Rak, ki pomori tri četrtine obolelih že v prvem letu

Lucija Petavs
29.11.2023 00:00

Rak trebušne slinavke je med najslabšimi po statistiki preživetja.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Shutterstock

Kot pri številnih drugih rakih, še posebej pri trebušni slinavki prepoznavanje simptomov in zgodnje odkrivanje močno vplivata na uspešnost sicer zelo omejenega zdravljenja. Danes onkologi lahko pozdravijo že več kot 60 odstotkov vseh bolnikov, ki zbolijo za eno od oblik raka, a podatki za bolnike z rakom trebušne slinavke so žal žalostno drugačni. Tako strokovnjaki kot združenja bolnikov si srčno prizadevajo, da bi bolnike z rakom trebušne slinavke odkrivali v stadijih, ko je bolezen še ozdravljiva, zdravljenje krajše in za bolnika lažje, predvsem pa daljše preživetje. Pet let po odkritju je živih le še pet odstotkov bolnikov, več kot tri četrtine jih umre že v prvem letu bolezni. Po podatkih Registra raka RS na Onkološkem inštitutu Ljubljana za rakom trebušne slinavke v Sloveniji letno zboli več kot 400 oseb, število narašča iz leta v leto. Možnost za daljše preživetje ali ozdravitev imajo le bolniki, pri katerih je bolezen odkrita v zgodnjem stadiju, ko je možen tudi kirurški poseg. Zato je od vsega najpomembnejše poznavanje simptomov, s čimer lahko pripomoremo k hitrejšemu diagnosticiranju. Prepoznavanje simptomov za boljše možnosti zdravljenja je tudi srčika prizadevanja in ozaveščanja javnosti slovenskega dela združenja bolnikov z raki prebavil EuropaColon.

Bi prepoznali znake te potuhnjene bolezni?

Eden od razlogov, da pri večini bolnikov bolezen odkrijejo v napredovalih stadijih, je, da rak trebušne slinavke v zgodnjih stadijih pogosto nima nobenih znakov ali simptomov, zato ga je težko diagnosticirati, prav tako je še vedno nezadostno poznavanje simptomov te bolezni, menijo na Onkološkem inštitutu.

Za katere simptome velja posebna pozornost in kdaj je treba oditi k zdravniku na preiskave? Internistka onkologinja prof. dr. Janja Ocvirk, ki je na Onkološkem inštitutu Ljubljana vodilna strokovnjakinja za področje rakov prebavil, odgovarja:

prof. dr. Janja Ocvirk, specialistka internistične onkologije z Onkološkega inštituta Ljubljana 
Miha Fras

Kako zdravniki diagnosticirajo raka trebušne slinavke?

Trebušna slinavka leži globoko v trebušni votlini in je zaradi tega pogosto slabo vidna tudi z ultrazvokom, ki je sicer najširše dostopna in povsem neinvazivna preiskava. Zato je diagnosticiranje raka trebušne slinavke nemalokrat težko in zahtevno tudi za specialiste. Precej bolj natančne so po besedah strokovnjakov z Onkološkega inštituta preiskave z računalniško tomografijo (CT) ali endoskopskim ultrazvokom. »Številne raziskovalne ekipe po svetu se trudijo razumeti biološke značilnosti te oblike raka, da bi čim prej razvile učinkovito zdravilo, ki bi omogočilo pomembno daljše preživetje od trenutnega. Za zdaj imajo največ upanja le bolniki, ki so primerni za kirurški poseg, torej z boleznijo, omejeno na organ sam. Prav zato sta zgodnje prepoznavanje in diagnosticiranje tako zelo pomembni.«

Nenavadna zgodba Ali Stunt

Kako je človekovo telo zapleten in včasih nenavaden mehanizem, kažejo na primer primeri bolnikov z rakom trebušne slinavke iz angleškega združenja Pancreatic Cancer Action, ki s tem brezupnim rakom, kot pogosto imenujejo raka trebušne slinavke, živijo tudi več kot pet let. Zelo redki pa so takšni, kot je ustanoviteljica združenja Ali Stunt, ki se je letos pridružila, kot pravi, ekskluzivnemu klubu, za katerega dvomi, da bi bil vanj kdo rad prostovoljno včlanjen. Njej pa članstvo prinaša posebno zadovoljstvo: v njem je zelo malo bolnikov, ki so s tem rakom preživeli ‒ ne boste verjeli ‒ 15 let. Ali je diagnozo dobila leta 2007 pri starosti 41 let. Približno leto dni prej se je začela počutiti posebej slabo in družinska zdravnica jo je poslala na preiskavo krvi. Rezultat so bile visoke vrednosti sladkorja v krvi, kar je kazalo na sladkorno bolezen tipa 2. Zanjo je bilo to prvo pomembno znamenje, da nekaj ni v redu, saj v družinski anamnezi sladkorne bolezni niso imeli, pa tudi dejavnikov tveganja Ali zanjo ni imela. A da naj pazi na pravilno prehrano in malce omeji vnos kalorij, so ji rekli, in lahko je odkorakala domov. Leto dni pozneje pa se je razvila bolečina v sredini hrbta, Ali se spominja občutka, »kot bi mi naramnica modrčka stisnila teniško žogico k telesu«. Kadar je jedla, je ob potovanju hrane v želodec čutila vztrajajočo neugodno bolečino, tiščanje, kot takrat, kadar ti želodec preplavi občutek stresa ali zaskrbljenosti, ki se je končal z zvijanjem. Sledili so nenamerno hujšanje, driska in slabo počutje. Ob obisku urgence so sumili celo na žolčne kamne. Čez šest mesecev je šla na pregled z ultrazvokom, ki ga je zaradi dobrega moževega zavarovanja dobila v dveh dneh.

Urgentni ultrazvok, ki mu je sledila preiskava s CT, je odkril petcentimetrski tumor v trebušni slinavki. Sladkorna bolezen, odkrita pred letom dni, je bila torej v resnici prvi znak raka trebušne slinavke. Potem je šla na operativna posega, med katerima so ji odstranili 80 odstotkov trebušne slinavke in celotno vranico. Pol leta je prejemala kombinirano in še šest mesecev navadno kemoterapijo. Spomni se, da v tem času ni imela pojma o raku trebušne slinavke.

Spominja se, kako jih je bilo vse strah, njo, moža in sinova, takrat stara 14 in 10 let. Ko je dojela, kakšno »srečo« je imela, je na podlagi svoje izkušnje sprejela misijo: ne le, da bo poskušala doseči zgodnejše diagnosticiranje tega raka, temveč tudi, da bo izboljšala komunikacijo do bolnika, ki je njo pustila v informacijski temi in v nemilosti dr. Googla.

Čeprav je Alijin rak trebušne slinavke izginil, ji je ostala sladkorna bolezen tipa 3. Gre za tip sladkorne bolezni, pri kateri trebušna slinavka neha proizvajati zadostne količine hormona inzulina, razlog pa je bolezen oziroma stanje, ki okvari trebušno slinavko, kot jo je pri njej operacija odstranitve dela trebušne slinavke. Ko v telesu ni dovolj inzulina, ravni sladkorja v krvi narastejo prek običajnih, in če takšnega stanja ne zdravimo, lahko vodi do zapletov. Samo devet odstotkov med vsemi primeri sladkorne bolezni je tipa 3, pogosto je tudi napačno diagnosticirana.

Imunoterapija vstopa tudi v zdravljenje tega raka

Kot je ob letošnjem svetovnem dnevu ozaveščanja o raku trebušne slinavke dejala izr. prof. dr. Irena Oblak, strokovna direktorica Onkološkega inštituta Ljubljana, je spodbudno, da se pri obravnavi bolnikov z rakom trebušne slinavke uvajajo številna nova zdravljenja, tudi stereotaktično obsevanje, nova sistemska zdravljenja, med drugim imunoterapija, ter izvajajo klinične raziskave s cepivi iz dendritičnih celic v kombinaciji s kemoterapijo.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.