(POGOVOR) Luka Žvižej: Fantom je treba povrniti samozaupanje

Bojan Bauman
12.05.2021 09:30
Novi trener celjskih rokometašev izpostavlja, da imajo Celjani kljub zadnjim trem porazom v državnem prvenstvu še zmeraj vse niti, ki vodijo do naslova, v svojih rokah. Po nocojšnjem derbiju z Velenjčani (tekma se začne ob 20. uri) je lahko vse drugače.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Luka Žvižej bo nocoj v Velenju v vlogi trenerja poskušal celjsko rokometno barko vrniti na zmagovito pot. 
Foto: Sherpa

Štiridesetletni Luka Žvižej je novinec v trenerskih vodah - v karieri je bil eno leto pomočnik trenerja celjske ekipe Tomaža Ocvirka, v tej sezoni je prevzel mladinsko ekipo Celja. Trije zaporedni porazi celjske članske ekipe v državnem prvenstvu so zahtevali davek in Ocvirk je moral oditi, celjska uprava je do konca sezone to delo zaupala svojemu dolgoletnega igralcu in drugo leto tudi klubskemu trenerju Žvižeju. "Res je ponudba za vodenje prve celjske ekipe prišla nenadejano, tudi mimo načrtov in čez noč. Med cilji, ki sem si jih postavil v vlogi trenerja, je res bilo tudi vodenje Celjanov, a ne v tem trenutku in na tak način. No, ko je bila ponudba na mizi, nisem okleval. Je, kar je, izziv sem sprejel in zdaj je treba ekipo popeljati do naslova. Vse je še zmeraj v naših rokah in me tudi ne skrbi, da naslova ne bi osvojili," razlaga Žvižej, naš sogovornik pred derbijem.

V ponedeljek ste prevzeli ekipo, danes pa je že dan D, ko gostujete v Velenju, pri neposrednih tekmecih za naslov državnih prvakov. Tri kroge nazaj se je s porazom proti Gorenju kriza Celja začela. Časa za kakšne spremembe ni bilo, bolj je verjetno šlo za šok terapijo, za dodatno motiviranje ekipe. S kakšno popotnico odhajate v Velenje?

"Ekipo sicer dobro poznam že iz prejšnjega leta in tudi letos smo se redno srečevali na treningih, ko sem delal z mladinci. A zdaj sem se znašel v novi vlogi trenerja prve ekipe in pred nami je težka naloga. Moj glavni cilj je dvigniti moštvo, ga dodatno motivirati. Fantje znajo vse, zdaj jih je treba predvsem psihično pripraviti. Porazi prinašajo posledice. Celjani so bili v državnem prvenstvu dolgo neporaženi, zdaj pa so nanizali tri poraze zapored. To pusti posledice, vnese strah v rokometaše. Vrniti jim je treba samozavest, jih razbremeniti in jim vrniti samozaupanje."

V karieri ste se s podobnimi situacijami srečali kar nekajkrat. Pritiski, imperativ zmage, vloga favoritov ... Kako te igralske izkušnje pretvoriti v prave trenerske napotke?

"Če hočem ustrezno svetovati, moram omenjene občutke najprej podoživeti. Tople vode pa do konca državnega prvenstva ne bom odkrival. Zavedamo se, kaj nas nocoj v Rdeči dvorani čaka, zavedamo se svoje vloge in verjamemo, da je mogoče uspeti. Obe ekipi sta v podobni situaciji - ta derbi je priložnost tudi za Gorenje, ki povrh igra na domačem igrišču. Če ne bi verjel v našo zmago, to delo ne bi imelo smisla."

Šest igralcev iz prve ekipe imate na bolniški, kar je nedvomno hendikep. Kako ga preseči?

"Lahko rečem, da morajo odgovornost prevzeti tisti igralci, ki so na voljo. Izpostaviti velja tudi ekipni duh: Vsi za enega ... Hkrati računam na poškodovane igralce, da spodbujajo tiste, ki bodo na igrišču."

Vratar Filip Ivić bo danes že pripravljen, da vstopi v igro in pomaga? Bo se vrnil še kdo, ki je bil na bolniški?

"Ivić bo pripravljen. V naših vratih je trenutno Vujović, ki je v dobri formi in je letos že prikazal vrhunske predstave."

Je za vas imperativ naslova državnih prvakov tudi nastopanje v ligi prvakov? Velenjčani so v tej sezoni nastopali v tretji evropski ligi in tudi Trimo po vsej verjetnosti ne bi dobil vstopnice za elitno ligo, kjer ste Celjani stalnica. Lahko morda rokometna zveza delegira Celje tudi, če se bi vam naslov izmuznil iz rok?

"O teh stvareh v tem trenutku ne razmišljam, tega točno tudi ne poznam. V zadnjem obdobju smo Celjani v ligi prvakov nastopali kot aktualni državni prvaki. Vlogo prvega trenerja sem prevzel, da rešimo vprašanje, ki se ponuja nocoj na derbiju v Velenju. Ukvarjam se tudi z izzivi, ki so pred nami do konca prvenstva."

Čutite pritiske uprave pred to tekmo? Je v ekipi čutiti nervozo, saj bo to večer, ki veliko prinaša?

"Pritiski so v Celju nekaj običajnega. Igralci najbolj tako pritiskajo sami nase, saj želijo uresničiti zastavljene cilje. Celje se tradicionalno bori za najvišja mesta, ki vodijo tudi v ligo prvakov. Trenutno nismo v najboljši situaciji, a tudi proti temu imamo recept. Pritiske bomo obrnili sebi v prid."

Sta se z bivšim trenerjem Tomažem Ocvirkom po prevzemu že slišala, sta morda skupaj pripravila taktiko za Velenjčane?

"Med letom sva imela veliko kontaktov na temo članske in mladinske ekipa. Tudi po prevzemu funkcije sva se že slišala in sva se pomenila o stvareh, ki so pred nami. On je bil z ekipo celo sezono, zato ima dragocene informacije iz prve roke."

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta