(REKLI SO) Ali Žerdin: Olimpijski čas in vojne

DR
29.07.2024 16:00

Ali Žerdin, urednik Sobotne priloge, o času olimpijskih iger in geopolitični realnosti

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Reuters

"Ko nastopi olimpijski čas, se razlika med mednarodnimi načeli in resničnostjo na terenu poveča. Med starodavnim načelom o olimpijskem premirju in dejanskimi dogodki zazeva prepad. Sovjetska zveza se je pripravljala, da bo julija 1980 gostila športnike z vsega planeta, a je decembra 1979 vseeno napadla in okupirala Afganistan. Štiri dni po končanih zimskih olimpijskih igrah v ruskem Sočiju je Ruska federacija na 500 kilometrov oddaljen Krimski polotok poslala svoje ekspedicijske korpuse. Potem si je Krim pripojila. 20. februarja 2022 je ugasnil ogenj zimskih olimpijskih iger v Pekingu. Štiri dni pozneje so ruske sile napadle Ukrajino. Med olimpijskimi igrami v Pekingu avgusta 2008 so šle sile Ruske federacije na ekspedicijo v Gruzijo. 

Ali Žerdin
Delo

Srbsko obleganje Sarajeva se ni začelo med igrami ali neposredno zatem. Olimpijsko mesto je imelo po igrah še osem let miru. Je v zadnjih petdesetih letih Moskva politično središče, ki kvari mirovno idilo med olimpijskimi igrami? Tik pred začetkom pariških iger se je v Washingtonu mudil Benjamin Netanjahu. Če je kdo skrajno naivno pričakoval, da bo v kongresu spregovoril o tem, da sprejema pobudo ZDA za ustanovitev dveh držav, izraelske in palestinske, se je silovito motil. Netanjahu je odšel na pot z deklaracijo izraelskega parlamenta, kneseta, da Izrael Palestine ne bo nikoli priznal. Četudi je prišel v kongres s sklepom zakonodajne oblasti, ki je sporočal, da se Izrael požvižga na deklarirane mirovne ideje ameriških oblasti, je bil sprejet z ovacijami. Kot zmagoviti vojskovodja, ki se je pravkar vrnil z bojišča. Kot triumfator. Kot vizionar. /.../ 

Zaradi napada na Ukrajino Ruska federacija nima vstopa na pariška olimpijska prizorišča. Zaradi Netanjahujevega genocida v Gazi Mednarodni olimpijski komite ni trznil."

 

Vir: Delo

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta