Učenec prekosi dobrega profesorja

Vida Toš, Vestnik
06.11.2019 15:35

Po izobrazbi univerzitetna diplomirana inženirka oblikovanja tekstilij, samostojna podjetnica in visokošolska učiteljica na Fakulteti za strojništvo Univerze v Mariboru

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Sonja Šterman (tretja z desne) v laboratoriju s sodelavkama in študenti
Osebni Arhiv

S Sonjo Šterman sva se ob kavi in prleški gibanici sestali v Veržeju, od koder je doma. Tja se je vrnila iz Ljubljane, kjer je študirala. Dom jo je zaznamoval, da danes dela kot oblikovalka. Morda se je spomnite kot oblikovalke v Muri, ki je sodelovala tudi z Rašico. Med drugim je oblikovala uniforme za osebje slovenskega paviljona na sejmu Expo v Milanu leta 2015. Pa tudi veliko drugih uniform, ki jih vidite na policistih in številnih drugih javnih uslužbencih.

Otrok Mure

V uniformah se je našla, kot se je našla v poučevanju najprej dijakov, zdaj pa študentov. Pri delu z njimi je, pravi, včasih celo preveč odprta. "A jim takoj povem, da bodo morali ne glede na moj preprosti pristop vse znati in v svoje delo vložiti veliko truda." Je zelo pozitivna, polna energije, in mladim ogromno da. "Ko se s študenti lotimo kakšnega projekta, ki vzame ogromno časa in energije, si mislim, da je bilo vredno, če je le enemu pomagalo," reče in ob tem se ji oči zasvetijo. Njo je oblikoval njen prvi svet doma. "Razredničarka mi je že v petem razredu osnovne šole v Veržeju rekla, da bom kreatorka. Rada sem namreč risala in že takrat začela šivati."

Sonja Šterman (tretja z desne) v laboratoriju s sodelavkama in študenti
Osebni Arhiv

Specialistka za uniforme

Po koncu študija je leta 1996 začela delati v Muri in tam ostala 13 let. Že v tem času se je srečala z uniformami, saj je oblikovala svečana in neformalna oblačila za moško reprezentanco na olimpijskih igrah v Naganu in Sydneyju, za košarkarje Uniona Olimpije in za uslužbence ministrstva za obrambo. "Projekti uniform so se bolj intenzivno vrstili od leta 2007, ob večjem naročilu je bilo od ideje do dokončanih prototipov, testiranja in priprave razpisne dokumentacije potrebnega leto dni dela. Lahko se zgodi, da potem nekaj let ni naročil. Obdobje, ko nisem več delala ne za Muro ne za Rašico, je bilo krizno. Napisala sem si, kaj znam in kdo vse to potrebuje," se spominja.

Sonja Šterman
Majda Horvat
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta