(TOTI LIST) Poziv premierju Robertu Golobu: Čim prej uničite medije!

Gobert Rolob
04.12.2023 06:00

Prisluhnite vendarle tudi vašemu poslancu Martinu Premku, ki pravi, da so mediji nevredni spremljanja!

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Premier Golob je včeraj na Bledu predstavil prvi paket nepomoči medijem.
Fotomontaža Toti list

Spoštovani predsednik vlade Robert Golob,

odločitev vaše vlade, da bo Radioteleviziji Slovenija zaradi izjemno slabega finančnega položaja čez noč namenila neverjetnih 15 milijonov evrov, pozdravljamo. Pa ne samo zato, ker ste s to všečno potezo levičarskim aktivistom s Kolodvorske dali lažno upanje, da bo javni servis preživel, saj bo v resnici trpljenje v naši največji medijski hiši po novem letu še hujše, temveč tudi zato, ker bo s tem vladnim manevrom zmanjkalo denarja za vse druge medije na sončni strani Alp. Trenutka, ko v državi ne bo več nobenega resnega in neodvisnega medija, ki bi politikom zastavljal težka vprašanja in pred policijo razkrival koruptivne zgodbe, razen seveda tistih, ki so financirani iz Orbanove Madžarske in Vučićeve Srbije, se še posebej veselimo v Totem listu. In v uredništvu zaradi tega tudi že plešemo.

Če pa teh 15 milijonov evrov ne bo dovolj, da se uniči najprej tiskane medije, ki še vedno na primer zaposlujejo lektorje (le zakaj bi plačevali nekoga, ki nima odnosa do slovenskega jezika?!), bi moralo ministrstvo za obrambo v teh kriznih časih čim prej objaviti nov razpis za vojaški resničnosti šov. A tista dva milijona evrov, ki sta bila sprva predvidena za nadvse pomemben državotvorni projekt, s katerim bi našim otrokom približali orožje in uniforme, bosta zagotovo premalo. Ko bosta minister Marjan Šarec in državni sekretar Damir Črnčec objavila nov razpis, bi morali ta sredstva bistveno povečati - če poznavalsko zaokrožimo, na okoli 20 milijonov evrov, da bi se manjšim produkcijskim ekipam, medijskim lastnikom iz Češke in agenciji Pristop sploh splačalo sodelovati pri tem projektu.

A tudi to zagotovo ne bo dovolj, da bi pokopali še vse lokalne in regionalne medije, ki neodgovorno ustvarjajo vsebine za lokalno prebivalstvo (le zakaj bi informirali nekoga, ki se brez kritičnih vprašanj lahko kratkočasi ob gledanju resničnostnih šovov na komercialnih televizijah?!). Zato bi moralo ministrstvo za javno upravo še pred novim letom objaviti nov razpis za krepitev aktivnih državljanskih pravic in opolnomočenje nevladnih organizacij na področju aktivnih državljanskih pravic, zaradi katerega je nedavno po nepotrebnem odletela ministrica Sanja Ajanović Hovnik. In če je bilo sprva namenjenih 10,6 milijona evrov, bi bilo logično, da se z novim razpisom ta znesek vsaj potroji, torej na okoli 30 milijonov evrov. Pa ne samo to, tudi razpisne pogoje bi bilo treba nujno spremeniti. Da je nazadnje davkoplačevalska sredstva v višini skoraj 600 tisoč evrov od resnih nevladnikov prejel zgolj zavod CER Partnerstvo, ki so ga ustanovile družbe Petrol, Slovenijales in Knauf Insulation, je nedopustno. Tega bi se moral v prvi vrsti zavedati finančni minister Klemen Boštjančič, ki trenutno reže proračunsko pogačo in hkrati vodi tudi resor javne uprave. Kaj pa bo naredil, ko se bodo na nov razpis prijavile še nevladne organizacije, kot so Gen-I, Luka Koper in Telekom Slovenije? No, ena od opcij za pridobitev dodatnih milijonov je zagotovo dvig DDV-ja na časopise in revije, o čemer je pred leti ob pogledu na police kioskov že pametno razmišljal njegov predhodnik iz Janševe vlade Janez Šušterič.

A tudi ta vladni manever zagotovo ne bo dovolj, da bi se uničilo še vse manjše medije, ki se ukvarjajo s preiskovalnim novinarstvom, preverjanjem dejstev ali manjšinami (le zakaj potrebujemo projekte, v katerih dobijo študenti novinarstva prve zaposlitve, če bi lahko več zaslužili s kriptovalutami?!). In na tej točki mora zadnjo besedo v basni o žabah, skuhanih v mlačni vodi, kot je nedavno poznavalsko razmišljal naš predsednik Janez Janša, postaviti ministrstvo za kulturo, ki je tudi edino zares pristojno za medijsko področje v državi. Da novih načinov financiranja medijev, ki jih na primer že poznajo v nedemokratičnih državah, kot sta Avstrija in Danska, po več mesecih še niso uvedli, je pohvalno, saj so medijske hiše edine v tej državi, ki jih zadnje krize še niso prizadele. In zdaj, ko jim gre tako dobro, da se že selijo v prostore v lasti županov, bi morali ukiniti tudi edini medijski razpis, po katerem se je nazadnje med vse slovenske medije razdelilo neverjetnih 2,9 milijona evrov. Ta denar, če nas vprašate, bi raje namenili kakšnemu vladnemu društvu za pravice nutrij, saj bi tako bolje zaščitili javni interes.

Prisluhnite vendarle tudi vašemu poslancu Martinu Premku, ki pravi, da so mediji nevredni spremljanja. V kolumni glasila zveze borcev je zapisal, da poročanje o notranji politiki "nima nobene povezave z resničnim dogajanjem" in da se bodo ljudje naučili mimo njih sami poiskati podatke in si ustvariti mnenje. To je odličen nasvet, cenjeni predsednik vlade, pa še mediji ne bodo več krivi za slabe rezultate javnomnenjskih raziskav.

Spoštovani predsednik vlade Robert Golob, da vam in vsem naslednjim generacijam oblastnikov ne bo treba več po nepotrebnem razlagati, kako pomembni so za demokracijo mediji, novinarstvo in obveščeni državljani, in te floskule celo omenjati v koalicijskih pogodbah, vas naprošamo, da vaš projekt nepomoči medijem čim prej izpeljete do konca. In s tem jasno pokažete, da vam je res vseeno za kakovostno novinarstvo.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta