Piran: Slovenski delfini dobijo svoj center

Andreja Kutin Andreja Kutin
11.06.2023 17:00

Piran bo kmalu bogatejši za nov znanstveno-izobraževalni center. Ta bo namenjen tako obiskovalcem kot odlični znanosti o teh morskih sesalcih, ki jo je razvilo društvo Morigenos.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Delfina Vida in Wifi pred Piranom
Ana Hace, Morigenos

Od prepričanja, da Slovenija nima svoje populacije delfinov, do številnih dokazov in odmevnih raziskav teh morskih sesalcev. Vse to je v 20 letih dela uspelo društvu Morigenos, ki zdaj v Piranu odpira še Center o delfinih, prvo znanstveno-izobraževalno stičišče, posvečeno morskim sesalcem, v Sloveniji.

"To smo želeli že vsaj 20 let"

Društvo že 20 let aktivno preučuje biologijo, ekologijo, vedenje in varstveni status delfinov v Tržaškem zalivu, kar je privedlo do več pomembnih znanstvenih dognanj. Center o delfinih pa predstavlja nov mejnik na področju izobraževanja in znanosti o morskih sesalcih pri nas. Dr. Tilen Genov je začel raziskovati te sesalce pri nas, društvo, ki ga vodi, pa je postavilo temelje raziskovanja in varstva karizmatičnih živali v Sloveniji: "To smo si želeli že vsaj 15 let, če ne več. A je bilo težko priti do prostora in predvsem denarja za kaj takega. No, po 20 letih delovanja je uspelo - v uporabo smo dobili prostore Občine Piran, s pomočjo večjega projekta pa smo lahko opremili prostore. Res nam veliko pomeni, končno imamo prostor, kamor lahko povabimo ljudi, tako sodelavce iz tujine kot turiste, šolske skupine. Imamo prostor, kamor lahko ljudje pridejo in izvejo več o tej vrsti."

Pridobiva tudi Piran

V centru bodo gostili znanstvene delavnice, okrogle mize, dejavnosti za šole in druge aktivnosti za različne ciljne skupine, namenjen pa bo tudi razvoju znanosti, ozaveščanju javnosti, izobraževanju, izmenjavi znanja in izboljšanju splošnega varstva morja. V prostorih bo razstava z zanimivostmi iz življenja delfinov vrste velika pliskavka, obenem pa podrobneje predstavlja raziskovalno delo društva Morigenos. "Gre za stičišče med znanostjo, ki jo delamo, in splošno javnostjo," pravi Genov in doda, da bo s centrom pridobil tudi Piran. "Obiskovalci tako ne bodo izvedeli veliko le o kulturni dediščini, ampak da imamo zelo pomembno in zanimivo naravno dediščino. Slovenska javnost pa, kako lahko pomaga pri varovanju narave, zakaj je pomembna biodiverziteta ... Ne nazanje pa si želimo, da bi s tem tudi Piran postal mladim bolj prijazno mesto."

Aplikacija, zvočna soba ...

Razstavo bogatijo interaktivni elementi: poučna aplikacija, ki obiskovalcem omogoča, da izkusijo delo raziskovalcev delfinov, se seznanijo z njihovo opremo in nekaterimi raziskovalnimi metodami, ter zvočna soba, v kateri posnetki morja, plovil in oglašanja delfinov opominjajo na pomen zvoka v morskem okolju. V centru je tudi realistični kip delfina v naravni velikosti, ki je ustvarjen neposredno po podobi enega prvih identificiranih in najpogosteje opaženih delfinov v slovenskem morju. Center o delfinih, ki ga sofinancirata Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo ter Evropska unija iz Evropskega sklada za regionalni razvoj, bo svoja vrata za obiskovalce odprl 21. junija, sprva bo obisk brezplačen, kasneje pa v društvu želijo, da postane center samovzdržen.

 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta