(KONCEPTI) Lamborghini lanzador: Prihaja električni bik

Artur Švarc
23.08.2023 06:00

Lamborghini in njegovi V12, legendarna leta. In zdaj kmalu, še nekajkrat pride novega leta dan in bo z Bikom na nosu brnel električni lambo.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Lanzador bo v končni obliki na trg prišel šele čez pet let. 
Lamborghini

Lanzador je velik kupejevski križanec 2+2, ki ni le oblikovna vaja, pač pa tudi prvi vpogled v električno prihodnost znamke. Ferrari purosangue in rolly-royce spectre sta samo dva primerka, ki pomenita posredno konkurenco. Prvi stilistično in drugi s terenskimi zmogljivostmi.

Navzven lanzador ne razkriva tega, da se v drobovju skriva električni pogon. Tak z dvema motorjema, ki poganjata vsa štiri kolesa z močjo enega MW. Baterija ni razkrita, bo pa taka, ki bo zagotavljala zelo velik doseg.

Zadeva je opremljena z aktivno aerodinamiko Aerodinamica Lamborghini Attiva, ki premika sprednji splitter, stranske vstopnike za zrak, prilagaja dolžino difuzorja in stranske zavesice za talni efekt. Del tega je tudi aktivno vzmetenje, z zračnimi vzmetmi in prilagodljivimi blažilniki, zadnja os pa prav tako zavija obe kolesi. Za razporeditev navora skrbi vektorsko usmerjanje, vsak od obeh motorjev ločeno prenaša moč na levo ali desno kolo.

Lanzador je končni korak prestižne italijanske znamke na poti od V12 v elektrifikacijo. 
Lamborghini

Lanzador rahlo spominja na levuelta in tudi urusa. S slednjim ima skupen večji odmik od tal. Ker mere niso znane, lahko le ugibamo, koliko blizu je po dolžini petim metrom, je pa občutno višji kot drugi hišni športniki, od strani pa je vseeno prepoznavna nezamenljiva silhueta športnega kupeja.

Kljub spogledovanju s prihodnostjo ima še ve vedno nekaj značilnih hišnih oblikovnih rešitev, od Gandinijevih kolesnih lokov, poudarkov na bokih v obliki črke Y, ki imitirajo vstopnike za zrak za sredinsko nameščen motor, trodelne luči na zadku pa sodelujejo z vizijo Revuelta.

Še ena posebnost so vrata, ta se odpirajo klasično in ne navzgor kot od countacha naprej. Notranjost je 2+2 s prilagodljivima zadnjima sedežema in velikim prtljažnikom.

Oblikovni jezik Lamborghinija ostaja prepoznaven, futurističen in visoko tehnološki. 
Lamborghini

Tudi sredinska konzola, spet v črki Y, nadaljuje tradicijo. Voznik in sovoznik imata vsak svoj digitalni zaslon, manjka pa osrednji sredinski zaslon, kjer je četica gumbov in stikal, nekateri upravljajo zaslona, drugi pa avto. In kot pri bratih tudi tu gumb za zagon počiva pod varovalom, podobno kot pri letalih za izstrelitev orožja, varovalo pa je selektor za vožnjo naprej ali nazaj.

V kabini so uporabili veliko eko materialov. Oblazinjenje je iz merino volne, šivi so iz recikliranega najlona, pena v sedežih pa iz reciklirane plastike.

Lanzador napoveduje dekarbonizirano prihodnost Lamborghinija, imenovano Direzione Cor Tauri, najsvetlejšo zvezdo v ozvezdju Bika, pomeni pa tudi »srce bika« v latinščini. Vse skupaj je simbol za zmanjšan ogljični odtis, ki vseeno ohranja duh bika, ki ga je idealiziral Feruccio Lamborghini.

Od konca 2024 bo vsak lamborghini na nek način elektrificiran, lanzador kot četrti model od 2028 naprej pa bo tudi prvi EV.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta