(TOTI LIST) Arsenovič spisal program novega, prenovljenega Festivala Lent: Kaj ta prinaša?

Aša Sarsenovič
12.06.2023 06:00

V času festivala bo v vsej svoji lepoti in uporabnosti zaživela nova brf, kamor bo županstvo uvrstilo kulinarični del.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Toti list

Po tem, ko so nehvaležni kulturniki na vodstvo mestne občine naslovili številne pripombe in proteste zaradi krepko nižjih sredstev za kulturni sektor, se je župan Saša Arsenovič odločil, da bo vzel stvari v svoje roke. "Kateri je najbližji in največji dogodek, povezan s kulturo?" je vprašal sodelavce, ti pa so mu odgovorili, da je to najbrž Festival Lent. "Nadležnim kulturnikom bom pokazal, kako se stvarem streže z minimalnimi sredstvi," je dejal župan, sedel za mizo in spisal program novega, prenovljenega Festivala Lent. Program in dogodke novega festivala, ki se naposled vrača na Lent, seveda prvi ekskluzivno objavljamo.

Osrednje prizorišče ne bodo zgolj razrite ceste in bagerji - slednji bodo izvajali umetniške premike - pač pa tudi plavajoči oder oziroma paviljon, ki je zmagal na natečaju (ki se ga je med ljudstvom sicer prijel naziv kondom). Brez dvoma pa bo središče festivalskega dogajanja Vojašniški trg, ki se bo, ne glede na to, da že ima novo ime, Alexanderplatz, preimenoval v Trg podražitev. Ta središče ne bo postal zato, ker ima tam župan skoncentrirane nepremičnine, pač pa zato, pojasnjujejo na občini, ker je treba vanj "vdahniti življenje". Festival bo tako odprl Ansambel Franca Miheliča, ki bo zapel pesem Moj dragi dom, takoj po zaključnih akordih pa bodo Dravo svečano preimenovali v Dragonjo. Če bo mestni svet za, bo Maribor s festivalom dobil tudi novo ime - ne Dravograd, pač pa Dragograd.

Kakorkoli, to ne bodo edine atrakcije na otvoritvi, saj bo župan obudil znamenito regato osmercev, kjer sta se v starih časih pomerili ekipi mariborske in ljubljanske univerze. Tokrat bo program nekoliko spremenjen, saj se bosta pomerili ekipi nutrij iz Ljubljane (ki jo bo vodila Tina Gaber) in ekipa bobrov iz Maribora. Zmagovalec se bo pomeril z želvakom Vinkom. In če smo že pri otvoritvi, ni odveč, če razkrijemo, kaj bo glavna atrakcija zaključka festivala. Ker se nivo vode Drave, oprostite, Dragonje, zvišuje, kar onemogoča končanje betonizacije obrežja reke, prav tako pa znova ogroža Vodni stolp, bodo tega na zaključku festivala ponovno svečano in spektakularno dvignili, tudi tokrat za 2,6 metra.

S tem pa programskih presenečenj seveda še ni konec. V času festivala bo v vsej svoji lepoti in uporabnosti zaživela nova brf, kamor bo županstvo uvrstilo kulinarični del. Če se Mariborčanom toži po Sladolentu, bo z brfjo na voljo osvežena ponudba, saj dobimo Čevapolent! Da bi mletega mesa za čevapčiče ali pleskavice zmanjkalo, se ni bati, saj bodo ves čas festivala potekali skoki s Starega mostu. Kot smo v Totem listu že poročali, je nova brf tako blizu Starega mostu, da imajo skakalci 50-odstotno možnost, da pristanejo na brfi, s tem pa v rokah organizatorjev Čevapolenta.

Da pa ne bomo ostali zgolj pri hrani, bodo levo od Starega mostu proti Vodnemu stolpu člani stalnega ansambla iz nizozemskega kraja Rectum na čudovitih novih betonskih stopnicah izvedli balet Labodje jezero. Gre za moderno izvedbo tega čudovitega baleta o iskanju ljubezni, kjer bodo člani ansambla z najmočnejšimi čistili in sirkovimi metlami plesali po obrežnih stopnicah ter med baletnimi gibi čistili labodje iztrebke. "Gre za očiščeno, lahko bi rekli poenostavljeno sporočilo tega baleta, kjer belega laboda predstavljajo betonski bloki, črnega pa temni kakci na njem," pojasnjuje umetniški vodja ansambla iz Rectuma Daan De Dreek. Balet bo odprl predsednik vlade, saj svoj delež k obogatitvi pognojenih stopnic prispevajo tudi golobi. Po baletu bodo zbrano stolico svečano prenesli na kantavtorski oder Poletno veselje v Strossmayerjevi.

V zadnjih dneh so svoj glas nesramno povzdignili tudi gostinci na Lentu, češ da jih dolga obnova ubija. "Tistim, ki so v občinskih prostorih, bomo najemnino dvignili za 300 odstotkov, preostalim pa krepko zaračunali za gostinske vrtove, vsi pa bodo morali plačati tudi 25 odstotkov mesečnega prometa," sporoča županstvo, saj jim bodo s festivalom pred in v lokale pripeljali na stotine gostov - kot v najboljših časih Festivala Lent.

Ker županstvo za izvedbo festivala in tudi podražitev nujno potrebuje svetniško podporo SDS in njihovega novega mariborskega vodjo, nekdanjega župana Franca Kanglerja, bo lokalnim ljubiteljskim društvom svečano v uporabo izročil tiste vrbe, ki jim jih še ni uspelo podreti. "Delavci Nigrada in Snage bodo tik pred festivalom porezali vejevje, da bodo ostala stebla, ki jih bodo lahko rezbarji in drugi umetniki, ki se ukvarjajo z lesom, spremenili v čudovite skulpture. Čas je, da nadaljujemo umetniške projekte, ki jih je v Mestnem parku zastavil gospod Kangler," sporočajo z županstva.

Namesto ognjemeta pa Mariborčane čaka še največje presenečenje. Kot je znano, se meščani še danes ne morejo sprijazniti, da so ostali brez znamenitih Benetk na Lentu. Ker bi bila ponovna izgradnja teh bistveno predraga, bodo na mesto, kjer je nekoč stala ena najbolj prepoznavnih mestnih stavb, postavili oziroma iz Mestnega parka prestavili gostilno Pri treh ribnikih. "Kot veste, gostilne nikakor ne moremo oddati, zato računamo, da bo na novi, atraktivni lokaciji nemudoma dobila najemnika, sploh zdaj, ko bo Lent po obnovi in s tem, ko se je festival vrnil ob reko, popolnoma oživel," sporočajo občinarji. Gostilno bodo preimenovali Pri treh Sašotih, saj ima župan v bližini Žički dvor, Stari radio in del hotela Maribor.

Kot je znano, bomo po prenovi Lenta dobili Mariborčani nov trg, poimenovan Trg Lent. Tudi ta novi prireditveni prostor bo vključen v festivalsko dogajanje. Zanj bodo poskrbeli upokojenci in upokojenke, ki bodo tam demonstrirali vaje joge za tretje življenjsko obdobje. "Vidim jih, kako izvajajo jogo na obrežju, na novi mariborski plaži. Lent bo torej tudi prostor medgeneracijskega sožitja," je nedavno napovedal župan. Upokojenci v oranžnih majčkah, ki jih bo sponzoriral Večer, bodo imeli kljub četrtkovi podražitvi parkiranja 50-odstotni popust na parkiranje na Lentu.

Veselo lentanje želimo in se veselimo tudi vseh drugih kulturnih prireditev, ki jih bo (prepo)rodilo županstvo. Vsak dan boljši!

 

Vaše mnenje šteje! Sodelujte v anketi in pomagajte izboljšati Večer:

Anketa o zadovoljstvu bralcev Večera!
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta