Ob Ptujskem jezeru v Markovcih postajališče za avtodome

Slavica Pičerko Peklar Slavica Pičerko Peklar
04.07.2017 16:49

Čez leto bo z avtodomom že mogoče postati na urejenem prostoru. Za naravne danosti se ni bati, domačini že od nekdaj prijazni gostitelji

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj

Še to jesen bodo v občini Markovci začeli urejati postajališče za avtodome. Tega bodo uredili ob Športnem parku Zabovci, kjer naj bi v prihodnjih letih zgradili tudi čisto pravi kamp. V občini, v kateri leži večji del največjega akumulacijskega jezera v državi, imenovanega sicer Ptujsko jezero, se svojih turističnih danosti zavedajo že desetletja. Tudi zato so pred leti začeli urejati vaška središča, v skoraj vsaki od skupaj devetih vasi te ptujskopoljske občine se lahko postavijo s športnim parkom in igrišči za športno udejstvovanje ter brunaricami, kjer je mogoče organizirati najrazličnejša druženja tako domačinov kot tistih, ki te kraje ob Dravi vse pogosteje obiščejo.

Tudi regatni center?

"Za vodo", kot rečejo domačini, se vsak dan podajo tukajšnji ribiči, ki še pogosteje kot v Dravi in jezeru ribiško srečo poskušajo ob večjih in lepo urejenih ribnikih v Prvencih, Borovcih in Zabovcih. Prav tod, v Zabovcih, kjer je urejen tudi pomol oziroma vstopno-izstopno mesto na Ptujskem jezeru, bo občina Markovci do prihodnjega poletja uredila šest postajališč za avtodome.
"V letošnjem proračunu imamo rezervirana sredstva za ureditev osnovne infrastrukture za potrebe postajališča, denar za izgradnjo klasičnega kampa pa še ni zagotovljen," je na vprašanje, kako je z napovedanim vlaganjem v turistično infrastrukturo, odgovorila Marinka Bezjak Kolenko, direktorica občinske uprave v Markovcih. Dodala je, da skupaj z Mestno občino Ptuj snujejo enovit projekt ob jezeru, regatni center, ki ga bosta sosednji občini prijavili na razpis in si tako zagotovili denar za skupno naložbo. Spomladanski razgovor o prihodnosti Ptujskega jezera, ki ga je sklical ptujski župan Miran Senčar, udeležili pa so se ga tudi predstavniki Markovcev, je pokazal, da le ena lokalna skupnost večjih in trajnostnih naložb ob jezeru z mnogimi neizkoriščenimi turističnimi potenciali sama ne zmore, zato brez povezovanja ne bo šlo.

Že vključeni v mrežo

"Postajališče za avtodome bomo začeli urejati takoj v jeseni in ga do prihodnje pomladi uredili tako, da bo obiskovalcem ponujalo vso potrebno infrastrukturo, kar pomeni, da se bodo pri nas lahko oskrbeli s svežo vodo, priključili na električno omrežje, poskrbeli bomo za izpust sanitarne vode," našteva Bezjak Kolenkova. Postajališče bo namenjeno turistom, ki si želijo v tem delu le prenočiti, pa tudi sodobnim nomadom, popotnikom, ki bodo postanek povezali z rekreacijo, ki jo ponuja tako Ptujsko jezero kot bližnja okolica s kolesarskimi potmi in možnostmi za številne sprehode.
Do Ptuja je ob jezeru le slaba ura prijetnega sprehoda, vabijo igrišča v športnem parku, kjer so to pomlad postavili novo otroško igralo, v bližini je Krajinski park Šturmovci in po kolesarskih poteh so dosegljive tako Haloze kot Slovenske gorice. "Posamezno postajališče bo merilo 21 kvadratnih metrov, dolgo bo sedem metrov in široko tri metre. Bodo pa turistom na voljo še skupne površine, do postajališča bomo uredili dovozno pot v dolžini 32 metrov in širine pet metrov," dodajajo na markovski občini, kjer so že pridobili gradbeno dovoljenje za začetek del. Investicija je ocenjena na dobrih 25 tisoč evrov, s projektom pa je občina kandidirala za dodelitev nepovratnih sredstev LAS. Zagovorniki izgradnje postajališča za avtodome in kasneje še kampa so prepričani, da gre za naložbo, v katero se bodo lahko vključili tudi domačini s ponudbo hrane in drugih izdelkov. V Markovcih, točneje pred mostom čez dravski kanal v Novi vasi, ob glavni cesti Ptuj-Zavrč, je že nekaj let lepo urejeno in vse bolj osenčeno postajališče za avtobuse in osebna vozila, kjer je mogoče postati tudi z avtodomi. Prav s tem postajališčem je občina Markovci že vključena v mrežo slovenskih postajališč za avtodome.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta