(FOTO) Čutno! Amaya in David Hojnik sta se povezala in ustvarila kolekcijo, ob kateri boste zardeli

Denis Živčec Denis Živčec
27.12.2022 10:44

Rdeče. Barva in skladba, s katero je Amaya orosila čela gledalcev Popevke, sta rodili kolekcijo, ki te dni karizmatično žari v najbolj opazni mariborski izložbi. Ostala sta na estetski strani seksapila in zapeljivosti.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
David Hojnik in Amaya sta svoje dolgoletno sodelovanje nadgradila v rdečo kolekcijo, ki ostaja na estetski strani seksapila. 
Marko Pigac/mp Produkcija

Rdeča je barva strasti, poželenja, ljubezni, krvi, šminke, božiča. Rdeča pa je tudi ime in barva kolekcije, ki sta jo skupaj ustvarila modni oblikovalec David Hojnik, DH Fashion, in Maja Keuc Amaya, ki je ta rdeči cunami sprožila s skladbo na Popevki. Rdeča tam ni zmagala, je pa s svojo čutnostjo in zapeljivostjo ravno prav vznemirila Hojnikovo kreativnost. Povezala sta se, še zdaleč ne prvič, zlila svoji kreativni energiji in ustvarila kolekcijo, ki te dni žari skozi izložbe njegovega ateljeja v mariborski Ulici 10. oktobra. Zakaj je prav rdeča še bolj povezala dolgoletna prijatelja, ki se brezpogojno podpirata že od točke nič? 

Amaya je svojo Rdeče na začetku predstavitve kolekcije tudi odpela v izložbi.
Marko Pigac/mp Produkcija

"Rekla sem, da bom nehala jokati za preteklostjo in začela bolj izhajati iz kreativne življenjske sile. Rdeča je nastala spontano. Gre za pesem, ki opeva strast med dvema človekoma. Zdelo se mi je, da na svetu, sploh v zadnjih letih, manjka zapeljivosti, senzualnosti drug do drugega. Glede na to, da z Davidom sodelujeva že toliko let, sem mu predlagala, da bi naredila kolekcijo, ki bi bila povsem rdeča," pravi Amaya, katere nastop na Popevki je bil verjetno najbolj seksi nastop v desetletja dolgi zgodovini šarmantnega, a precej zadržanega festivala.

Rdeča barva je decembrski kliše. A je tokrat mnogo več. "Kar se rdeče tiče, smo šli z njo res 'all in'. Nobene druge barve nismo mešali zraven. Nastali so kosi, ki so drugačni, a hkrati še vedno zelo sprejemljivi, nosljivi. Ker sem tokrat delal v navezavi z Majo, sem ves čas imel v mislih njo in se spraševal, ali ji bo to, kar nastaja, všeč. Je to njen slog? Bi to zagovarjala? Kolekcija je nastala po nizu posvetov. To je čar takšnega sodelovanja, ko se dva kreativna svetova združita. Tako nastane drugačen rezultat, kljub barvi, ki je morda res klišejska, čeravno sem jo sam skozi leta uporabljal le zelo redko, izjemoma. Zdaj je bila super priložnost, da smo, če smo se že odločili za rdečo, šli vanjo na polno," razmišlja David.

David Hojnik X Amaya
Marko Pigac/mp Produkcija

"Najin postopek sodelovanja in ustvarjanja kreacij v resnici traja že devet let, odkar sem začel. Vse kreacije, ki so nastale za Majo, so nastale skupaj z njo, zato to sodelovanje niti ni tako zelo posebno, razen da gre tokrat za več kosov. Sva utečena in na podoben način delava že ves čas, le da lahko tokrat oblačila, ki bi jih nosila Maja, oblečejo tudi drugi," dodaja. 

David je pri snovanju neprestano mislil na Majo in njen pogled na estetiko in izražanje.
Marko Pigac/mp Produkcija

Kako se glasbenica znajde v vlogi soustvarjalke kolekcije? "Moda gre zelo z roko v roki z glasbo. Tako kot se izražam skozi glasbo, se na nek način tudi skozi modo, skozi tekstil. Na ta način lahko o sebi poveš zelo veliko, kaj ti je všeč, kaj so tvoje preference. Kolekcija je zelo elegantna, brezčasna. Takšno si tudi predstavljam svojo glasbo, za katero si želim, da bi brezčasno obstajala v tem prostoru. Da, to je glasbeni ideal. Trudimo se," pravi Amaya. 

Kril ne iščite, drugih izvirnih in drznih kosov pa v kolekciji Rdeče ne manjka.
Marko Pigac/mp Produkcija

Kaj pravzaprav sestavlja kolekcijo Rdeče? "Večji del kolekcije sestavljajo kosi, ki bi jih Maja oblekla tudi za nastop, a v obliki, ki jo je mogoče nositi v vsakdanjem življenju oziroma ob posebnih priložnostih. Rdeča je vpadljiva in zahteva seveda nekaj poguma, da jo oblečemo. V kolekciji so kostimčki, ki jih ima Maja zelo rada, suknjiči in hlače, masivni plašči, ki so trenutno zelo aktualni, poigrali smo se tudi z bleščicami, perjem, dramatičnimi materiali, ki jih rad vključujem v odrske nastope. Posebnost pa je, da v kolekciji ni niti enega krila, saj jih Maja ne nosi rada," pojasnjuje Hojnik. "Iskanje izvirnih, vpadljivih, tudi prazničnih kosov ni enostavno. Upam, da bodo ljudje s to kolekcijo prej našli, kar iščejo," dodaja ona. 

Rdeča žari tudi skozi glamurozne detajle.
Marko Pigac/mp Produkcija

Med Vaniljo in Rdeče - gre za naslova dveh Amayinih odmevnih skladb - je za eno vesolje razlike. Tudi odrasla je vmes, nastop na Popevki je s svojo čutno erotiko presenetil. "Zavedam se, v kaj se podajam in kdaj grem malo po robu. Po drugi strani pa sem živela sedem let v tujini in postala bolj odprta za reči, ki se morda komu zdijo malce sporne. Sicer pa že nekaj let gledamo na MTV Cardi B in podobne izvajalke, ki stavijo na vulgarnost. V njihovih nastopih mi manjka senzualnosti, da bi reči bile prikazane na lep način. Že od Vanilje naprej me poganja ista energija, pa naj bo ta vidna skozi oči ali način, na katerega se postavim na oder. Vedno starejša sem in bolj sigurna v sebi. Močno sem začutila, da to želim narediti in povedati na ta način, ne zato, ker bi se na vse pretege trudila pritegniti pozornost. Tako zelo je vrelo v meni, da sem to morala dati iz sebe," razmišlja Amaya. 

Rdeča je navdihnila kolekcijo, ki naznanja za DH Fashion zelo razburljivo leto 10. obletnice znamke. 
Marko Pigac/mp Produkcija

Se svojega seksapila premalo zavedamo? "Absolutno. Obožujem ljudi, ki so samozavestni in se počutijo zapeljive v svoji koži. Nimam se za manekenko in ne izgledam kot obešalnik. Ampak ... ne gre za to, gre za občutenje sebe, energija se čuti. Dobro je, če se v svoji koži počutimo fluidno. To je kreativna energija življenja. Če nisi v stiku s samim seboj, kaj je potem sploh smisel vsega?" odvrne pevka. 

Kako nadgraditi, preseči kolekcijo, ki jo zaznamuje najbolj karizmatična barva? "Vedno si postavljam nove izzive. Ne vem, kaj bo sledilo, a zaenkrat uživajmo v tej rdeči. Napoveduje pa ta kolekcija za DH Fashion zelo zanimivo leto, saj se bliža naša deseta obletnica in nekako logično je, da bo sodelovanju z Majo sledilo nekaj še večjega. Zato se ne obremenjujem toliko z barvami kot s samimi projekti. Starejši kot smo, bolj drzni in samozavestni postajamo. Tako je tudi pri meni, mojem delu, oblikovanju. Veliko vsega si še želimo pokazati. Atelje mi je dal ogromno samozavesti in poguma. Ko dobiš tako izjemen odziv vseh koncev države in tujine, samozavest in zaupanje v to, da si na pravi poti, seveda zrasteta," pravi David, ki se modno trudi ostati na estetski, bolj zakriti strani seksapila.

Rdeče je na predstavitvi kolekcije bilo celo Ilichovo pecivo.
Marko Pigac/mp Produkcija

Amaya ob tem pripomni: "Nisem v krizi srednjih let, da bi čutila potrebo po tem, da bi razkazovala oprsje, ker ga nimam. Tudi če pogledate moj spot, je vse zelo zakrito. Mislim, da ljudje ločijo med senzualnostjo, lepo erotiko in agresivnim ekshibicionizmom. To mi ne dogaja in upam, da nikoli ne bom na točki, kjer bi to potrebovala. Zame bo vedno glasba prva. Skladba je nastala sama od sebe, ker sem se tako počutila in vizualno seveda mora temu slediti. Ne bi rada vse življenje ponujala ene in iste reči, ker je v meni veliko plasti. Včasih bom ljudem bolj blizu, včasih manj, sicer te hitro zanese v pretiravanje in obup," sklene Amaya. Rdeča bo v Atelierju DH Fashion žarela do valentinovega. 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta