(REKLI SO) Boštjan Videmšek o Iranu: Priložnost za tranzicijo? Žal je to reči prezgodaj in pretenciozno

DR
23.05.2024 17:00

Boštjan Videmšek, novinar, v Delu o boju za nasledstvo v utrujenem Iranu

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
EPA

"Hudo bolni ajatola že dolgo časa ni pri polnih (operativnih) močeh. Pokojni Raisi, eden najbolj nazadnjaških predsednikov v zgodovini islamske republike, je v zadnjih mesecih svojega življenja po obračunu s protestniki ter po salvi raket in brezpilotnikov, ki jih je pred dobrim mesecem dni kot odgovor za izraelski napad na iranski konzulat v Damasku poslal nad Izrael, močno okrepil svoj (notranji) položaj. Ne le to: človek, ki ima – oziroma je imel – kot zvest podizvajalec obeh dosedanjih ajatol na vesti več tisoč življenj, je dokončno postal prvi kandidat za novega ajatolo.

Delo

Namesto mirnega prehoda se bo v Iranu, utrujenem od sankcij, režimske represije in iz dneva v dan bolj silovitih regionalnih napetosti, začel boj za nasledstvo. Ne le za naslednika ajatole Hameneja, ki bo najverjetneje postal kar njegov sin Možtaba, pač pa v celotni politični strukturi, ki ji je naveličano prebivalstvo pred dvema mesecema na parlamentarnih volitvah z rekordno nizko udeležbo (41 odstotkov) poslalo jasno sporočilo.

Prezgodaj in pretenciozno bi bilo govoriti, da se je Irancem popolnoma nenadejano ponudila priložnost za politično – in družbeno – tranzicijo. Jasno je namreč le, da bodo predvsem vojaške strukture z revolucionarno gardo na čelu, ki je v ameriškem napadu pred štirimi leti in pol izgubila svojega voditelja in prvega državnega operativca Kasima Sulejmanija, z naskokom najbolj sposobnega in agilnega iranskega akterja, naredile vse za zaščito svojih predvsem ekonomskih privilegijev. " 


Vir: Delo 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta