Kristjan Vučak: "Na delo je bolje priti povsem zdrav"

Andrej Bedek, Vestnik
04.06.2020 05:31

V pogovoru z diplomiranim varnostnim inženirjem in strokovnim sodelavcem podjetja s področja varstva pri delu in požarne varnosti Komplast o varnosti pri delu

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Kristjan Vučak: "Vsekakor uspešnejša podjetja varnosti namenjajo več pozornosti."
Nataša Juhnov

Številne raziskave so pokazale, da podjetja, ki delajo izračune ekonomske upravičenosti varnega in zdravega dela, ugotavljajo, da visoka stopnja varnega in zdravega dela prinaša večjo produktivnost podjetja in tudi bolj zadovoljne delavce. Pomena varnega in zdravega dela pa se bolj zavedajo v večjih podjetjih kot manjših. Kako ocenjujete razmere, ko se je tudi življenje v gospodarstvu že v maju, ki je močno zaznamovan s pravicami delavcev, vrnilo v svoje tirnice pred epidemijo?
"Vse je odvisno od zavednosti v podjetjih. Nekatera podjetja, ki imajo visoke varnostne in higienske standarde, jih dosledno zahtevajo, upoštevajo in izvajajo. Drugi žal manj. V grobem pa lahko ocenim, da ukrepe upoštevajo."
Če smo še pred dvema mesecema z nejevoljo gledali na sodelavce, ki so zaradi prehlada ostali doma, bo poslej očitno zaradi koronavirusa v večini primerov strogo prepovedan prihod na delo do popolne ozdravitve. Vprašanje v luči podatka, da je marca zaradi epidemije doma na delo čakalo kar 285.000 delavcev: si bo kdo sploh še upal na bolniški dopust zaradi manjših zdravstvenih težav povsem brez strahu, da ne bi po vrnitvi nazaj izgubil službe?
"Če bodo lastniki, direktorji in vodje, ko bodo zboleli, striktno ostajali doma, bo to tudi za delavce signal, da je bolje priti na delo le povsem zdrav. Če torej v podjetju vladajo zdravo delovno okolje in ugodna klima in zdrav razum, bodo zaposleni še naprej hodili na bolniške dopuste. Gotovo pa je marsikatero podjetje, ki se je znašlo v primežu epidemije, ugotovilo, da lahko določeni zaposleni učinkovito delajo tudi od doma. Upajmo, da bodo lastniki in direktorji iz tega potegnili tudi kaj dobrega."
Kako na delavca vpliva odločitev delodajalca, da dobi dodatek za prisotnost na delovnem mestu, ali podeljevanje nagrad zaposlenim, ki niso bili niti en dan v letu na bolniškem dopustu?

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta