(KOMENTAR) Bolje zaupati Američanom. Ampak kaj je že razkril Snowden?

Boris Jaušovec Boris Jaušovec
13.08.2020 14:57

Prejšnje slovenske vlade so v resnici zanemarjale odnose z največjo zaveznico

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Andrej Petelinšek

Ameriški državni sekretar Mike Pompeo je v slovenskih sogovornikih na Bledu našel voljne poslušalce za ameriške načrte o omejevanju predvsem kitajskega vpliva na področju nove generacije telekomunikacijskih omrežij 5G pa tudi ruske energetske ekspanzije.
Z novo, desno vlado v Sloveniji je pri nas odpadel nujni dvom o sogovorniku, predstavniku še vedno najmočnejše sile sveta. Lepo je sicer, če smo v tako tesnih odnosih, da je po 27 letih k nam le spet prišel državni sekretar ZDA. Prejšnje slovenske vlade so v resnici zanemarjale odnose z največjo zaveznico, verjetno že zavoljo svoje bolj leve usmerjenosti, ki ZDA vidi kot prvo silo brezobzirnega kapitalističnega neoliberalizma. Zato sta Pompeo in njegov (so)gostitelj, slovenski premier Janez Janša, na tiskovni konferenci na Bledu tako poudarjala rastoče, kot je dejal ameriški gost, prijateljstvo med državama, njuno strateško partnerstvo in zavezništvo, tudi v okviru Nata. Janša je celo čutil potrebo, da se je ZDA zahvalil za dvojno podporo in reševanje Slovenije, najprej v boju zoper fašizem in nacizem, nato pa proti tiraniji komunizma. Ker se je srečanje zgodilo v Vili Bled, si ni mogel kaj, da ne bi poudaril, da je ta nekoč služila jugoslovanski komunistični eliti, medtem ko so drugi trohneli v zaporih totalitaristične Jugoslavije ali pa so bili v eksilu - tudi v Severni Ameriki. In smo ZDA hvaležni še za nudenje "zatočišča več sto tisočem naših rojakov".

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta