Statistika leta 2018 je grozljiva: Streljanje v šolah na vsakih 60 ur

V. B.
15.02.2018 13:12

V ZDA so samo letos obravnavali 18 strelskih incidentov v šolah in kampusih.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
To je nova ameriška realnost, opozarja bivši policijski šef New Yorka Bill Bratton.
Epa

Statistika leta 2018 je grozljiva: v Združenih državah Amerike so samo letos obravnavali 18 strelskih incidentov v šolah ali pred njimi oziroma preračunano na približno vsakih 60 ur. "To je nova realnost," je za televizijo MSNBC dejal bivši policijski šef New Yorka Bill Bratton. "Resnica je, da se bo to dogajalo tudi naprej." Po podatkih nevladne organizacije Everytown for Gun Safety se je večina incidentov sicer končala brez žrtev, toda štiri streljanja so se končala z mrtvimi ali/in ranjenimi. O streljanju v šolah, od osnovnih do univerz, so letos poročali iz 13 od skupno 50 ameriških zveznih držav in zveznega okrožja Washington D.C.
V incidentu, ki se je zgodil 1. februarja na srednji šoli Sal Castro v Los Angelesu, je bil po poročanju načelnika lokalne gasilske brigade Erica Scotta 15-letni fant ustreljen v glavo, 15-letno dekle pa v zapestje. Dva dijaka so krogle na srečo le oplazile. Policisti so zaslišali 12-letno dekle, ker je iz malomarnosti, torej nenamerno, sprožila strelno orožje. 23. januarja je 15-letni dijak na srednji šoli v Bentonu v okrožju Marshall na zahodu ameriške zvezne države Kentucky ustrelil 16 ljudi, od tega je dva vrstnika tudi ubil. Dijaku v obtožnici očitajo dva umora in dvanajst poskusov umora. Bailey Holt je umrla v kampusu srednje šole, Preston Cope pa v bolnišnici. 22. januarja je bil po poročanju oblasti v streljanju na srednji šoli v kraju Italy v Teksasu ranjen 15-letnik. Osumljenca, 15-letnega dijaka, so prijeli kmalu po streljanju.
Prej omenjeni incidenti so se zgodili na srednjih šolah ali gimnazijah. Letos pa so že poročali tudi o nekaj streljanjih v kampusih kolidžev, med drugim tudi o smrtonosnem strelskem napadu študenta Državne univerze Winston-Salem v kampusu Univerze Wake Forest, ki se je zgodil pretekli mesec.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta