Epidemiološka slika se poslabšuje, a "Grki se zelo držijo pravil". Sezona ni ogrožena, so prepričani turistični delavci

Gregor Grosman Gregor Grosman
14.08.2020 04:00

Priljubljeni turistični destinaciji med slovenskimi dopustniki grozi zdrs v druščino rumenih držav. A sezono bodo Grki speljali do konca, so prepričani v turističnih agencijah.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Mediteranska destinacija se je skrbno pripravila na prihod turistov. 
Profimedia

V Grčiji, kjer trenutno dopustuje in se bo tja odpravilo še veliko Slovencev, zaostrujejo ukrepe za preprečevanje širitve koronavirusa. Številni bari in restavracije, vključno s tistimi na nekaterih turistično najbolj obleganih destinacijah, po novem ne bodo smeli delovati med polnočjo in sedmo uro zjutraj. Razlog je poslabšanje epidemiološke slike v državi, kar ni ušlo niti slovenskemu Nacionalnemu inštitutu za javno zdravje (NIJZ), kjer pripravljajo tedensko oceno epidemiološkega stanja v državah.

Pri aranžmajih ne bo sprememb

Grčija je letos hit poletja, so prepričani pri turistični agenciji Relax. Od 3. julija dalje, ko so začeli z leti na grške otoke Rodos, Kos, Kreto, Krf in Zakintos, beležijo več povpraševanja, kot pa je na voljo prostih mest. "Letos je v naši organizaciji na grških otokih počitnikovalo več kot 2400 gostov, še vsaj toliko gostov pričakujemo do konca sezone 2020," so pojasnili. A zaradi napovedanih sprememb v državi jim ne bo treba prilagajati aranžmajev, tudi odpovedi potovanj pri Relaxu niso zaznali. "Sprejeti ukrepi nimajo praktično nobenega vpliva na realizacijo naših aranžmajev. Naši potniki so praviloma pari in družine, ki iščejo kvalitetne hotele ob obali." Že do zdaj so gostom svetovali, da se izogibajo nočnim klubom in lokalom, druženju v skupinah in gneči.

Reuters

Grke bi morali imeti za zgled

V Grčiji trenutno dopustuje tudi generalni sekretar Združenja turističnih agencij Slovenije (ZTAS) Mišo Mrvaljević. "Grki se zelo držijo vseh pravil. Ni ga lokala, v katerem natakar ne bi razkužil mize, ko gostje odidejo. Vsi nosijo pravilno nameščene maske, nihče tako na pol, samo čez nos. Impresioniran sem, kako vse deluje tukaj. Za zgled bi si jih lahko vzeli," razlaga Mrvaljević, ki sicer dodaja, da se sezona končuje.
Na vprašanje, kakšno bi bilo njegovo priporočilo dopustnikom, ki se morda že spogledujejo z jesenskimi počitnicami, generalni sekretar ZTAS odgovarja, da je najbolje še malo počakati. "Ponudniki bodo ponudili tisto, za kar bodo vedeli, da je varno. Vsi pričakujemo, da se bodo potniki letos odločali kasneje. Najbolj varno je, da prepustijo organizatorju odločitev, ali bo izvedel program ali ne. Če ne bo varno odpotovati, bo organizator prvi, ki mu bo v interesu odpovedati pot."

EPA
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta