Program SVIT: Pomembno je, da se na vabilo odzovemo vsaki dve leti

Maja Nabernik
25.11.2022 14:49

Rak debelega črevesa in danke je v Sloveniji med petimi najpogostejšimi raki.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Shutterstock

Program SVIT je državni program presejanja in zgodnjega odkrivanja predrakavih sprememb in raka na debelem črevesu in danki, namen katerega je zmanjšati delež umrljivosti in obolevnosti oziroma morebitno bolezen odkriti dovolj zgodaj, da jo lahko uspešno zdravijo. Cilj programa SVIT, ki na državni ravni deluje od leta 2009, je, da se vanj vključi vsaj 70 odstotkov povabljenih, in to vsakič, ko prejmejo vabilo.

Namenjen je moškim in ženskam med 50. in 74. letom starosti, ki vsaki dve leti na dom prejmejo vabilo za sodelovanje. Sodelovanje je, če imate urejeno obvezno zdravstveno zavarovanje, brezplačno. Program SVIT poteka pod okriljem Ministrstva za zdravje Republike Slovenije, nosilec programa je Nacionalni inštitut za javno zdravje.

»S presejanjem pregledujemo navidezno zdrave ljudi, da bi med njimi našli tiste, ki morda že imajo začetno stopnjo bolezni, a se tega ne zavedajo, saj se tovrstna oblika raka lahko v telesu dolgo časa razvija brez opaznih znakov. Presejanje je pri raku debelega črevesa in danke še posebej učinkovito, saj lahko zgodaj odkrite primere zelo uspešno pozdravimo. S pravočasnim odstranjevanjem adenomov, ki so predstopnja raka, pa lahko nastanek tega raka celo preprečimo,« pojasnjuje vodja programa SVIT dr. Dominika Novak Mlakar.

Kot presejalno metodo uporabljajo test na prikrito krvavitev v blatu. Negativen izvid pomeni, da v blatu niso zaznali sledov krvi, pozitiven test pa pomeni, da je v blatu prisotna sled krvi, zato je treba preveriti, kaj je vzrok krvavitve. Odvzem vzorcev za test vsak povabljeni naredi doma.

Ko prejmete vabilo, ga pozorno preberite, izpolnite in podpišite izjavo o prostovoljnem sodelovanju ter jo pošljite po pošti. Če nimate izključitvenih kriterijev, prejmete na dom komplet za odvzem vzorcev blata. Sledite priloženim navodilom in jih po opravljenem odvzemu v priloženi kuverti oddajte na pošti. Če je vaš izvid negativen, boste v program SVIT znova vabljeni čez dve leti.

Če pa je vaš izvid pozitiven, vas bodo napotili na presejalno kolonoskopijo, kjer bo zdravnik specialist ugotovil, kaj je vzrok krvavitve. Pozitivnih izvidov v programu SVIT je približno šest odstotkov, pri čemer pozitiven test ne pomeni nujno, da ima oseba raka. Takih primerov je le približno do dva odstotka od vseh sicer pozitivnih izvidov.

Pri kolonoskopiji zdravnik specialist s posebnim medicinskim pripomočkom, endoskopom, pregleda celotno debelo črevo. Če zdravnik odkrije črevesne polipe, jih lahko z endoskopom tudi odstrani. Zdravnik lahko med preiskavo vzame delček tkiva za nadaljnjo preiskavo. Tkivo nato pregleda zdravnik patolog in pripravi izvid, na podlagi katerega se odloči o nadaljnji obravnavi.

Na vabilo programa SVIT se je lani odzvalo 63 odstotkov vabljenih oseb. Ženske se odzivajo veliko bolje (69 odstotkov) kot moški (58 odstotkov).

Pomembnost rednega sodelovanja in preventive

Rak debelega črevesa in danke je v Sloveniji med petimi najpogostejšimi raki. »Ker se lahko dolgo časa razvija brez kakšnihkoli opaznih znakov ali težav, ga pogosto odkrijemo pozno, ko je zdravljenje manj uspešno. Kljub temu lahko to vrsto raka odkrijemo zelo zgodaj, ko oseba še nima nikakršnih znakov bolezni in je zdravljenje zelo uspešno. Odkrijemo in odstranimo lahko že predrakave spremembe in tako nastanek bolezni celo preprečimo. Ker pa bolezenske spremembe ne krvavijo vedno, je pomembno, da v programu sodelujemo vsakokrat, ko prejmemo vabilo, torej vsaki dve leti. Ker se rak razvija zelo počasi, je med enim in drugim vabljenjem še varno obdobje za pravočasno odkritje bolezni.

Preden se je v Sloveniji začel izvajati program SVIT, je bilo le 12 odstotkov primerov raka debelega črevesa in danke odkritih v zgodnji fazi. V programu SVIT je 60 odstotkov raka odkritih tako zgodaj, da onkološko zdravljenje sploh ni potrebno,« pojasnjuje dr. Dominika Novak Mlakar.

V programu SVIT je 60 odstotkov raka odkritih tako zgodaj, da onkološko zdravljenje sploh ni potrebno.
Onkoliški inštitut, Ljubljana
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.