Zdaj pa še to: Nutella spreminja recept

D.Ži
13.11.2017 10:22

Slavni namaz je odslej nekoliko svetlejši. Oboževalci so povsem iz sebe.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Zakaj spreminjati nekaj, kar deluje?
Nutella

Kot bi leto 2017 že ne bilo dovolj težko, je zdaj odjeknila še novica, da Nutella, priljubljena znamka čokoladno-lešnikovega namaza, spreminja recept. Gre za nianse. Dodati nameravajo več mleka v prahu in s tem znižati raven sladkorja.

Spremembo je znamka potrdila preko svojega ameriškega tviter profila. Novico je pospremil plaz ogorčenja na družbenih omrežjih, ortodoksni ljubitelji namaza poskušajo obraniti preizkušen recept. Proizvajalci sicer pravijo, da so recept le malo "uglasili" in da bodo še naprej ponujali namaz z okusom, kot ga stranke poznajo.  "Pustite sladkor in kakav pri miru!" se vrstijo pozivi na omrežjih.

Spremembo recepta je prvi razkril hamburški center za varstvo potrošnikov, kjer so opazili, da je zaradi spremembe namaz odslej nekoliko svetlejši. Sodeč po deklaraciji se je delež mleka v prahu v izdelku povečal na 8,7 odstotka.

Medtem ko nekateri trdijo, da je odslej v namazu manj kakava, je Ferrero, italijanski proizvajalce Nutelle, zanikal, da bi spreminjali delež kakava. "Nutella je dovolj sladka. Zakaj, pri bogu, bi spreminjali nekaj, kar deluje?!" se sprašujejo uporabniki na spletu.

Nutella je nastala malo po drugi svetovni vojni, ko je v Italiji primanjkovalo kakava in so slaščičarji morali postati ustvarjalni. Pietro Ferrero si je pomagal z lešniki, sladkorjem in malce kakava. Ostalo je zgodovina.

Ni pa namaz edini, ki se spreminja. Lani so povsem iz sebe bili ljubitelj čokolade Toblerone, ki so opazili, da se je razmik med posameznimi trikotnimi čokolade čez noč povečal. Proizvajalec, Mondelez International, je pojasnil, da so zaradi vse višjih stroškov surovin morali čokolade s 170 gramov zmanjšati na 150 gramov.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta