Mlada šakala z Goričkega v azil na Koroško

Andrej Bedek Andrej Bedek
16.04.2019 16:20

Mladiča, najdena v Beznovcih, v oskrbo pa so jih prevzeli cankovski lovci, bosta poslej bivala v zavetišču na Muti

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Daniel Šinko, starešina cankovskih lovcev, pravi, da sta šakalja mladiča lep primer, kako se lovci trudijo ohranjati živalske vrste. 
Nataša Juhnov

Predvidoma danes bosta šakalja mladiča, ki so ju 6. aprila našli v Beznovcih, pričela bivati v zavetišču za prostoživeče živali na Muti. Daniel Šinko, starešina Lovske družine (LD) Cankova, kjer so obe živali po najdbi oskrbovali, je dejal, da je vesel, da se je zgodil tak scenarij.

Azil dobra rešitev

"Čeprav so mnogi prepričani drugače, se lovci trudimo ohranjati živalske vrste. Poskušali smo ju sicer vrniti nazaj v naravo, vendar se nista znašla. Ko smo ju prišli iskat, sta ostala tam, kjer smo ju odložili - to smo storili na istem mestu, kjer so ju našli. Bila sta premražena in lačna." Domov ju je v oskrbo nato vzel eden od cankovskih lovcev. Šinko še doda, da je azil dobra rešitev, kajti morda v naravi res ne bi preživela, če pa bi odrasla, bi tam lahko povzročala škodo.

Daniel Šinko, starešina cankovskih lovcev, pravi, da sta šakalja mladiča lep primer, kako se lovci trudijo ohranjati živalske vrste. 
Nataša Juhnov

Tujerodna vrsta

Na vprašanje, koliko šakalov živi v Sloveniji, težko odgovori. Največ jih je na območju Ljubljanskega barja in Krasa, posamezne skupine so zasledili tudi drugod, na Primorskem, v Posočju, na Štajerskem in zdaj očitno tudi v Prekmurju. Po besedah Kerčmarja je šakal zelo zvita in predvsem nočna žival. Je mešanec med volkom in lisico, običajno pol metra visok in težek od 10 do 15 kilogramov. Šakali živijo v krdelu. Zlati šakal, ki po videzu tudi spominja na ameriškega kojota, naj bi bil k nam prišel z obal Sredozemlja in Črnega morja. Del prostora, kjer so te živali bivale, so jim odvzele tudi zadnje vojne na Balkanu.

Prikupna šakalja mladiča sta naposled dobila dom. 
Nataša Juhnov
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta