Šibek potresni sunek pod Jadranskim morjem, tresenje tal čutili po vsej Dalmaciji

Gr.G., STA
27.03.2021 16:17
Območje je v zadnjih urah strelo vsaj šest potresnih sunkov.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Profimedia

Seizmografi državne mreže potresnih opazovalnic so danes ob 14.47 zabeležili šibek potresni sunek, magnitude 5,4. Po prvih podatkih je bilo žarišče potresa 200 kilometrov jugovzhodno od Ljubljane, pod Jadranskim morjem. Intenziteta potresa v širšem nadžariščnem območju ni presegla tretje stopnje po evropski potresni lestvici, potres pa so čutili posamezni prebivalci v višjih nadstropjih, so še sporočili iz Urada za seizmologijo in geologijo pri Agenciji RS za okolje.

Hrvaški mediji poročajo o dveh zaznanih potresih južno od otoka Vis. Prvemu, prej omenjenemu, je ob 14.53 sledil potresni sunek z magnitudo 4,1. Epicenter je bil kakšnih 120 kilometrov južno od Splita, poroča Index.hr. Hrvaški spletni medij je s seizmologom Josipom Stipčevićem govoril tudi o možnosti nastanka cunamija. Sogovornik je pojasnil, da se to ne more zgoditi, saj cunamije povzročijo močnejši potresi. 

Komentator na strani evropskega centra EMSC je zapisal, da je tresenje tal trajalo kakšnih 30 sekund. Zaenkrat ni podatkov o poškodovanih, niti o gmotni škodi, ki jo je povzročil potres. Potres so čutili tudi na italijanski strani Jadrana. Izračunali so, da je bil epicenter v globini 5 kilometrov.   

Prebivalci Visa so za Slobodno Dalmacijo povedali, da jih je pošteno streslo, da pa ni bilo "tistega neprijetnega zvoka". Potres so čutili tudi na Hvaru, pa v Trogirju, Omišu, Splitu. Prebivalec Šibenika je dejal, da se je počutil, kot bi bil na ladji. 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta