Osebje nam včasih tudi kaj prikriva: Zato si med letom ne želite slišati "tajne kode 7500"

D.Ži
02.10.2023 11:25

Med letom se lahko zgodi marsikaj, v glavnem nam potovanje kvarijo le turbulence in potniki brez manir. A obstajajo tudi hujši scenariji.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Če boste med letom ugrabljeni, boste za to najbrž izvedeli med prvimi, brez omembe kode. 
Profimedia

Polet z letalom je lahko neprijetna izkušnja. Močne turbulence niso edino, kar vas lahko pretrese, včasih lahko neprijetnosti doživite že zaradi svoje modne izbire.

Nekatere stvari si lahko tudi narobe razlagate, še posebej če se vam zdi, da vas stevardesa intenzivno opazuje, tudi dejstvo, da si smejo piloti med letom privoščiti krajši dremež, ni prijetno. A obstaja še kaj hujšega. Osebje ima namreč po poročanju Daily Telegrapha kopico skrivnih kod, s katerimi se med seboj sporazumeva, ne da bi sprožalo paniko med potniki.

Med poletom se lahko zgodi marsikaj.
Profimedia

Koda "7500"

Poleg očitnih, kot je koda "mayday", ki označuje, da je letalo v neposredni nevarnosti, obstaja tudi koda "pan-pan", ki pomeni, da je nekaj pokvarjeno. Kljub temu so nekatere kode številke in ne besede, tista, ki je res ne želite slišati med letom, pa je "7500", ker se uporablja v primeru ugrabitve.

Seveda, če ste na letalu, ki je bilo ugrabljeno, obstaja velika verjetnost, da boste za to vedeli, preden boste slišali kakršno koli omembo kode, ki je pravzaprav namenjena opozarjanju drugih letal in kontrole zračnega prometa na nevarnost.

Young Woman Praying For Safe Landing In Airplane,Image: 540201446, License: Royalty-free, Restrictions:, Model Release: yes
Profimedia

Skrivne kode

Poleg tega obstaja tudi koda "7700", ki je splošni signal za nujne primere, medtem ko z uporabo kode "7600" pilot sporoča, da je izgubil stik s stolpom.

Mimogrede, če ste na letališču in slišite nekoga, ki govori "Code Adam", to pomeni, da se je otrok izgubil na letališču.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta