Več bum efekta iz raške tovarne

Barbara Bradač Barbara Bradač
03.11.2017 11:49

V Albaughovi tovarni v Račah načrtujejo šestkratno povečanje proizvodnje herbicida za zatiranje plevela. Pravijo, da je proizvodnja varna. Če bo glifosat v Evropi prepovedan, še nimajo alternativne rešitve.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Igor Napast

Na Dravskem polju, v občini Rače-Fram, v nekdanji tovarni Pinus je edina proizvodnja pripravkov na osnovi glifosata v Sloveniji. Švicarska družba Albaugh Europe Sarl je pred dvema letoma in pol od DUTB kupila Pinus TKI Rače, kjer so desetletja proizvajali tudi izdelke za zaščito rastlin, tako da proizvodnja herbicida v Račah ni neznanka. V 80. letih prejšnjega stoletja so tam celo sintetizirali glifosat, takšno proizvodnjo so kasneje opustili in so aktivno snov raje uvažali. Letos so pri raškem podjetju javnost seznanili, da nameravajo povečati proizvodnjo in namesto pet tisoč ton iz tovarne odpeljati okrog 30 tisoč ton proizvodov na osnovi glifosata.

Raztapljajo, razmešajo in pakirajo

Tovarna v Račah je danes del skupine Albaugh, katere lastnik je Američan Dennis Albaugh, in je edina njihova tovarna v Evropi. Ni pa to edina tovarna glifosatnih pripravkov v Evropi, takšne tovarne so še v Belgiji, Franciji, Italiji, na Madžarskem, tudi v sosednji Hrvaški ... So si pa pri Albaughu z nakupom raške tovarne zagotovili lastne proizvodne kapacitete, pridobili so tudi distribucijski center v Evropi, preko katerega danes dobavljajo proizvode v skoraj vse države Evropske unije. Med izdelki raške tovarne Albough je tudi herbicid Boom Efekt, ki vsebuje glifosat in ga izdelujejo že od leta 1988. Ta pripravek je daleč najbolj prodajan znotraj celotnega prodajnega programa. Tako ni nenavadno, da nameravajo povečati proizvodnjo glifosatnih pripravkov na šestkratno vrednost. "Obstoječo proizvodnjo pet tisoč ton izdelkov fitofarmacevtskih sredstev načrtujemo povečati na dobrih 24 tisoč ton letno, dodatno pa bo mogoče še proizvesti 7100 ton polproizvodov, ki jih lahko prodamo na trgu drugim proizvajalcem fitofarmacevtskih sredstev," je na septembrski seji občinskega sveta svetnike seznanil David Kos, ki je v tej tovarni zaposlen že deset let in je tehnični direktor.

Sašo Bizjak

Sestanek z ekološko iniciativo še ta teden

Čeprav jim zakonodaja ni nalagala seznanitve občinskega sveta o načrtovanem povečanju proizvodnje, so to storili "zaradi dobrih odnosov z lokalno skupnostjo, saj želimo biti odprti glede svojih načrtov". Nasprotovanja občinskih svetnikov in župana Branka Ledinka ni bilo. In tudi po seznanitvi, kot je povedal Adair, niso prejeli negativnih odzivov na nameravano povečanje proizvodnje. V sredo, ta teden, se bodo sestali še s predstavniki Ekološke iniciative Rače, ki je že julija 2015, ob prihodu družbe Albaugh v te kraje, zapisala in jih tudi seznanila s svojimi pričakovanji, ki so jih strnili v pet točk. V iniciativi pred sredinim sestankom niso želeli komentirati načrtovanega povečanja proizvodnje, bodo pa se sestanka, ki je sklican na pobudo Albaugha, udeležili. Evropski predsednik Kaye še meni, da so štiri pričakovanja iniciative od petih tako ali drugače izpolnjena: "Zadnja odprta težava je poročanje o odprtih meritvah iz sežigalnice nad veljavnimi pravnimi zahtevami. Nismo popolnoma prepričani, kako naj obravnavamo zahtevo z gospodarskega in pravnega stališča, toda o tem bomo v naslednjem tednu razpravljali in upamo, da jo bomo rešili." V primeru popolne prepovedi uporabe glifosata v Evropski uniji pa v podjetju uradno nimajo alternativnega načrta. "To bi resno vplivalo na 97 zaposlenih v podjetju Albaugh TKI," pojasni Kaye, ki je zelo razočaran nad polemiko med evropskimi politiki o uporabi glifosata, saj so pod "političnim pritiskom brez znanstvene osnove". Kaye še navaja, da je 1. novembra predsednik odbora za znanost, vesolje in tehnologijo pri ameriškem kongresu pisal Mednarodni agenciji za raziskave raka (IARC) in zahteval informacije glede ocene glifosata.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta