(FOTO) Slavni Lonely Planet je izbral 14 najlepših hrvaških plaž, ki bi jih morali obiskati vsaj enkrat v življenju

D.Ži
11.07.2023 10:46

Hrvaška ima eno najlepših obal na svetu, sploh če ji prištejemo še otoke. Obmorske lepote naših južnih sosedov so očarale tudi ustvarjalce prestižnega potovalnega portala in vodiča.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Punta Rata, Brela
Profimedia

Avstralski popotniški magazin Lonely Planet je izpostavil 14 najlepših plaž na Hrvaškem, ki jih morate letos obiskati. Vsaj v teoriji.

Hrvaška obala velja za eno najlepših na svetu, krasi jo turkizna barva Jadranskega morja in 1777 kilometrov obale brez otokov, s številnimi otoki pa ta dolžina znaša več kot 6000 kilometrov. Zaradi tega lahko Hrvaška ponudi bogato izbiro poletnih počitnic. In katere plaže so jih najbolj navdušile?

Zlatni Rat, otok Brač

Najbolj fotografirana hrvaška plaža vas ne bo razočarala, piše Lonely Planet. "Pojdite po borovem gozdičku od Bola do tega čudovitega prostranstva finih mehkih kamenčkov, ki jih obliva turkizno modro morje. Njegova osupljiva oblika črke V se spreminja in premika s plimovanjem in tokovi Jadranskega morja. Vetrovna vzhodna stran plaže je pravo mesto za deskarje, kul otroci pa se družijo v koktajl baru Auro ob plaži," se glasi njihova obrazložitev.

Image: 314892791, License: Rights-managed, Restrictions:, Model Release: no. Aerial view of Zlatni Rat beach close to the town of Bol on the island of Brac, Croatia.
Profimedia

Dubovica, otok Hvar

"Hvarski žurerji si od pijanih noči opomorejo v Dubovici, majhnem zalivu z bleščečo belo prodnato plažo, ki se nahaja 10 kilometrov vzhodno od mesta. Na njegovem vzhodnem koncu bodite pozorni na majhno jamo, skrito v skalnati obali, in ko imate dovolj sonca, se sprostite pod borovci v baru na plaži ob hladnih pijačah," piše Lonely Planet.

Hrvaško morje je na ocenjevanju prejelo najvišje ocene. 
Profimedia

Sveti Jakov, Dubrovnik

Ta je 30 minut hoje od starega mestnega jedra in pohoda po 160 kamnitih stopnicah, vendar vam Sveti Jakov daje malo predaha od vrveža glavne dubrovniške plaže. Dobite čudovit razgled na obzidano staro mestno jedro, ki je še bolj spektakularen, ko sonce zaide. Morda je malce odmaknjena, a lahko najamete ležalnike in senčnike ter si privoščite osvežitev v baru na plaži.

Profimedia

Stiniva, otok Vis

Ob južni obali otoka Vis je znameniti zaliv Stiniva, obdan z nizom skalnatih pečin, z le ozko odprtino proti morju. Del njene privlačnosti je tudi v njeni nedostopnosti – z Žužece se lahko pogumno spustimo po strmini, večina obiskovalcev pa pripluje s čolnom in priplava skozi prehod do bele prodnate plaže.

Plaža Ušće, delta Neretve

"Zmajarji in deskarji - našli ste eno najboljših plaž na Hrvaškem za letenje nad peskom in valovi. Plaža Ušće je širok pas peska, ki objema delto reke Neretve, ki se izliva v Jadran. Opazujte čudovite vrhove polotoka Pelješac pred vami, ko se zabavate na mivki in naročate hladno pijačo v preprostem baru na plaži," piše ugledni vodič.

Plaža Zrće, otok Pag

Plaža Zrće je velika, lahko dostopna, široka in nudi nekaj sence. Če ste pripravljeni na zabavo, je to absolutno pravi kraj. Klub Papaya na prostem v Zrćah se je v zadnjih letih uvrstil na prestižno letno lestvico Top 100 klubov DJ Maga. Od junija do septembra je "hrvaška Ibiza" polna festivalov, tematskih vikendov zabave in gostovanj vrhunskih DJ-jev.

Zrće, Pag
Profimedia

Šunj, otok Lopud

Ena najlepših peščenih plaž na Hrvaškem je idealna za enodnevni izlet iz Dubrovnika. Z ladjo prispete na ta sproščen otok v Elafitskem arhipelagu. Sprehodite se od glavnega pristanišča skozi borov gozd do široke peščene plaže v Šunju, kjer se lahko namestite na mehki mivki ali na ležalniku v senci.

Šunj, Lopud 

Zaradi plitvega morja je to priljubljena plaža za družine z majhnimi otroki, medtem ko je vzhodni del plaže rezerviran za naturiste. Obstaja tudi preprosta restavracija, in če se ne morete soočiti s 25-minutnim sprehodom od pristanišča, najemite eno od taksi vozil za golf, da vas odpelje tja.

Stračinska, otok Šolta

"Šolta je zelo blizu Splita, vendar se zdi, da ljudem med vratolomnim hitenjem proti Hvaru in Braču nekako uide. Ta čudovito umirjen otok ima globoko razčlenjeno obalo, ki skriva majhne plaže, vključno s prodnatim zalivčkom v zalivu Stračinska. Je majhen, osamljen kraj, obdan z dišečimi borovci in skalnatimi obalami – in to je vse. Ni jezer, le peneče se modrozeleno morje, popolno za lenobno plavanje in potapljanje," piše Lonely Planet.

Rt Kamenjak, Istra

Obala tega razgibanega in kamnitega polotoka na skrajnem jugu Istre je posejana z mirnimi zalivi. Njegova zahodna obala je idealna za kopanje in potapljanje, medtem ko se na vetrovni vzhodni strani zbirajo deskarji. Ko napoči čas za iskanje sence in osvežitve, se odpravite v prepoznaven plažni bar.

Rt Kamenjak 
Profimedia

Polotok Lopar, otok Rab

Tukaj je nekaj najboljših peščenih plaž na Hrvaškem. Slaba dva kilometra dolga Rajska plaža v obliki polmeseca je največja in zaradi plitvega morja najbolj primerna za družine. Če želite nekaj bolj odmaknjenega in neukročenega, se odpravite na plaže na severnem robu polotoka. Tukaj v morje štrlijo skalnati osamelci z zaščitenimi zalivi in ​peskom zlatega leska. 

Punta Rata, Brela

"Skalnata obala okoli Brele na Makarski rivieri je sestavljena iz niza čudovitih prodnatih plaž. Ta 300 metrov dolga prodnata plaža je priljubljena med lokalnimi družinami, njeni borovci pa nudijo dobrodošlo senco pred žgočim poletnim soncem. S seboj prinesite masko in dihalko, potopite se v morje in raziščite podvodni svet," piše popotniška revija.

Lubenice, otok Cres

Iz Lubenic, slikovitega zaselka, ki leži na robu 378 metrov visoke pečine, se zdi najbolj idilična plaža na otoku Cresu mamljivo blizu, a do nje se lahko prebijete le s strmim in zahtevnim enournim spustom po skalnati poti. Neustrašni so nagrajeni z neokrnjenimi belimi kamenčki in turkiznim morjem, vendar je prihod z ladjo veliko boljša ideja. V bližnjem zalivu Žanje se nahaja čarobna Modra špilja z majhno prodnato plažo.

Lubenice, Cres
Profimedia

Sunčana Uvala, otok Lošinj

Na zahodni obali otoka Lošinja se nahaja Sunčana uvala, obdana z belimi prodnatimi plažami in neverjetno turkiznim morjem. V senci velikega hotela je čudovita plaža Veli Žal primerna za družine. Sledite promenadi proti jugu ob skalnati obali do manjše, a prav tako neokrnjene plaže Borik, priljubljene med lokalnimi kopalci.

Plaža otoka Verudela, Istra

Skočite na ladjo iz Pule na kratko vožnjo do majhnega otoka Veruda - lokalno znanega kot Fratarski otok. Tukaj je edina "eko plaža" na Hrvaškem zahvaljujoč neokrnjeni pokrajini, pa tudi lokalnim prizadevanjem za zaščito rastlinskega, morskega in živalskega sveta.

Puljski mestni svet je odlok o redu na morskem javnem dobru sprejel z 11 glasovi za, sedmimi proti in dvema vzdržanima glasovoma.
Profimedia
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta