(TOTI LIST) Matej Tonin je govoril resnico - imamo tajni posnetek Robert Golob-Janez Janša!

Janez Golob
06.11.2023 06:00

Medtem ko so funkcionarji Gibanja Svoboda in SDS Mateja Tonina obtoževali, da je v znamenitem pismu članstvu NSi zapisal "popolne izmišljotine", tokrat v Totem listu dokazujemo, da je govoril - resnico.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Fotomontaža: Toti list

Tonin je bil namreč v zadnjih dneh tarča hudih kritik. Tako je generalna sekretarka GS Vesna Vuković dejala, da gre za "ene bolj smešnih trditev, ki smo jih v slovenski politiki lahko slišali v zadnjih 14 dneh", predsednik SDS Janez Janša pa, da je v Toninovih zapisih o SDS "več laži kot stavkov". Na socialnih omrežjih so Tonina nekateri uporabniki, podporniki obeh strank, celo pošiljali na pregled k strokovnjakom za mentalno zdravje. A že dejstvo, da so se v GS in SDS tako žolčno odzvali, dokazuje, da je Tonin dregnil v pravo smer.

Spomnimo, Tonin je v pismu članom NSi med drugim zavrnil očitke o domnevni povezanosti NSi in SDS s sumi podkupovanja, kartelnega dogovarjanja in prirejanja javnih razpisov na Darsu, dogajanje pa med drugim pripisal tudi "zakulisnemu sodelovanju med Svobodo in SDS". Čas bo pokazal, je dodal, ali je to sodelovanje tudi priprava terena za sklenitev velike koalicije med SDS in GS. Janša in Golob naj bi se v zakulisju dogovarjala o razrešitvi predsednice DZ Urške Klakočar Zupančič, Svoboda pa naj bi zaustavila zdaj že nekdanjo članico GS Mojco Šetinc Pašek pri preiskovanju financiranja medijev SDS. Vse to je Tonin utemeljil tudi s tem, da se GS še ni lotilo resnega preiskovanja zlorab vpogledov v bančne račune, SDS pa še ni vložil ustavne obtožbe zoper Goloba glede zadnjih razkritij nekdanje notranje ministrice Tatjane Bobnar.

"Glede na to, da so se stara leva omrežja že odpovedala Robertu Golobu, in ob dejstvu, da SD in Levica vedno bolj odkrito iščeta priložnost, da skočita s potapljajoče vladne ladje, je Janez Janša praktično še edini, ki ostane Robertu Golobu pred dokončnim potopom. Ob popolnoma nesposobni vladi in politično izpraznjeni Slovenski demokratski stranki, ki se zateka k zares osupljivim idejam (denimo splošno oboroževanje ljudi), je NSi edina normalna alternativa," je članstvu NSi še sporočil Tonin.

Čeprav se na prvi pogled zdi, da je Tonin pismo pisal pod vplivom substanc, ki udarijo močneje kot prva proletarska brigada, smo se v Totem listu odločili, da bomo preverili Toninove trditve. Z neuradno pomočjo naših znancev v Sovi smo ozvočili Golobov telefon, posnetek, ki smo ga pridobili in ga v celoti objavljamo, pa je osupljiv. Kaj osupljiv - šokanten!

Golob: "Janez, orko dijo, Matejček naju je razkrinkal!"

Janša: "Poslušaj Robi, brez panike. V bistvu nama je naredil uslugo, tako bova javnost počasi pripravila na to, da je velika koalicija neizbežna. In ko bo vlada sestavljena, ne bodo cvilili samo v NSi, ampak tudi v tvojih SD in Levici. Naši so tvoji Vesni že sporočili, da brez notranjega, pravosodnega in obrambnega ministrstva ne gremo v tvojo vlado. Zdaj ko bova imela skupaj sedem ministrstev, bodo ta tri združena. Jaz bom minister. Aja, pa Dars je naš. Rok je res živčen, ker nima več dostopa. Pa RTV Slovenijo in STA rabimo. In urad za preprečevanja pranja denarja, seveda."

Golob: "Ma ni problema. Čakaj, kaj je Tina, z Janezom se pogovarjam? Aja, Urško lepo pozdravlja, sprašuje, kaj naj jutri prinese na večerjo. Neko solato s semeni pripravlja."

Janša: "Karkoli, samo da niso nutrije! Šala, stari, šala!"

Golob: "Ti šaljivec ti! Ne vem, če ti bo smešno, ko bo Paškova vrtala po vaših financah ... Ste vse uredili?"

Janša: "Ne skrbi, ona je mala malica. Kaj bova pa s tvojo Urško? Ta se še naprej oklepa položaja predsednice DZ!"

Golob: "Donna terribile, ja. Že imate kandidatko?"

Janša: "Mi? Vedno. Alenka Jeraj bo."

Golob: "A, Koprivico ste izbrali, čudovito. Dobra izbira. Aja, kako je z mojo ustavno obtožbo glede Bobnarce? Tvoji kaj težijo?"

Janša: "Uredim, fejst so bili zagreti, da te obtožimo, sploh Grims. Pa sem jim povedal, da iz te moke ne bo kruha. Branko se zdaj malo kuja, ampak bo razumel. Pomirila ga bova s položajem generalnega sekretarja vlade."

Golob: "No, ne prehitevajva, funkcije razdeliva jutri na večerji. Kako vino piješ? Božo Dimnik pride?"

Janša: "Ne, jutri smo samo mi. Dekleti bosta po večerji igrali bridž, midva pa se umakneva v kabinet, da razdeliva pozicije. Pa Šarca in Bratuškovo vrži iz stranke. Ta dva bosta hotela še kako ministrstvo."

Golob: "Ne bo prostora zanju. Ti dobiš združeno obrambno, notranje in pravosodno ministrstvo, mi dobimo združeno gospodarsko, kohezijsko in digitalno ministrstvo, vi še združeno šolsko in kulturno ..."

Janša: "Ja, Vasko bo vesel."

Golob: "Četrto ministrstvo bosta združeni družina in solidarna prihodnost. To imamo mi. Petega dobi tvoj ježevec, saj veš, Vizjak - združeno okoljsko in infrastrukturno. Gradil in betoniral bo lahko kot nor zaradi poplav. Šesto, zdravstvo, imamo mi, in ga bomo združili z zunanjimi zadevami. Sliši se čudno, se pa obe ministrstvi začenjata z 'z'. Sedmo, finance, bo tudi naše."

Janša: "No, finance bi lahko imeli mi. Rok bi bil sijajen min ..."

Golob: "Janez, nehaj, ti falotek ti. Finance ostanejo pri nas, okej?"

Janša: "Seveda. O ostalem pa jutri. Matejčka bova pa že pomirila. Na naslednji tiskovni ga vprašaj, če je že našel šoferja tistega kamiona, hahaha, kak so ga nasračkali."

Golob: "Dobra, dobra! Torej vse zmenjeno, veliki koaliciji pa nazdraviva jutri. Pozdravi Urško. Tina se že veseli večerje."

Janša: "Urška tudi. Aja, pa puško ti bom pokazal. Legalno kupljeno."

Golob: "Lepo! Buonanotte amico mio."

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta