Vasilka Sancin: Obnašamo se kot otočki, ki niso povezani med seboj

Kristina Božič
17.11.2017 12:27

Mednarodna pravnica opozarja, da premalo govorimo o vrednosti temeljih sodb, ki izvenijo v težko razumljive formalizme. Ko se govori o človekovih pravicah, preradi pozabimo na zagotavljanje temeljnih človekovih pravic za prav vse ljudi, pravi profesorica z ljubljanske pravne fakultete dr. Vasilka Sancin.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Robert Balen

Zakaj so zahteve po spoštovanju mednarodnega prava vse bolj revolucionarno dejanje?
"Države so bile vedno bolj pripravljene se zavezovati z različnimi deklaratornimi normami kot prevzeti odgovornost ob kršitvah mednarodnega prava. Število mednarodnopravnih obveznosti narašča in zagotovo je še vedno pravilna misel Louisa Henkina, da večina držav večino časa spoštuje večino norm mednarodnega prava. A ko se kršijo temeljne, obvezujoče norme, je to vidno in v središču pozornosti medijev in javnosti. Zato morda občutek, da gre za revolucionarno zahtevo. Še posebno, če si kršitve privoščijo velesile, nad katerimi je le modro nebo. To je star in aktualen problem. Ob kršitvah mednarodnega prava stalnih članic Varnostnega sveta ZN ni mehanizma, da bi sprožili postopke, saj uporabijo veto. Zato morda razočaranje po zanosu iz časa ob koncu hladne vojne, ko se je zdelo, da ne bo več večjih odstopanj od temeljev mednarodnega prava. Interesi regionalnih velesil se vse bolj kažejo v njihovih odločitvah. Države, ki so bile podrejene in pod zatiralskimi, kolonialnimi režimi, dvigujejo glas. Danes moramo najti odgovor, ne kako države prisiliti v nekaj, ampak kako jih neprestano vzpodbujati, da koristi tudi njim, če ravnajo skladno z mednarodnim pravom. Ne gre le za koristi posameznikov, ampak celotne družbe, če je ravnanje skladno z mednarodnim pravom."

Robert Balen
Robert Balen
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta