(TOTI LIST) Ekskluzivno: Imamo senčno vlado komunistične enotnosti!

Tito Partija
13.11.2023 06:00

Novo himno stranke že pripravlja Igor Pirkovič, ki inspiracijo išče pred Hišo cvetja v Beogradu.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Z jutranje tiskovne konference - vrh stranke napoveduje, kaj vse bo prinesel izredni kongres. 
Fotomontaža: Toti list

Dramatična noč je za nami. Sodeč po prvih policijskih poročilih je prišlo na območju najbolj znane hiše v ljubljanskih Murglah, na sedežu SD v Levstikovi ulici in sedežu Levice v Prešernovi ulici do resnih napetosti in celo prerivanja, a se je, vsaj za zdaj, vse uredilo - skladno z željami SDS. "Ponoči je pozvonilo, Štefka je šla odpret, pred vrati pa je bil Milan Zver. Prepričan sem bil, da se je kaj dramatičnega zgodilo v evropskem parlamentu, a je Zver, nekdanji član Zveze komunistov Slovenije (ZKS) med letoma 1979 in 1989 ter predsednik Zveze socialistične mladine Slovenije v Destrniku, od mene zahteval, naj se odpovem nekdanji partiji in da je SDS njena edina prava naslednica. Ni mi preostalo drugega - Štefka se je namreč zelo razburila - in ustregel sem mu. Zdaj je uradno, da so Komunistična partija Slovenije, ZKS in ZKS-Stranka demokratične prenove tudi uradne prednice SDS. Tudi podpisal sem jim," nam je vidno razburjen dejal Kučan.

Podobno se je dogajalo na sedežu Socialnih demokratov, ki jih je v isti noči obiskal Vinko Gorenak, član ZKS do leta 1989, med drugim pa tudi mentor marksističnega krožka na miličniški šoli v Tacnu. Medtem ko so se v SD Tanje Fajon zavili v molk, je bil Gorenak bolj zgovoren: "Po tem, ko smo v SDS oblikovali vlado v senci, v kateri smo komunisti temelj, je postalo jasno, da se bodo v SD morali odreči svoji rdeči preteklosti. V naši stranki je v vodstvenih kadrih namreč več komunistov kot v SD, zato je logično, da ne morejo biti nasledniki nekdanje partije. Tako nam bodo morali predati tudi svojo vilo," je dejal Gorenak, ki je potrdil, da je tudi Fajonova podpisala listino, s katero se odrekajo partijski preteklosti.

Sedež Levice pa je obiskal Zvonko Černač. "Potrjujemo, da je bil ponoči pri nas," nam je v krajšem telefonskem pogovoru dejala koordinatorica Levice Asta Vrečko. "Zahteval je, da se preimenujemo in da iz logotipa izbrišemo rdečo barvo, saj da so v SDS edini nasledniki nekdanje avantgarde. Pritisk je bil izjemen, za njim sta stala nekdanja člana ZKS Barbara Brezigar in Tone Jerovšek, ki sta povedala, da se ne spomnita, da bi bil kdo iz Levice kdaj v partiji. Zaradi pritiska sem privolila, da umaknemo rdečo barvo, stranko pa smo na izrednem nočnem kongresu preimenovali v SAV - Stranko Aste Vrečko. To je vse, kar lahko povem za zdaj," je še dejala koordinatorica.

Stvari so se zelo zaostrile po tem, ko je SDS, ki je še do včeraj veljala za steber desne polovice političnega prostora in glavnega borca zoper komunajzarje, dramatično spremenila smer. Imenovali so namreč vlado v senci, v kateri najpomembnejše resorje vodijo zanesljivi kadri nekdanje partije, med njimi Vinko Gorenak (pravosodje), Andrej Šircelj (finance), Milan Zver (znanost in šport) ter Zvonko Černač (infrastruktura). Političnih analitikov ta zasuk v levo ni presenetil. "Poglejte, vse vlade, ki jih je vodil Janša, so posegale po komunističnih metodah - discipliniranje medijev, grobo obračunavanje z demonstranti, vohunjenje za političnimi nasprotniki in tistimi, ki so jim na poti, ves denar za patrio, pardon, partijo, vse to so nam že leta jasno sporočali. Nakazovali so nam, in to zelo jasno: želimo si takšno državo, v kateri bomo vladali, kot so nekoč komunisti, sploh v vzhodnem bloku. Ne vem, zakaj bi bili danes tako silno presenečeni," nam je dejal analitik Luka Foks Gabrijel Čič.

Dodal je, da tudi druga imena senčne vlade komunistične enotnosti, ki sicer niso tesno povezana s komunizmom, kažejo na to, da sledijo partijski maksimi, da "ni važno, kaj je in kaj dela, važno je, da je naš". Tako so tukaj nekdanji minister "maska robček gumica" Zdravko Počivalšek pa diplomat Tone Kajzer, ki ga je odnesla depeša za Janšo, kmetijski Jože Podgoršek, ki ga je odnesla afera neplačanega računa, in drugi. Med izstopajočimi je tudi nekdanji notranji minister Aleš Hojs, ki je nepreklicno odstopil na način, da ni nikoli odstopil. "Vse to kaže, da komunisti poskrbijo za svoje kadre, tudi če so vpleteni v škandale in afere - tako je partija za svoje skrbela tudi pred letom 1990," dodaja analitik.

SDS je sinoči, le nekaj dni po oblikovanju senčne vlade komunistične enotnosti, s katero bo prevzela oblast od Roberta Goloba, že sklicala izredni kongres stranke, katerega priprave bodo potekale v več delih, in sicer na različnih lokacijah. Izvršilni odbor bo priprave na kongres začel na Čebinah, odbori in komisije, ki bodo pripravili kongresne resolucije, se bodo sestali v Kumrovcu, najožje vodstvo pa bo novo ime in zastavo stranke predstavilo v Jajcu. Novo himno stranke že pripravlja Igor Pirkovič, ki inspiracijo že išče pred Hišo cvetja v Beogradu. Neuradno vsaj glede imena in zastave naj ne bi bilo večjih dvomov ali presenečenj. Stranka naj bi imela kratico KPS - Komunistično prenovimo Slovenijo, njena zastava pa naj bi bila rdeče barve z zvezdo ter srpom in kladivom z napisom Za domovino - z Janezom naprej! Tik pred sklepom redakcije smo še izvedeli, da tudi kongres ne bo potekal v Sloveniji, pač pa na sosednjem Hrvaškem - na Brionih. Tja naj bi ožje vodstvo SDS z Reke prepeljali na ladji Galeb.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta