Kje je danes največja ljubezen Tošeta Proeskega? Ob sporočilu, ki ji ga je poslal pred smrtjo, še danes mnogi jočejo

D.Ži
17.10.2024 09:13

Po pevčevi mnogo prerani smrti se je odločila umakniti iz javnosti in se posvetiti predvsem športni karieri, postala je celo prva makedonska rokometna selektorica.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Skrušena od bolečine. Andrijana Budimir na pogrebu Tošeta Proeskega.  
Reuters

Nikoli pozabljeni makedonski pevec Toše Proeski je pred 17 leti, 16. oktobra 2007, izgubil življenje v tragični prometni nesreči pri Novi Gradiški, za seboj pa je pustil tudi svojo neutolažljivo punco Andrijano Budimir.

Nekdanja rokometašica je bila največja in poslednja ljubezen pokojnega pevca, skupaj sta živela v vili v naselju Zlokućani in načrtovala poroko ter družino.

Žal se je njuna sreča nenadoma končala, Toše je zadnje sporočilo pred smrtjo poslal prav Andrijani.

"Moja ena in edina princeska, prijazna si do mene, zato te bom varoval v spanju. Vse ima smisel, odkar si spet v mojem življenju. Ljubim te," se je glasilo pevčevo sporočilo, ob katerem imajo solzne oči mnogi še danes.

Andrijana in Toše sta večkrat obnovila svojo zvezo. Par sta postala leta 2001 in bila skupaj do leta 2004, nato sta se razšla in spet pobotala leta 2007, ko sta začela živeti skupaj.

Kljub temu je morala Andrijana po Toševi smrti na sodišču dokazovati, da je bila z njim v razmerju, kot dokaz pa je priložila 200 SMS-ov, ki sta si jih izmenjala.

Smrt Tošeta Proeskega ostaja ena največjih bolečin makedonskega naroda.  
Reuters

Po tem se je odločila umakniti iz javnosti in se posvetiti predvsem športni karieri. Ustanovila je rokometno šolo in leta 2019 postala prva selektorica v zgodovini rokometne reprezentance Severne Makedonije, danes pa je trenerka moškega rokometnega kluba Skopje. Srečo v ljubezni je znova našla z gostincem iz Skopja Johnom Budimirjem, s katerim je leta 2014 dobila sina Maksima.

Toše Proeski se je rodil 25. januarja 1981 v Prilepu. Njegov prvi pomembnejši nastop je bil na otroškem festivalu Melfest, kjer je zmagal v letih 1996 in 1997. Na državni ravni je zaslovel s skladbama Usni na usni in Sonce vo Tvoite Rusi Kosi, za katero je prejel nagrado na Eurofestu. Leta 1999 je podpisal pogodbo s producentsko hišo Avalon in še istega leta izdal album Nekade vo Nokta. Njegova priljubljenost se je hitro razširila po vseh državah nekdanje Jugoslavije.

Smrt priljubljenega in nadarjenega mladega pevca je pretresla vse države nekdanje Jugoslavije in širše. 
Reuters

S pesmijo Čija si je leta 2003 zmagal na srbskem izboru za pesem Evrovizije, festivalu Beovizija. Prihodnje leto je zastopal Makedonijo na Evroviziji, kjer je s pesmijo Life osvojil 14. mesto. V letih 2006 in 2007 je zmagal na hrvaškem radijskem festivalu. Njegova pesem Srce nije kamen je bila največkrat poslušana pesem na hrvaških radijskih postajah v letu 2006.

Dobro znan je bil tudi slovenskim poslušalcem, med drugim tudi zaradi skladbe v slovenščini Moja. Z albumom Pratim te je bil več kot 30 tednov na slovenskih glasbenih lestvicah, znan pa je bil tudi po sodelovanju s slovensko glasbenico Anjo Rupel, s katero je posnel duet Skrajni čas.

16. oktobra 2007 je v prometni nesreči na hrvaški avtocesti Zagreb–Lipovac v bližini Nove Gradiške v zgodnjih jutranjih urah pri 26 letih umrl. Nesreča se je zgodila, ko je avtomobil znamke Volkswagen touareg z makedonsko registracijo, v katerem so bili trije ljudje, trčil v levi zadnji del tovornjaka z italijansko registrsko tablico.

Proeski, ki je bil sopotnik in je med trkom spal, je umrl na kraju nesreče, voznik, 32-letni makedonski državljan Georgi Georgijevski, in sopotnica, 48-letna menedžerka pevca Ljiljana Petrović, ki se danes ukvarja z gojenjem sivke, pa sta bila hudo ranjena. Čeprav glasbenikova družina voznika, sicer Toševega dobrega prijatelja, ni krivila, pa ga je sodišče leta 2009 zaradi malomarnosti obsodilo na dve leti zaporne kazni.

Z državniškimi častmi so Proeskega pokopali v Kruševu, pogreba pa se je udeležilo na stotine ljudi iz sveta politike, estrade in glasbe z vsega območja nekdanje Jugoslavije.

Vaše mnenje šteje!

Vaše mnenje šteje!

Sodelujte v anketi in pomagajte soustvarjati prihodnost naših vsebin.

Sodelujte
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta