Evrovizija sprožila hit, a ni glasbeni: Po nastopu srbske predstavnice raste prodaja legendarnih "jugo" sandal

D.Ži
19.05.2022 11:00

Simbol emancipiranih jugoslovanskih delavk je po Pesmi Evrovizije zaradi markantne srbske Konstrakte doživel veliko vrnitev na modno sceno.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Reuters

Pesem Evrovizije 2022 je rodila uspešnico. In ta ni glasbena. Kot pišejo mediji širom nekdanje skupne države, je nastop srbske predstavnice Konstrakte s skladbo Coropore Sano dobro vplival na prodajo legendarnih borosank, ortopedskih sandal, ki jih močno povezujemo s časi nekdanje skupne države. 

Simbol jugoslovanskih delavk je danes neizogibna popestritev ljubiteljev retro mode na Hrvaškem, pa tudi v Sloveniji, Avstriji in Nemčiji, kjer jih je še vedno mogoče kupiti v trgovinah, piše Rtl.hr. 

Epa

Čeprav jih v Srbiji ne prodajajo, je Ana Đurić - Konstrakta sandale vključila v svoj nastop, za evrovizijske namene jih je njena ekipa kupila v Zagrebu. Legendarni mejno lepi sandali so dopolnili njen brezhibni evrovizijski stajling ter razveselili Hrvate in Slovence, ki so ji po telefonskem glasovanju namenili najvišje število točk. Po pisanju portala so navdušeni zlasti v vukovarski tovarni, kjer jih neprekinjeno izdelujejo že 54 let.

"Obveščeni smo bili, da bo predstavnica Srbije na Evroviziji nosila bele borosane. Iz medijev smo izvedeli tudi, da so jih kupili v zagrebški poslovalnici. Veseli smo, da je predstavnica na Evroviziji nosila čevlje iz Borovega, in to na odru, ki ga je prek malih zaslonov gledalo na milijone gledalcev, kar je prineslo veliko medijskega zanimanja za naš izdelek. Konstrakti čestitamo za visoko uvrstitev na Evroviziji," je za portal povedal tiskovni predstavnik Borova Ivan Stažić in imel v mislih visoko peto mesto Srbije v Torinu. 

Epa

Mnogi so se tako po desetletjih spomnili legendarnega modela, ki so ga v Jugoslaviji povezovali tudi z žensko emancipacijo. Prvič so sandale na trg poslali leta 1968, od takrat so redno v prodaji. Obuvalo je takrat razvila ekipa strokovnjakov pod vodstvom Branka Strinovića, ortopeda iz Zagreba.

Marko Vanovšek

Upoštevali so anatomske lastnosti ženskega stopala in delovne napore. V prvih letih proizvodnje so izdelali 1600 parov dnevno, torej v prvih letih več kot 200.000 parov.

Sprva so jih izdelovali le v modri in beli barvi, v poznih 80-ih pa so se pojavile tudi črne. Največjo proizvodnjo so sandali dosegli sredi sedemdesetih in v zgodnjih osemdesetih letih prejšnjega stoletja, ko so jih nosile delavke širom države. 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta