(REKLI SO) Marijan Križman: Svetovni mir je pred veliko preizkušnjo

DR
21.05.2024 17:00

Marijan Križman, predsednik ZZB NOB Slovenije, v sporočilu pred evropskimi volitvami

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
EPA

"Pred nami so volitve v Evropski parlament. Evropska unija je naša širša domovina, zato to niso nič manj pomembne volitve od državnozborskih ali lokalnih. V nemirnem času, ki ga živimo, so prelomne. Zato je pomembno, da bodo o naši skupni prihodnosti odločali zagovorniki solidarne, humane in socialno pravične politike, ki ne izključuje, temveč povezuje. To je še kako pomembno tudi v odnosu do varnostnih vprašanj, ki predstavljajo enega večjih izzivov v naslednjem mandatu organov EU, zato ni vseeno, za kakšno politiko glasujemo.

Marijan Križman
Zdravko Primožič/fpa

Odločno se uprimo in se odpravimo na volišča, izberimo možnosti, ki ohranjajo mir in krepijo izvorne temelje EU, protifašizem in protinacizem, ki krepijo demokracijo, vladavino prava in človekove pravice. Nimamo planeta B, zato je varovanje okolja, pravica do zdrave hrane, čiste vode in zraka velika odgovornost tako posameznih držav kot EU. Evropsko unijo približajmo državljanom, da bo njihov glas slišan in upoštevan ter zgradimo stabilnejšo in odpornejšo povezavo evropskih držav.

Svetovni mir je pred veliko preizkušnjo. EU je obkrožena z vojnimi žarišči in še vedno tlečim nemirnim Balkanom. Ne dovolimo netenja sovražnosti in paktiranja z idejami, ki so lahko nevaren zametek ponovitve obdobja pred skoraj 80 leti in balkanske morije. Ne dovolimo, da bi odločale sile, ki stavijo na nevaren populizem, slabljenje enotnosti in protievropsko držo v novi preobleki naraščajočega nacionalizma, nestrpnosti in ekstremizma." (dr) 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta