(FOTO) Pa srečno vožnjo: Noro zapleten nadvoz, po katerem se lahko, če zgrešite izvoz, vozite tudi cel dan

D.Ži
15.11.2023 11:03

Če uživate v kompleksni vožnji, na Kitajskem na vas čaka neverjetnih dvajset voznih pasov v višini 12-nadstropne stavbe.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Prometno vozlišče je videti srhljivo, a je v resnici zasnovano zelo praktično.
Profimedia

Nadvoz Huangjuevan v Čongčingu na Kitajskem velja za najkompleksnejši nadvoz na svetu in je pravi gradbeni in prometni čudež. Velja za enega najzahtevnejših nadvozov za navigacijo na svetu. In ko gre za navigacijo, si lahko predstavljate, kaj počnejo digitalni navigacijski sistemi s petimi krožnimi in vzporednimi nivoji.

Na telefonsko navigacijo med vožnjo ne računajte preveč.
Profimedia

Kitajska se ponaša z več infrastrukturnimi čudesi kot preostali svet, tam se nahaja tudi nekaj nadrealističnih avtocest, ki se dvigajo visoko v nebo, in nadvoz Huangjuevan je med njimi najbolj ekstravaganten. Huangjuevan povezuje tri glavne hitre ceste v Čongčingu skozi zapleteno zanko z 20 pasovi na petih nivojih.

Kompleksno prometno vozlišče so gradili več kot sedem let.
Profimedia

Čeprav se na prvi pogled zdi res zamotana in strašljiva, je velikanska zanka videti bolj zapletena, kot je v resnici. Je jasno označena in skupaj z dovoznimi potmi zasnovana tako, da se tudi ob napačnem izvozu lahko vrnete v želeno smer po največ desetih minutah. Srhljivo izgledajoč kup pasov je zgrajen prav zato, da se lažje vrnete.

Nadvoz Huangjuevan naj bi olajšal promet med letališčem, mestom z osem milijoni prebivalcev in hitrimi cestami. Zato se z njega lahko odpravite v osem smeri, proti trem hitrim cestam in drugim regionalnim cestam.

Najvišji nivo ceste je visok približno 12 nadstropij.
Profimedia

To zanko so začeli graditi septembra 2009, Huangjuevan pa so za promet odprli leta 2017. Dela so trajala več kot sedem let, načrtovanje pa skoraj toliko.

Najvišji nivo ceste je visok približno 12 nadstropij, skupna dolžina tega križišča pa je več kot 16 kilometrov in pol. Pa srečno vožnjo.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta