Na Hrvaškem za to redko boleznijo boleha le 27 ljudi. Kakšno je stanje pri nas?

A.L.
13.10.2023 12:00

Kljub dejstvu, da je na voljo terapija za to bolezen, še vedno obstajajo nediagnosticirani ljudje.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Pot do diagnoze traja od nekaj let do več deset let. 
Profimedia

Gaucherjeva bolezen je redka dedna bolezen, ki se pojavlja s pogostnostjo 1:100.000, piše Dnenvik.hr in ob tem dodaja, da je na Hrvaškem 27 ljudi s to diagnozo. 

Pot do diagnoze traja od nekaj let do več deset let, razlog za to pa je nizka ozaveščenost in malo znanja o Gaucherjevi bolezni, čeprav je ena najpogostejših lizosomskih akumulacijskih bolezni, piše hrvaški medij. Vzrok bolezni je prirojeno pomanjkanje lizosomskega encima glukocerebrozidaze, katerega naloga je razgradnja enega od lipidov v telesu.

Zaradi te genetske okvare imajo oboleli med drugim povečana jetra in vranico, bolečine v kosteh, so anemični, nagnjeni h krvavitvam in nepojasnjenim zlomom kosti. Nekateri bolniki imajo tudi nevrološke simptome.

Kljub dejstvu, da je na voljo terapija za to bolezen, na Hrvaškem še vedno obstajajo nediagnosticirani ljudje, ki bi jim z zdravili lahko močno olajšali življenje. Terapija, ki jo uporabljajo pri tovrstnih bolnikih, je nadomestna encimska terapija, ki nadomešča prirojeno pomanjkanje encimov, ob redni terapiji pa je življenje bolnikov kakovostno in dolgotrajno.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta