Razdejanje kot po apokalipsi

Zora Štok Zora Štok
15.09.2017 09:44

Ko se tropska nevihta sprevrže v orkan, melje vse pred seboj. Pustoši kraje, čez katere divja, za seboj pušča smrtne žrtve in škodo, ki jo merijo v milijardah

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Spomin na žrtve Katrine v New Orleansu
Reuters

Irma in Harvey sta imeni, ki ju na Karibih in Kubi ter Floridi ne bodo pozabili. Sta namreč orkana, ki sta v razmiku nekaj dni pustošila od Atlantika čez karibske otoke do Floride v ZDA in po Teksasu ter Louisiani. Po slednjih državah je svoj uničujoči pohod zadnje dni avgusta opravil Harvey, eden redkih orkanov, ki nosi moško ime. Po prvem sunku je sicer oslabel v tropsko nevihto, kar pomeni, da se je hitrost vetra znižala in moč orkana nekoliko zmanjšala, a je Harvey v svojem prvem udaru predvsem v Teksasu povzročil tudi strahovite, katastrofalne poplave. Posledice škode, ki jo je povzročil, so ocenili na 190 milijard dolarjev, tako da je Harvey "najdražja naravna katastrofa, ki se je kdaj zgodila v ZDA".
Nekaj dni za Harveyjem je svojo uničevalno pot začela Irma. Potem ko je na nekaterih manjših tropskih otokih (Barbuda, Saint Marteen) zbrisala s površja vse, kar ni bilo trdno sezidano, uničila tudi nekaj pomembnih letališč in terjala 27 mrtvih, se je znesla še nad Kubo. A tam so bile oblasti bolje pripravljene, evakuirali so skoraj milijon ljudi, kljub temu pa je zaradi orkana umrlo deset ljudi. Po navedbah kubanske civilne zaščite so žrtve umrle zaradi električnega udara, utopitve ali zrušenja zgradb, večinoma na območju Havane. Nekatere žrtve niso upoštevale navodil o evakuaciji. Irma je v Havani pustošila z vetrovi s hitrostjo do 150 kilometrov na uro. Deli mesta so bili poplavljeni. Orkan je veliko škode povzročil predvsem v osrednjem delu otoka, kjer so vetrovi pihali s hitrostjo do 256 kilometrov na uro, so poročali kubanski mediji.

Še žerjavi padajo

Irma je potem sunkovito krenila proti Floridi. Tam so se na orkan večinoma dobro pripravili - na zidanih objektih so zabarikadirali okna in vrata, umaknili avtomobile. Trgovine so bile nekaj dni pred pričakovanim prihodom Irme prazne, na bencinskih črpalkah pa nepregledne vrste. Ljudje so se pripravljali na evakuacijo in na pričakovane težave s preskrbo. In Irma je seveda udarila. Tako zelo, da je v Fort Lauderdalu podrla dva velika industrijska žerjava. Irma je na vzhodni obali Floride povzročila najmanj en tornado, ki je v kraju Palm Bay uničil šest mobilnih domov, v Fort Lauderdalu, Miamiju, Tampi in drugje pa so uvedli policijske ure, ker je začelo prihajati do ropov trgovin in tudi hiš. V Fort Lauderdalu so aretirali devet mladcev, ki so kradli športne copate iz trgovine.

Katrina zahtevala 1800 življenj

Vsaj tako slab spomin kot na Irmo imajo v ZDA tudi na Katrino. Orkan s tem imenom je po štirih ameriških zveznih državah - Louisiani, Mississippiju, Floridi in Alabami - pustošil leta 2005. Irma pa - za spremembo od Katrine - ni terjala toliko žrtev. Katrina je namreč povzročila okoli 1800 smrtnih žrtev, materialno škodo so ocenili na 150 milijard dolarjev. Katrina je pod vodo spravila okoli 80 odstotkov New Orleansa, mesto je bilo videti kot po apokalipsi. Zaradi orkana, ki je na trenutke dosegel hitrost do 240 km/h, je v nekaj dneh narasla tudi gladina jeza Pontchartain na severu mesta, jez je pod pritiskom vode popustil in voda se je spustila v staro mestno jedro. Mesto, ki si še niti ni opomoglo od orkana, je tako zadela še ena katastrofa. Posledice odpravljajo še danes, deset let po divjanju Katrine.

Spomin na žrtve Katrine v New Orleansu
Reuters
Tajfun Haiyan je opustošil Filipine.
Reuters

Sunki vetra dosegali 378 km/h

A huda tropska neurja se razdivjajo tudi na drugem koncu sveta. Še je živ spomin na tajfun Haiyan, ki se je leta 2013 razdivjal na Filipinih in terjal skorja deset tisoč žrtev. Na trenutke so sunki vetra dosegali 378 km/h, veter in poplavni valovi, ki so včasih segali do drugega nadstropja zidanih zgradb, so odnašali vse pred seboj. Izginjali so ljudje, stavbe, uničena so bila riževa polja. Priče divjanja Haiyana so povedale, da je bilo, kot da bi bil udaril cunami. Ko je tajfun opustošil Filipine, se je nekoliko oslabljen usmeril proti Vietnamu, kasneje pa še proti južnemu delu Kitajske, kjer je spet pridobil moč. Evakuirali so 300 tisoč ljudi, valovi so bili na trenutke visoki tudi več kot deset metrov.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta