(FOTO in VIDEO) Sphere v Las Vegasu: Prizorišče kot nobeno drugo

Gr.G.
04.10.2023 08:44

Gradnja gromozanske LED krogle je trajala več kot sedem let, končna vrednost investicije pa presega tri milijarde dolarjev.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Sphere si je zamislil milijarder James Dolan, da bi ustvaril unikatno prizorišče za koncerte. 
Profimedia

Svetovno znano središče iger na srečo, nakupovanja, vrhunskih restavracij in zabave Las Vegas v ameriški Nevadi je bogatejše za gromozansko kroglo, ki je v polnem sijaju zažarela pred nekaj dnevi, ko je v notranjosti novega prizorišča gostila otvoritveni koncert skupine U2. Imenuje se Sphere - krogla in je hkrati tudi največji LED-zaslon na svetu, na katerem je mogoče prikazovati animirane vsebine.

Odvisno od animacije je lahko krogla od zunaj videti kot objekt iz vesolja, se spremeni v Mesec, na njej sta lahko prikazana veliko oko, eksploziven ognjemet, okoliške prebivalce in obiskovalce mesta pa je Sphere pozdravila z velikim napisom Hallo World (Pozdravljen, svet). Posebno doživetje seveda nudi tudi notranjost prizorišča, ki je prav tako oblečena v LED-zaslone, ki zaobjamejo občinstvo. Namestili so tudi več kot 160.000 zvočnikov, s pomočjo katerih naj bi ustvarili večplastno zvočno izkušnjo.

Rock skupina U2 so imeli v Sphere otvoritveni koncert. 
Reuters

Sphere so zgradili v bližini hotela Venetian, gradnja je trajala več kot sedem let, končna vrednost investicije pa naj bi po pisanju ameriških medijev presegla tri milijarde ameriških dolarjev. Kroglo sestavlja približno 1,2 milijona plošč LED, ki so postavljene 20 centimetrov narazen, posamezna plošča pa ima 48 posameznih diod, od katerih zmore vsaka prikazati 256 milijonov različnih barv.

Profimedia
Reuters
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta