(FOTO) Stran od ponorelega sveta: Na strmi pečini počiva stari svetilnik, v katerem se lahko tudi poročite

D.Ži
23.02.2023 12:04

Škotski raj za sprehajalce, pustolovce, ljubitelje pečin in opazovalce ptic, ki obljublja popolne fotografije, ne pa tudi mirnega morja.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Pobeg od ponorelega sveta. V svetilničarjevi hiši lahko preživite tudi poročno noč. 
Profimedia

Dunnet Head, razgiban rt v Caithnessu, provinci na severni obali Škotske, je najsevernejša točka britanskega otoka. Na tej slikoviti planoti je prav tako slikovit svetilnik, ki nadzira celotno območje in pozdravlja Atlantik z višine 105 metrov nad morjem.

Profimedia

Zgradil ga je inženir Robert Stevenson leta 1831, svetilničarji in njihove družine pa so živeli v dveh hišah ob svetilniku do leta 1989, ko so avtomatizirali svetlobno signalizacijo. Svetilnik je viden z razdalje približno štirideset kilometrov, ob nevihtah pa valovi tako močno pljuskajo ob navpične skale, da kamenčki, s katerimi se mešajo, vsake toliko razbijejo steklo svetilnika. Neverjetna moč vetra in morja ustvarjata vtis, kot da se ves klif zajeda v morje, svetilnik pa se ziblje po vsej višini, piše hrvaški portal Pun kufer.

Profimedia

To fantastično silo narave lahko doživite precej intimno, saj se lahko nastanite tudi v hiški svetilničarja, zelo priljubljen je najem celotnega kompleksa za poroke. Dobra foto kulisa je zagotovljena … vsaj, če se vas bogovi vetra usmilijo.

Profimedia

Svetilnik se nahaja le petnajst metrov od roba navpične pečine, do njega vodi ozka cesta, ob kateri rastejo trdoživi grmi resja. Poti s strmimi vzponi, ki vodijo po nezavarovanih navpičnih robovih klifov skozi neukročeno naravo in zelene obalne pašnike, so sprehajalni raj za pogumne, območje pogosto obiščejo tudi opazovalci ptic, saj jih je v času gnezdenja na tisoče.

Profimedia

Visoke pečine so idealne tudi za opazovanje jat ork, pliskavk in delfinov, katerih petje je pogosto slišati v bližini svetilnika. V bližnjem zalivu Brough Bay, do katerega vodi cesta (ker so tam nekoč iztovarjali zaloge in zaloge za svetilničarje), lahko opazujete tjulnje, kako se sončijo na skalah.

Profimedia

Blizu je tudi pomol Dwarwick, odlično izhodišče za čudovit sprehod po vrhu pečine do plaže Peedie, znane po belem pesku ... Vendar le ob oseki. Malo naprej so spektakularne peščene sipine v Dunnetu, le pet kilometrov vzhodneje pa je Duncansby Head z neverjetnimi pečinami, ki štrlijo iz morja, John o' Groats, še piše Pun Kufer.

Profimedia

Ne glede na to, ali se želite poročiti, opazovati ptice, hoditi na pohod ali samo uživati ​​v spektakularnih škotskih razgledih … Imate razlog za potovanje tja!

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta