot profesor v ptujskem šolskem centru. Po dveh letih sta se preusmerila v kontrolirano ekološko pridelavo. Slavko Murko opiše: "Smo manjša kmetija na Dravskem polju in večino od nekaj čez pet hektarjev imamo na prvem vodovarstvenem pasu ob vodnem črpališču Lancova vas. Na začetku je bila torej preusmeritev v ekološko pridelavo pravzaprav nuja." Kot pripoveduje Tatjana Murko, se je po rojstvu tretjega otroka in prevzetju kmetije odločila, da opusti službo, in kmalu so se jima rodili še štirje otroci. "Vsi tudi še sedaj radi pomagajo na kmetiji, saj ekološka pridelava zahteva veliko dela, tudi ročnega."

​Moka, kaša in zdrob ​

​Murkovi pridelujejo predvsem žita, kot so pira, ječmen, rž in pšenica, ter ajdo in proso kot strniščna posevka, ob tem pa tudi buče za olje in semena ter zelenjavo. Redijo nekaj prašičev, imajo še kravo s teletom in kokoši ter zajce, včasih so imeli tudi koze. Ob hribovskem travniku imajo visokodebelni sadovnjak starejših jablan. Približno polovico svojih pridelkov prodajo, največ denimo ajdove kaše ter ajdove in prosene moke. Iz vseh omenjenih žit pridobijo moko, kašo in zdrob, zelenjavo prodajajo svežo in kisano, predvsem zelje in repo, jabolka pa predelajo v jabolčni sok in ga tudi stekleničijo ter v jabolčni kis.

Že več kot deset let imajo registrirano dopolnilno dejavnost. Slavko poskrbi za strojno obdelavo, Tatjana in otroci opravijo vse drugo. Vseskozi so imeli stalne kupce, pridružujejo pa se jim tudi novi.

​​Ponosna na družino

Najbolj sta ponosna na veliko družino, na tri hčerke in štiri sinove, in tudi na to, da sta že babica in dedek dvomesečnima dvojčkoma svoje prve hčerke Ane. Tako kot oče in prvorojenka sta se tudi Julija in Jakob odločila za pedagoški poklic, Simon in Martin sta študenta, Katarina je gimnazijka in desetletni Jurij osnovnošolec. Čeprav so najstarejši trije že zaposleni, radi pridejo pomagat, ko je na kmetiji več dela. Zakaj so se, poleg nuje zaradi omejitve ob vodnih virih, odločili za ekološko kmetijstvo? Slavko pravi, da ga je za to dejavnost precej navdušila strokovnjakinja dr. Martina Bavec.

"Na vodovarstvenih območjih je uporaba fitofarmacevtskih pripravkov in kemijskih gnojil prepovedna, uporabimo lahko le suhi hlevski gnoj, zato je hrana, ki jo pridelamo, varna za potrošnika."

Jurij Murko si je sam zamislil svojo "prodajno uspešnico" - pokovko.
 
Darja Lukman Žunec

Murkova spoznavata, da se potrošniki vse bolj zavedajo, da je ekološka pridelava hrane koristna in nujna. "Sami vidimo in verjamemo, da je uporaba tovrstnih živil zdrava, velik pomen pa je zaradi ekološke embalaže tudi v zmanjševanju plastike na trgu," pravi Tatjana.

Ocenjujeta, da prodajo približno polovico vsega, kar pridelajo. Prodajati so začeli leta 2010, sprva znancem in prijateljem, z letaki so iskali tudi nove kupce, njihovo izdelki so zdaj na prodaj tudi v Štacuni, prodajalni dijakov ptujske kmetijske šole. Oglašujejo se na spletni strani Kmetijsko-gozdarske zbornice Slovenije Kupujmo domače, a največ prodajo na Bolhi.

​Uspešno čez vse kontrole

Vsi njihovi pridelki so pod stalno kontrolo, saj jih različni inšpektorji, poleg redne kontrole, obiščejo vsaj še dvakrat na leto. Obdavčeni so po pavšalu in za zdaj so odločeni, da bodo z dopolnilno dejavnostjo še vztrajali.

Slavko pravi, da so nekaj časa njihove pridelke sprejemali tudi po osnovnih šolah v Cirkovcah in Ljudskem vrtu ter manjše količine na Vidmu. Največ kupcev imajo iz bližnje okolice, kar nekaj tudi iz drugih koncev Slovenije. Izdelke prav tako pošiljajo po pošti, a najbolje se prodajajo na Bolhi, nam še zaupa Tatjana. Nekajkrat so sodelovali na tržnici lokalnih pridelkov v Slovenski Bistrici, kjer je treba biti prisoten kar nekaj časa, da zgradiš zaupanje kupcev. "A imamo veliko stalnih kupcev, s katerimi smo odnos zaupanja zgradili skozi desetletje," sklene Tatjana. Poleg ajdove kaše ter ajdove in pirine moke se dobro prodaja tudi bučno olje, pravi, prav tako jabolčni kis in sok. Tatjana svojim strankam prav rada zaupa kak recept za uporabo njihovih mok, kaš in drugih pridelkov.

Otroci družine Murko iz Lancove vasi radi poprimejo za delo na eko kmetiji.
Darja Lukman Žunec

​Ustvarjali zaloge

Pa izkušnje iz epidemije, ko vsi razglašajo pomen bližine ponudbe pridelkov za potrošnike? Slavko pojasni: "Ko sta se začela prvi in drugi val, so naše stranke, tudi nove, hitro prišle in si nakupile zaloge, potem se je nakup nekoliko upočasnil." Tatjana in Slavko ocenjujeta, da bi bilo dobro, če bi se ekološke kmetije s svojo ponudbo povezale, saj bi lahko bile prodornejše. Dobro bi bilo, da bi potrošnike bolje ozavestili o pomenu ekološke pridelave. Za začetek bi jim bilo treba denimo razložiti, da so besede bio, eko in organsko pravzaprav sopomenke, in bi se ljudje, ki denimo iščejo oznako bio, nekoliko lažje znašli. Bistveno je zavedanje, da vsi ti proizvodi pomenijo biološko pridelavo, brez uporabe kemičnih sredstev. Kar posredno pomeni varovanje okolja, predvsem vodnih virov in zraka.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta