(FOTO in VIDEO) Pal-V Liberty je prvi leteči avtomobil, ki ima dovoljenje za vožnjo po evropskih cestah

Gr.G.
01.11.2020 13:08

Zamisel o letečih avtomobilih je očarala ljudi že od začetka popularizacije te ideje v televizijski risanki The Jetsons iz šestdesetih let prejšnjega stoletja.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Pal-v

Liberty je prestal testiranja in se je z njim zdaj dovoljeno voziti po evropskih cestah, so sporočili z družbe Pal-V, ki je izdelala leteče vozilo. S tem so sanje voznikov, da bi se lahko že kmalu izognili prometnim zamaškom, že zelo blizu realnosti. Ob tem je treba izpostaviti, da je trenutno v razvoju več prototipov letečih vozil, nizozemsko podjetje pa je prvo, ki sme svoj izdelek uradno registrirati. Liberty je sicer mogoče iz avtomobila v žiroplan spremeniti v desetih minutah.

Pal-v

V prihodnjih mesecih bo proizvajalec na cestah izvajal vzdržljivostna testiranja, Liberty namreč še ne sme poleteti. Za to bo potrebnih še veliko testiranj, preden bodo odpravljene še zadnje administrativne prepreke. Leteči avto čaka 1200 testnih točk, šele na to bo lahko opravil 150 ur letenja, ki ga zahteva certificiranje za uporabo v zračnem prostoru. 

Pal-v

Kupcem bodo prve avtomobile dostavili po uspešnih testiranjih, knjiga z naročili pa se po podatkih proizvajalca hitro polni. Za letenje z modelom Liberty je potrebno imeti izpit za žiroplan, vozilo, ki nudi prostor dvema potnikoma, pa doseže hitrost do 160 km/h in ima zahvaljujoč 100 litrskem rezervoarju za gorivo doseg 1315 km. V zraku pa je žiroplan hiter 180 km/h, dvigne se lahko na višino 3500 metrov in ima doseg 500 km v primeru, da je v vozilu zgolj pilot, če ima poleg sebe še sopotnika, pa 400 km.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta