Indijansko poletje na Hrvaškem ponuja neštete možnosti za prijeten oddih

Oglasno sporočilo Oglasno sporočilo
12.09.2022 13:07

Poletne sezone pri naših sosedih še zdaleč ni konec, le gneče ni več in temperature so idealne za aktiven oddih

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Dvorec Trakošćan
Domagoj Blažević

Poletna vročina počasi pojenja in začenja se najlepši čas za letni dopust. Dnevi so še prijetno topli, noči pa nekoliko hladnejše in prijazne za spanje. Kdor le lahko, bo začetek septembra izkoristil za zadnje nabiranje moči pred jesensko deževno sivino.

V sosednji Hrvaški v septembru še zdaleč ni konec glavne turistične sezone. Morje je še vedno primerno za plavanje, supanje in druge aktivnosti, v mestih in na plažah pa ni tolikšne gneče kot na vrhuncu poletja. Tako je lažje dobiti prost ležalnik v senci ali vstopnico za kakšno kulturno znamenitost. Temperature pa so primerne tudi za vse vrste aktivnosti na prostem, od pohodništva in kolesarjenja preko golfa in ribolova do jadranja ali kakih bolj adrenalinskih športov.

Temperature so idealne za aktiven oddih.
Brotherside

Številne možnosti za aktivne

Poleg organiziranih prireditev v različnih športnih zvrsteh ponuja Hrvaška obiskovalcem številne možnosti za aktivno preživljanje prostega časa tudi v lastni organizaciji. Ne glede na to, ali ste vrhunsko telesno pripravljeni in iščete športne izzive ali bi se želeli le nekoliko razgibati, ob tem pa raziskovati kulturno ponudbo in uživati v vrhunski kulinariki, boste na spletni strani Hrvaške turistične skupnosti zagotovo našli ustrezno idejo za svoj dopust.

Ena od možnosti je denimo kolesarjenje po hrvaškem delu Dravske kolesarske poti, ki od mejnega prehoda Trnovec vodi skozi Varaždin in slikovite međimurske vasi do sotočja Drave in Mure pri Legradu.

Dravska kolesarska pot je primerna za vse generacije.
Dražen Breitenfeld

Zlasti Varaždin na tej poti pritegne turiste zaradi izjemne spomeniške in umetnostne dediščine ter ohranjene in razkošne baročne arhitekturne celote starega mestnega jedra. V nasprotju s tem v vaseh najdemo ohranjeno etnografsko dediščino, pa tudi lokalno gastronomijo, ki se je ohranila skozi stoletja. Zdrava hrana, domači proizvodi, pozabljeni okusi, svež zrak in raziskovanje neznanega so postali bistveni elementi zdravega življenjskega sloga, ki ga mnogi iščejo tudi na počitnicah. Zanje je Međimurje pravi kraj za popoln oddih. Ponuja namreč desetine znamenitih in označenih poti po vsej županiji.

Slikoviti Stari grad Varaždin.
Zoran Jelača

Lokalna kulinarika po starih receptih

Da si nekoliko spočijete noge, se lahko ustavite v bližnjem Čakovcu v muzeju nematerialne dediščine Zakladnica Međimurja, ki je urejen v Starem gradu rodbine Zrinskih. V njem si lahko ogledate vse, kar so od davnine do danes ustvarili prebivalci dežele "med dvemi vodami" - Dravo in Muro.

Ob razvitem konceptu kolesarjenja pa je Međimurje tudi pomembna vinorodna regija, ki obiskovalce razvaja z enološko in gastronomsko ponudbo. Značilnost Međimurja je denimo koruzna zlevka ali zlevanka, enostavna jed, pripravljena iz koruzne moke s prostranih međimurskih polj. Zahtevne brbončice bosta razveselili tudi pečena purica z mlinci in međimurska gibanica, pospremljeni z izvrstno kapljico. V tem delu Hrvaške najbolje uspevajo traminec, renski rizling in chardonnay, na pobočjih Svetega Urbana pa tudi vrhunski sauvignon blanc.

Ena od značilnosti gastronomske ponudbe je pečena purica z mlinci.
Maja Danica Pečanić

Zakaj ne bi torej namesto proti jugu tokrat zavili proti severu in si ogledali znamenitosti osrednje Hrvaške, okusili izvrstno domačo kulinariko po receptih starih mam in si spočili oči na ravnicah ob Dravi, na katerih so ravno dozorele sončnice? Verjemite, čaka vas nepozabno doživetje.

Za sever Hrvaške so značilna bela vina.
Maja Danica Pečanić
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.